Euro monetos Lietuvos bankams - ne pinigai

Latvijos pasienyje gyvenantys lietuviai bamba ant komercinių bankų, kad jie nekeičia į litus latviškų euro monetų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

May 8, 2014, 8:01 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:58 AM

„Nesąmonė“, – Zarasuose gyvenantis Rolandas Breitmozeras nebesupranta, pykti ar juoktis.

Jis apsuko ratą aplink Zarasus, varstydamas visų šiame mieste veikiančių bankų ir kredito unijų duris, kad 33 latviškas euro monetas išsikeistų į litus. Veltui.

Latus iškeitė į eurus

Iš Zarasų Daugpilis vos ne ranka pasiekiamas, R.Breitmozeras anksčiau važinėdavo ten apsipirkti. Piniginėje buvo susikaupę latų, kuriuos šįmet zarasiškis išsikeitė į eurus. Deja, į monetas.

„Staiga prireikė vaistams pinigų, o piniginė lyg tyčia buvo tuščia. Nutariau eurus iškeisti į litus. Juk tos 33 monetos – tai kone 114 litų“, – pasakojo R.Breitmozeras.

Nešinas Latvijos banko supakuotų euro monetų ryšuliu, jis apėjo visų bankų filialus, kiek tik jų yra Zarasuose, neaplenkdamas nė kredito unijos.

„Visi kultūringai mane pasiuntė lauk. Esą monetų į litus nekeičia“, – pyko R.Breitmozeras.

Tektų rinkti raštus

Vyras paskambino Vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Ši nurodė kreiptis į Lietuvos banką.

„Ten sužinojau, kad vėl turiu apsukti ratą po bankų filialus Zarasuose ir paprašyti, kad jie raštu paaiškintų, kodėl neiškeitė tų mano euro monetų.

Tai padaręs turiu surašyti skundą ir nusiųsti jį pačiam Lietuvos bankui. Bet vaikščioti po bankus ir rinkti pasiaiškinimus neturiu sveikatos“, – sakė vyras.

Bankai nejaučia kaltės

Užtat bankininkams dėl zarasiškio bėdų nei šilta, nei šalta.

Anot „Swedbank“ atstovo Sauliaus Abraškevičiaus, šis komercinis bankas niekam neteikia užsienio valiutos, kad ir kokia ji būtų, monetų konvertavimo į litus paslaugos.

To nedaro ir SEB bankas.

„Žmonėms, kurie turi sukaupę euro monetų, siūlytume, jeigu tiktai yra galimybė, jas išleisti užsienio valstybėse, kuriose galima atsiskaityti eurais“, – pamokė šio banko atstovas Arvydas Žilinskas.

Patarimas – tiesiog palaukti kitų metų

Mindaugas Milieška

Lietuvos banko atstovas

„Mano patarimas – palaukti gerą pusmetį, kol Lietuva įves eurą ir tada šios monetos labai pravers.

Paprastai komerciniai bankai užsienio valiutų monetų nekeičia todėl, kad užmokestis už keitimą nekompensuoja jų tvarkymo išlaidų. Pats Lietuvos bankas nemokamai keičia tik litų monetas ir centus į litų banknotus.

Įvedus eurą Lietuvos bankas ir komerciniai bankai į eurų banknotus keis ne tik lietuviškas ar latviškas, bet ir kitose euro zonos šalyse išleistas eurų monetas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.