Pusamžę vilnietę paskolos svaigino tarsi kvaišalai

Vilnietė Viktorija Drozdova – pavyzdys, kaip palyginti ilgą laiką įmanoma gyventi vien iš paskolų ir niekam nemokėti. Moteris per septynerius metus yra paėmusi mažiausiai 13 kreditų, kurių net neketino grąžinti. Kaip ir mokėti visų kitų mokesčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Nov 23, 2014, 10:08 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:32 PM

Galų gale supratusi, kad liko vienintelis kelias išsivaduoti iš greitųjų paskolų liūno, Vilniaus apylinkės teismui 55 metų V.Drozdova įteikė prašymą iškelti fizinio asmens bankroto bylą, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Penktadienį šį prašymą turėjo nagrinėti Vilniaus apylinkės teismas. Ant teismo salės durų prikabintame tvarkaraštyje – sunkiai į vieną lapą tilpęs sąrašas įmonių, skolinusių V.Drozdovai pinigus.

Akivaizdu, kad V.Drozdova mėgo gyventi plačiai, nors ir į skolą.

Sąraše – ne tik 13 greitąsias paskolas teikiančių bendrovių, bet ir bankai, išperkamosios nuomos įmonės.

Užgriuvo dokumentų lavina

Pati V.Drozdova į teismą neatvyko, paprašiusi bylą nagrinėti jai nedalyvaujant.

Vilnietė aiškino, kad negali ateiti į posėdį dėl prastos sveikatos būklės.

Tačiau teismas nesiėmė darbo. Mat šią savaitę paskelbus apie V.Drozdovos norą bankrutuoti teismą užgriuvo jos kreditorių atsiliepimų lavina.

„Štai didžiausia šūsnis dokumentų, su kuriais dar teks susipažinti“, – rodydama į išsipūtusį segtuvą paaiškino teisėja Sonata Bieliauskienė.

Gali būti, jog perskaičius į šį segtuvą sugulusius dokumentus paaiškės, kad V.Drozdovos kreditorių sąrašas yra ilgesnis nei iškabintas ant teismo posėdžių salės durų.

Laukiama daugiau pretenzijų

Ilgiausias teismui pateiktas V.Drozdovai paskolinusių greitųjų paskolų bendrovių sąrašas. Iš kur tik moteris nesiskolino!

Sąraše – „Argentum Lucrum“, „Bigbank“, „Credit Day“, „Ferratum“ ir daugybė kitų įmonių. Jame taip ir bankai – SEB, „Citadele“, „Nordea“, net bankrutavęs „Snoras“.

Nenuostabu, kad vilnietė skolinga ir Mokesčių inspekcijai, ir „Sodrai“, nemokėjo įmokų prekes įsigijusi išsimokėtinai.

„Aš nieko nepasakosiu, nieko nekomentuosiu“, – prieš teismo posėdį nukirto V.Drozdova.

Kitas teismo posėdis numatytas gruodį. O paskui dar tris ar keturis mėnesius bus nagrinėjami kreditorių prašymai. Apskritai tokios bankroto bylos tęsiasi metų metus.

Pirmininkui nėra išeities

Paskutinė kreditorių sąraše – 375-oji daugiabučių namų savininkų bendrija.

Viename jos administruojamų namų V.Pietario gatvėje gyvena V.Drozdova.

Bendrijos pirmininkas Algis Burneika sakė nesitikįs, kad pavyks atgauti V.Drozdovos skolą – apie 1300 litų.

Moteris mokesčių beveik nemoka nuo 2007-ųjų.

„Nemoka, bet gyvena, viskuo naudojasi“, – širdo bendrijos pirmininkas.

Anot jo, kreditorių sąraše virš bendrijos – ir bendrovė „Vilniaus energija“, kuriai V.Drozdova prasiskolino už šildymą.

Bendrija skolos neatgautų ir paskelbus fizinį asmens bankrotą, ir butą parduodant iš varžytynių. Juk pirmiausia būtų tenkinami didžiųjų kreditorių reikalavimai.

Mokėjo duktė iš Anglijos

Komunaliniai mokesčiai bendrijai nėra dideli, apie 60–70 litų per mėnesį, bet V.Drozdova skolą prašančio grąžinti pirmininko niekada į butą neįsileisdavo, dažniausiai į skambučius neatsakydavo, o visi pranešimai siuntėjui grįždavo atgal.

