Naujas A.Lukašenkos akibrokštas: jokių greitųjų kreditų

Paskutiniu Europos diktatoriumi laikomas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka savo įsakymu uždraudė šalyje greituosius kreditus. Nuo kitų metų juos galės išduoti tik lombardai ir tik pateikus užstatą.

A. Lukašenka nepateikė jokio recepto, ką daryti kooperatyvams, kurie išdavinėdavo greituosius kreditus.<br>T.Bauro nuotr.
A. Lukašenka nepateikė jokio recepto, ką daryti kooperatyvams, kurie išdavinėdavo greituosius kreditus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2014, 1:15 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:37 AM

Nacionalinis bankas dar gegužę pranešė, kad šalyje finansinė pagalba “iki algos” bus uždrausta, tad Baltarusijos diktatoriaus įsakas buvo tik formalus. Tiesa, kreditus galės gauti smulkūs ir vidutiniai verslininkai, kaip ir anksčiau, tačiau pavieniai fiziniai asmenys to padaryti jau negalės.

Ieškoti greitų paskolų Baltarusijos valdžia siūlo bankuose.

“Mes padarėme tyrimą, kuris rodo, kad šalyje yra daug galimybių gauti gauti bankines paskolas”, – sakė Nacionalinio banko vadovo pavaduotojas Sergejus Dubkovas.

Tiesa, verslininkai jau seniai skundžiasi, kas gauti paskolą bankuose yra ypatingai sunku. O fiziniams asmenims pasiskolinti vartojimui apskritai beveik neįmanoma.

Nors naujos tvarkos ir buvo galima tikėtis, A.Lukašenkos įsakas šokiravo finansų sektorių. “Fizinių asmenų mikrofinansavimas yra naikinamas. Mūsų nuolatiniai klientai yra šoke, nes mes juos priversti informuoti – pasiskolinti galėsite tik banke. Žmonės žino, kad ten jie kreditų tiktai negaus, – piktinosi Elena Koleda, Vartotojų kooperatyvų tarpusavio pagalbos asociacijos vadovė. – Mes dirbsime iki metų pabaigos, o kas bus toliau?”.

Greituosius kreditus išduodavę kooperatyvai finansuoja ir verslininkus, tačiau daugiausiai uždirba iš greitųjų paskolų. Esą šis uždarbis, pasak E.Koledos, padėdavo pasiūlyti geras sąlygas verslininkams, ieškantiems paskolų.

Baltarusijos valdžia nepateikė jokio recepto, ką daryti kooperatyvams, kurie išdavinėdavo greituosius kreditus. Greitųjų kreditų teikėjai tikisi, kad Baltarusijos prezidento įsakas bus papildytas paaiškinimas ar bent jau bus paskelbtas pereinamasis laikotarpis.

Baltarusijos Nacionalinis bankas įsitikinęs, kas į kreditus gali pretenduoti tik verslas, o ne pavieniai gyventojai, pritrūkę maistui iki algadienio.

Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.