Socialinių įmonių įstatymas atsitrenkė į Konstitucijos sieną

 

Įstatymo projekte nėra aiškiai nustatyta, kad socialinės įmonės statusas nebebus suteikiamas naujiems juridiniams asmenims, ir tai prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.<br>T.Bauro nuotr.  
Įstatymo projekte nėra aiškiai nustatyta, kad socialinės įmonės statusas nebebus suteikiamas naujiems juridiniams asmenims, ir tai prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.<br>T.Bauro nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 11:44 AM


Nuo 2004 m. Lietuvoje veikiančias socialines įmones sunaikinti užsimoję Seimo nariai veikia nepaisydami net Lietuvos Konstitucijos. 

Pavasario sesijos pradžioje parlamento narys Justas Džiugelis, surinkęs 40 kitų Seimo narių parašus registravo socialinių įmonių veiklą reglamentuojančias įstatymo pataisas. 

Jomis J.Džiugelis siekė uždrausti naujų socialinių įmonių steigimą ir naujų darbuotojų priėmimą. Įstatymo pataisas buvo stengiamasi priimti apeinant Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą (TTK), nors Europos teisės departamentas prie Teisingumo ministerijos įvertinęs pataisas įžvelgė neatitikimą LR Konstitucijai. 

Todėl Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas savo iniciatyva ėmėsi nagrinėti minėtą įstatymo pakeitimo projektą. Komitetas birželio pradžioje pateikė išvadą, kad Seimo narių pateiktas įstatymo pakeitimas prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam lygiateisiškumo ir teisėtų lūkesčių principams. 


Be to, projekte nėra aiškiai nustatyta, kad socialinės įmonės statusas nebebus suteikiamas naujiems juridiniams asmenims, ir tai prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.

 “Mūsų komiteto sprendime aiškiai nurodyta, jog siūlome iš esmės tikslinti projektą ir spręsti socialiai pažeidžiamų asmenų užimtumo rėmimo sistemos tobulinimo klausimą ir numatyti priemones, kurios užtikrintų, kad šiuo metu socialinėse įmonėse dirbantys ir tikslinėms grupėms priklausantys asmenys neiškristų iš darbo rinkos.

 

Kol kas matome tik norą sugriauti, bet jokių konkrečių pasiūlymų kaip pagerinti socialiai pažeidžiamiausių žmonių padėtį”, - teigia TTK narė Rimantė Šalaševičiūtė. 
 
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) rengia projektą, kuriuo Vyriausybė pakoreguotų neremtinų veiklų sąrašą. Šiame sąraše atsidurs daugiausiai darbuotojų įdarbinančios socialinės įmonės, kurios bus priverstos nutraukti veiklą. Iš darbo rinkos būtų eliminuoti apie 3000 neįgaliųjų. “Įstatymo pakeitimo projekto iniciatoriai neketina sustoti, net gavę atsakymą, kad jų ketinimai prieštarauja Konstitucijai. 
 
„J.Džiugelis davė nurodymą Socialinės apsaugos ir darbo mininstrui bet kokia kaina sužlugdyti socialines įmones. Prieš mus vykdomas susidorojimas paminant bet kokius teisinės valstybės principus”, - sakė Socialinių įmonių asociacijos pirmininkė Ilona Tarvydienė. 
 
 SADM parengtą socialinėms įmonėms neremtinų veiklų sąrašą turės įvertinti suinteresuotos ministerijos. Galutinį sprendimą, dėl Konstitucijai prieštaraujančių veiksmų priims Vyriausybė. 
 
 Pastarojo Seimo nario suburta darbo grupė posėdžius rengia už uždarų durų, juose dalyvauti kviečiami tik Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovai. Ši organizacija kartu su J.Džiugeliu aktyviai veikia rengiant Socialinio verslo koncepciją, pagal kurią visi neįgaliesiems skiriami pinigai būtų skirstomi išimtinai per LNF.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.