Kartą V.Drozdovą A.Burneika sutiko lauke ir vėl ėmė reikalauti grąžinti skolą. Moteris tikino, kad tuoj pat sumokės pinigus.

Tada jai pavyko įteikti pranešimą apie skolą ir bendrija iš tiesų sulaukė 1,5 tūkst. litų pervedimo.

Jį atliko Anglijoje gyvenanti V.Drozdovos duktė.

Prekiavo sraigtasparniais

Bute, kuriame šiuo metu gyvena V.Drozdova, anksčiau buvo registruota bendrovė „Balmerus“, prekiaujanti vakarietiškais sraigtasparniais. Tai – moters sutuoktinio, žinomo piloto Viktoro verslas.

Parodoje sutikęs V.Drozdovą bendrijos pirmininkas ėmė prašyti jo sutuoktinės telefono numerio, nes kitaip su ja nepavyksta susisiekti. Vyras telefono numerį davė, tačiau skolos niekas taip ir negrąžino.

Beje, su aviacija susijusi ir V.Drozdova. Ji baigusi institutą Kijeve, 26 metus dirbo Vilniaus oro uoste. Tačiau 2009-aisiais ji iš darbo pasitraukė ir ėmė gyventi iš greitųjų paskolų.

Pradeda gyvenimą iš naujo

Dažnai sakoma, kad į greitųjų paskolų liūną klimpsta kaimas. V.Drozdovos pavyzdys liudija, kad neatsakingai gali skolintis ir sostinės gyventojas.

Skirtumas tik toks, kad vilnietė pati paprašė jai iškelti fizinio asmens bankroto bylą. Tai teisinė procedūra, kuria skolininkas deklaruoja savo negalėjimą grąžinti skolų.

Viena privalomų bankroto paskelbimo sąlygų yra asmens nemokumas.

Fizinio asmens bankroto tikslas yra išparduoti visą skolininko turtą ir gautas lėšas paskirstyti kreditoriams. Taip, skolininkas tokiu būdu atsikrato beviltiškų skolų, bet gyvenimą iš naujo pradeda, galima sakyti, nuogas ir basas.

Ateityje bendradarbiaus?

Paklaustas, kaip vertina skolininkų prašymus jiems iškelti fizinių asmenų bankroto bylas, greitąsias paskolas teikiančios bendrovės „Ferratum“ atstovas Mindaugas teigė, kad įmonė dėl to dažniausiai neprieštarauja.

„Jeigu nesutiktume, prieitume aklagatvį. O iškėlus bankroto bylą galima tikėtis, kad ateityje su klientu toliau bendradarbiausime“, – aiškino Mindaugas. Anot jo, retai pasitaiko atvejų, kad skolininkas, prašydamas jam iškelti bankroto bylą, teismui nenurodo visų jam greitąsias paskolas suteikusių įmonių pavadinimų.

„Tokie atvejai pavieniai, taip elgiasi piktybiniai skolininkai ir turi įsikišti policija“, – tikino „Ferratum“ atstovas.

Bankrotų skaičiumi sostinę lenkia Kaunas

Šiuo metu Lietuvoje iškeltos 409 fizinių asmenų bankroto bylos. Iš jų bankrutavo arba siekia bankrutuoti 80 vilniečių.

Tuo atžvilgiu Vilnių smarkiai lenkia Kaunas. Šiame mieste praėjusiais metais iškelta daugiausia tokio bankroto bylų. Galimybė Lietuvoje iškelti fizinio asmens bankroto bylą atsirado nuo 2013-ųjų vidurio.

Aukščiausiojo teismo teisėjas Rimvydas Norkus pažymėjo, kad daugiausia neaiškumų nagrinėjant tokias bylas kyla dėl įstatymo taikymo: fizinio asmens sąžiningumo kriterijaus aiškinimo, kreditorių vaidmens iškeliant ir svarstant bankroto bylą, sutuoktinio teisinio statuso ir bendrąja jungtine nuosavybe esančio turto bei bendrų prievolių traktavimo.

Keblumų atsiranda ir tvirtinant fizinio asmens mokumo atkūrimo planą, ypač tais atvejais, kai planui nepritaria kreditoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.