Sužinokite, kokie šiais metais buvo 7 madingiausi verslo terminai

2016-aisiais verslui teko rungtyniauti neįtikėtinai konkurencingoje aplinkoje. Lyg ekonominių iššūkių būtų buvę mažai, verslui dar teko prisitaikyti prie naujos situacijos, kai naujosios technologijos ėmė keisti rinkos žaidimo taisykles, o tradicinį požiūrį į industriją keičia požiūris „kiekviena industrija dabar yra man“.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2016, 10:26 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:39 PM

Kartu su šiais pokyčiais keičiasi ir verslo žargonas, kuris greitai populiarėja pasaulyje ir mūsų šalyje. Pokyčiai atėjo taip greitai, kad daugelį šių terminų įpratome naudoti angliškai, nespėję jų tinkamai išversti į lietuvių kalbą.

Pateikiame profesinių paslaugų įmonės „EY“ madingųjų verslo terminų TOP 7.

Virsmas (angl. disruption dažnai verčiamas kaip „revoliucija“, bet šiame kontekste, „EY“ nuomone, „virsmas“ yra geriausias vertimas). Virsmas – tai tokia inovacijos forma, kai tobulinami jau egzistuojantys produktai ar paslaugos. Dar daugiau. Virsmas yra išsamus įmonės verslo modelio, paskirties, klientų profilių ir jiems kuriamos vertės permąstymas. Jis smarkiai keičia ne tik įmonės produktus ar paslaugas, bet ir visos industrijos taisykles. Ateityje ir versluose, ir ištisose industrijose matysime dar daugiau virsmų, kuriuos nulems kokteilis iš milžiniško duomenų srauto įžvalgų, technologinės pažangos ir besikeičiančių klientų lūkesčių.

Decentralizuota vieša transakcijų saugojimo sistema (angl. Blockchain). Tai tokia technologija, kuri suteikia galimybes tvarkyti įvairius duomenis, pavyzdžiui, finansines transakcijas, tokiu būdu, kuris eliminuoja galimybes pakeisti šių duomenų vientisumą, net įsilaužus. Ši technologija turi potencialo padaryti tikrą revoliuciją finansiniame sektoriuje, nes leidžia pasiūlyti duomenų tvarkymo priemones daug pigiau, greičiau, skaidriau ir patikimiau. Todėl finansinių paslaugų įmonės toliau eksperimentuos su šia technologija, kad atrastų vertingiausią jos pritaikymą.

Kibernetinis saugumas skirtas apsaugoti kompiuterius, tinklus, programas ir duomenis nuo nesankcionuoto prisijungimo ir bet kokių nesankcionuoto keitimų ar destrukcijų. Auganti skaitmenizacija tapo galimybe ir nusikaltėliams, todėl saugoti savo sistemas ir duomenis tapo būtinybe.

„FinTech“. Finansinių technologijų įmonės naudodamosi pažangiomis technologijomis kuria išpuoselėtus, intuityvius ir mažai kainuojančius finansinių paslaugų įrankius. Jais domisi visame pasaulyje įvairiose srityse – nuo turto valdymo iki draudimo ar kitų finansinių paslaugų. Pastaruoju metu ir Lietuva veržiasi į pasaulio „FinTech“ žemėlapį su Finansų ministerija ir Lietuvos Banku priešakyje, aktyviai skatinant ir kviečiant „FinTech“ įmones steigtis ir plėstis Lietuvoje.

Duomenų analitika (angl. data analytics) padeda įmonėms gauti įžvalgas iš milžiniško kiekio duomenų (dar žinomų kaip „Big Data), kurie surenkami iš operacijų, klientų, produktų ar kitų sričių. Duomenų analitika tokiu būdu leidžia optimizuoti veiklos procesus, tobulinti produktus ir padėti organizacijoms tapti labiau orientuotoms į klientus bei jų individualius poreikius. Kuo geriau organizacijos supranta savo operacijas, procesus, tuo prasmingesnius savo veiklos patobulinimus jos gali įgyvendinti.

Skaitmena (angl. digital) apima komunikaciją, procesus, kibernetinį saugumą ir viską, kas yra tarp jų. Organizacijos ieško naujų būdų augti ir save apsaugoti, todėl seni ir patikrinti modeliai nebetiks ir organizacijoms reikės nuosavos skaitmeninės strategijos. Kad suplanuotų savo ateitį, verslui dabar labiau nei kada nors reikia įvertinti kiekvieną niuansą – nuo finansinių aspektų iki strateginių pokyčių. Skaitmena turi būti įpinta į viską, ką jūs darote, bet dar svarbiau – į viską, ką daro jūsų klientai.

Inovacija. Pokyčių pagreitis kiekviename sektoriuje įmonėms reiškia vieną, – kad išgyventų, jos turi evoliucionuoti, t.y. joms reikia inovacijų. Inovacija – tai nuolatinis produktų ar paslaugų tobulinimas, atrandant naujoviškus būdus spręsti senas problemas. Tai ne visuomet įvyksta organiškai, todėl organizacijų strategija neįsivaizduojama be inovacijų strategijos. Kiekvienas sektorius, įskaitant energetiką ir finansines paslaugas, yra priverstas ieškoti inovacijų, kad sukurtų naujų, perspektyvių pasiūlymų, kuriančių vertę jų klientams, o tuo pačiu ir jų verslui.

Jau tuoj – Naujieji metai, atnešiantys ir naujų madingų terminų. Leiskite paprognozuoti. „EY“ nuomone, kitąmet į madingiausiųjų viršūnę iškops nauji terminai, padarysiantys didelę įtaką įprastam organizacijų veiklos vykdymui – tai savaeigės transporto priemonės kartu su naujosiomis elektros baterijų technologijomis, fizinė ir procesų robotika ir 3D spausdinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.