Ar pirkdami degtukus ir pakloję 500 litų, grąžą gausite eurais?

Pirkinių krepšyje – duona, sviestas ir virtos dešros gabalėlis. O žmogus, užuot sumokėjęs 15 litų, pardavėjai tiesia kone visą savo pensiją, - 500 litų banknotą. Ar jam pardavėjas privalės atiduoti 140,5 eurų grąžos? Ar galės dalį jos atseikėti ir litais?

Mažos kaimo krautuvėlės, įvedant eurą, taps ir pinigų keityklomis?<br>A.Srėbalienės nuotr.
Mažos kaimo krautuvėlės, įvedant eurą, taps ir pinigų keityklomis?<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Nov 7, 2014, 2:09 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:53 AM

Šis klausimas kol kas smulkiesiems verslininkams – lyg ašaka gerklėje. Juk tokia situacija kaimo parduotuvėlėse, išmušus euro įvedimo laikui, gali būti kasdienė.

Kur mažiesiems prekybininkams gauti tiek eurų, kad pavyktų iškeisti į eurus kiekvieno kaime gyvenančio žmogaus litas prie lito sukauptas santaupas?

Smulkieji verslininkai vis dar nenuleidžia rankų ir beldžia į valdžios duris, kad ji padarytų tam tikrų išimčių. - kad suteiktų galimybę pirmosiomis sausio savaitėmis grąžą pirkėjams atiduoti ir eurais, ir litais.

„Įvertinome tai, kas vyko šių metų pradžioje, kai eurą įsivedė Latvija. Dalis jos smulkiųjų įmonių pirmosiomis sausio savaitėmis apskritai nedirbo, nes neturėjo apyvartinių lėšų tiek, kad stambiomis kupiūromis latus tiesiantiems pirkėjams galėtų atiduoti grąžą eurais“, - sakė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė.

Tam, kad ir mūsų mažosioms įmonėms nereikėtų ant durų sukabinti spynų, smulkieji verslininkai dar vasarą pradėjo atakuoti Vyriausybę. Paskutinįsyk, surašę argumentus, prašymą atsižvelgti į situaciją jai įteikė spalio pabaigoje.

„Yra sudaryta finansų ministro vadovaujama darbo grupė euro įvedimo veiksmams koordinuoti. Ji priima svarbiausius sprendimus.

O mūsų prašymas – kad Euro įvedimo įstatyme tiesiog turi būti tiksliau išaiškinta, kokie tie „kiti pagrįsti atvejai“, kai grąžą bus galima atiduoti ir eurais, ir litais“, - sakė Z.Sorokienė.

Pasmulkins litų kupiūras?

Po vieno iš kreipimųsi į Vyriausybę, liepą, verslininkai gavo atsakymą. Jame buvo paaiškinta, kad grąžą galima atiduoti ir litais, ir eurais, jei žmogus, perkantis mažos vertės paslaugas ar prekes, atsiskaito didelėmis pinigų kupiūromis.

Pavyzdžiui, 500 litų kupiūrą galima iškeisti į smulkesnes litų kupiūras. Ir, už pirkinį paėmus mažiausią litų kupiūrą, grąžą jau atiduoti eurais.

„Tai – gera priemonė. Tačiau tame rašte ji nėra galutinai išaiškinta. Pavyzdžiui, jei žmogus duos 50 litų kupiūrą, o pirks prekių už kelis litus, ar taip pat turėtume teisę pasmulkinti pinigus?

Todėl ir prašome, kad euro įvedimo tvarką reglamentuojančiame įstatyme būtų viskas detaliau išaiškinta. Ir būtų sudarytas nebaigtinis sąrašas tų „pagrįstų atvejų“, kai dar bus galima atiduoti grąžą ir eurais, ir litais“, - kalbėjo Z.Sorokienė.

Koją pakiša maža apyvarta

Pasak Z.Sorokienės, smulkusis verslas , pavyzdžiui, turgeliuose prekiaujantys ūkininkai, kaimo parduotuvės, mažos paslaugų įmonės, - turi mažai apyvartinių lėšų. Joms užtenka pinigų tik žaliavoms ar prekėms nusipirkti, mokesčiams sumokėti. Ir jos tiesiog neįstengia bankuose įsigyti tiek eurų, kad, atiduodamos grąžą, iškeistų į juos kone viso miestelio ar kaimo gyventojų pinigus.

„Neprašome pailginti laiko, kai litas ir euras cirkuliuos dar kartu. Svarbiausios ir yra tos dvi pirmosios sausio savaitės, - kad per jas dar būtų galima grąžą atiduoti litais. Nes būtent iki sausio 15-osios žmonės dar turės galimybę atsiskaityti litais. O paskui norom nenorom jie turės litų likučius išsikeisti bankuose į eurus. Nes pardavėjai litų nebepriims“, - priminė Z.Sorokienė.

Anot smulkiųjų verslininkų atstovės, kaip tobulai bebūtų sureguliuotas euro įvedimo procesas, vis tiek daug žmonių litus į eurus keis būtent mažosiose parduotuvėse. Nes daugelyje gyvenviečių nėra nei bankomatų, nei banko ar pašto skyrių, - nėra kitų galimybių išsikeisti litų į eurus.

Nutars darbo grupė

Pirmadienį, lapkričio 10-ąją, Verslo aplinkos darbo grupė Finansų ministerijoje dar kartą kibs į smulkiųjų verslininkų bėdas.

Pasak Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus Felikso Petrausko, būtent joje ir bus nagrinėjama, kokiais atvejais smulkieji verslininkai, neturintys sutarčių su bankais ir negalintys gauti mažų nominalų eurų ar eurocentų, dar galėtų atiduoti grąžą ir litais.

„Svarbu, kad ir vartotojams, ir verslininkams nekiltų problemų. Tačiau, manyčiau, negalima atleisti vadžių. Litai su eurais kartu negali cirkuliuoti ilgiau, nei iki sausio 15-osios.

Tad verslo aplinkos darbo grupėje ir bus diskutuojama, kokiais atvejais tas porą savaičių verslininkai dar turės tokią lengvatą“, - sakė F.Petrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.