Politikai nerimsta – skelbia karą socialinėse įmonėse dirbantiems neįgaliesiems

Seimo narių J.Džiugelio bei A.Maldeikienės  teikiamą Socialinių įmonių įstatymą ir jo kai kurių straipsnių atitiktį  konstitucijai svarstė seimo Teisės ir Teisėtvarkos komitetas. Jis pateikė išvadą, kad  patys svarbiausi įstatymo straipsniai prieštarauja konstitucijos 29 straipsniui .

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Tarvydienė

Jun 13, 2017, 3:55 PM, atnaujinta Jun 14, 2017, 11:10 AM

Parlamentaras J. Džiugelis sugebėjo įtikinti Seimo narius ir, teikdamas šį įstatymą svarstyti, surinko  41 parašą, Tuo pačiu jis suklaidino ir S.Skvernelį ir R.Karbauskį, nes visi parlamentarai mano, kad J.Džiugelis, pats turintis tokią sunkią negalią, geriausiai išmano neįgaliųjų reiklus ir suteikė jam visišką laisvę.

Vis dėlto per neįgaliųjų piketą su J.Džiugeliu pabendravę neįgalieji susidarė visai kitą nuomonę. Tai nėra jo rūpestis neįgaliaisias, tai – tik dideli interesai. Ir tai jau diktuoja sąlygas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kad ši skubos tvarka ir bet kokia kaina "prastumtų"  jau kitą socialines įmones ir neįgaliųjų darbo vietas naikinantį  įstatymą. Tuo pačiu yra formuojama apie socialines įmones labai klaidingą ir ydinga nuomonė.

Kodėl Seimo nariai pasirašė po antikonstituciniu  ir socialines   įmones žlugdančiu įstatymo projektu visai į jį neįsigilinę ar jo nė neskaitę? Vienas iš teisės komiteto narių per posėdį išsakė nuomonę, kad  esame dabar lyg karo apkasuose.

 

Tai parodo, kokį didelį interesą turi LNF - Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovė, kuri jau ne vienerius metus juodina  socialines įmones. Ji nederina savo veiksmų su jų organizacijai  priklausančiais neįgaliaisiais, bet pasitelkė naujai išrinktus  Seimo narius J.Džiugelį, A.Maldeikienę ibei kitus ir visokaiis įmanomais ir neįmanomais būdais  daro spaudimą visoms institucijoms.

O mes, socialinės įmonės,  įdarbinę 7300 neįgaliųjų, sudarę jiems palankias darbo sąlygas, paverčiamos jas vos ne nusikaltėliais.

 

Neįgalieji jau įkūrė savo dirbančių neįgaliųjų asociaciją.  Jie supranta, kad piketuodami prie Seimo  ir  prašydami nežlugdyti socialinių įmonių  ir neatimti iš jų darbo, jie nieko nepasiekė. Nes  tik keli Seimo nariai  atėjo jų išklausyti. Kitiems tai nerūpi ,ir buldozeris važiuoja toliau.

 

Trišalė taryba nusprendė išsaugoti socialines įmones, o SVV taryba rekomendavo atlikti išsamią ekonominę  analizę ir tik tada priimti sprendimus. Teisės ir teisėtvarkos komitetas pripažino įstatymą antikonstituciniu ir rekomendavo išsaugoti neįgaliųjų darbo vietas.

 

Bet tie keli Seimo nariai nieko negirdi ir, naudodamiesi valdžia, renkasi į slaptus darbo grupėjs posėdžiuse, kuriuose kviečiami dalyvauti tik J.Džiugeliui lojalūs  žmonės, ignoruojant socialinių įmonių atstovus. Jie vėl iš naujo kuria kitą įstatyma - suka galvas, kaip kuo greičiau uždaryti socialines įmones, panaikinti socialinių įmonių įstatymą ir atsikratyti ten dirbančių neįgaliųjų.

 

Kas gali paneigti, kad tokiu būdu yrai proteguojamos nevyriausybinės organizacijos, kurioms visada per maža lėšų, skiriamų iš biudžeto jų projektams? Tikėtina, kad būtent tokiu būdu siekiama panaikinti socialines įmones, sutaupant lėšų savo interesams. 

Dabar ruošiamasi jau rimtesniam streikui ir Dirbančių neįgaliųjų asocacija, vienijanti jau  kelis tūkstančius narių, neleis tyčiotis iš dirbančių neįgaliųjų ir griežtai pareikalaus visų Seimo narių atsakomybės už pasekmes, kurios laukia dirbančių neįgaliųjų.

Ilona Tarvydienė yra Socialinių įmonių asociacijos vadovė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.