Euro nauda - akivaizdžiai pigesni tarptautiniai pervedimai

Po sausio 1-osios, kai Lietuvoje litą pakeis eurai, pigs tarptautiniai pervedimai. Tiksliau sakant, neliks skirtumų tarp vietinių ir tarptautinių pervedimų. Tokiu atveju piniginiai pervedimai eurais į kitą banką bet kurioje euro zonos šalyje į kitą euro zonos šalį kainuos gerokai mažiau nei šiandien.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Sep 23, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:53 PM

DNB bankas, „Swedbank“, „Danske Bank“ jau dabar garantuoja, kad pavedimai vietoj 40 litų šiandien po sausio 1-osios kainuos 1,4 lito.

„Lietuvai perėjus prie euro valiutos, neskubūs mokėjimai eurais į ES šalis ir Islandiją, Lichtenšteiną, Šveicariją ir Norvegiją kainuos tiek pat, kiek ir vietiniai mokėjimai šalies viduje į kitus Lietuvos bankus“, - komentuoja „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius.

„Danske Bank“ Verslo plėtros tarnybos direktorius Darius Jasinskis taip pat patvirtino, jog, Lietuvai tapus 19-ąja euro zonos nare, tarptautinių SEPA pavedimų eurais kaina nuo sausio 1 d. bus prilyginta vietinių pavedimų Lietuvoje įkainiui. Todėl atlikti pavedimą į bet kurią euro zonos šalį kainuos žymiai pigiau.

Kaip aiškino Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius, ne viena valiuta, o teisinis reglamentavimas garantuoja, kad vietiniai ir tarptautiniai mokėjimai kainuos tiek pat.

Pavyzdžiui, euro zonos šalyse įvedus eurą 1999 m. tarptautiniai mokėjimai, t.y. mokėjimai į kitas ES šalis, eurais kainavo daugiau nei vietiniai. Kaina sulyginta priėmus reglamentą, kuris nustatė, kad vietiniai ir tarptautiniai mokėjimai eurais turi kainuoti tiek pat.

Pagal šį reglamentą ir dabar Lietuvoje vietiniai bei tarptautiniai mokėjimai eurais kainuoja tiek pat, bet jų kaina, palyginti su vietiniais mokėjimais litais, yra daug didesnė.

Įvedus eurą dabartiniai vietiniai mokėjimai litais bus vietiniai mokėjimai eurais.

Latvijoje ir Estijoje tarptautiniai mokėjimai, įvedus eurą, atpigo iki vietinių lygio. Jei tas pats įvyktų Lietuvoje, per 2015 m. klientai Lietuvoje galėtų sutaupyti iki 80 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.