Vaikams kišenpinigiai - grynaisiais, bet stipendija - kortelėn

Pirmąją savo banko mokėjimo kortelę Lietuvos gyventojai dažniausiai įsigyja būdami studentiško amžiaus, rodo „Swedbank“ turimi duomenys. Šalyje taip pat daugėja ir moksleivių, kuriems tėvai kišenpinigius užuot davę grynaisiais, perveda į jų banko mokėjimo korteles.

Dažniausiai „Swedbank“ jaunimui skirtos programos dalyviu tampa ir pirmąją savo banko kortelę įsigyja aštuoniolikmečiai ir devyniolikmečiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Dažniausiai „Swedbank“ jaunimui skirtos programos dalyviu tampa ir pirmąją savo banko kortelę įsigyja aštuoniolikmečiai ir devyniolikmečiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2014, 2:15 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:08 PM

Banko duomenimis, net tris ketvirtadalius „Swedbank“ jaunimo programos dalyvių sudaro 18-22 metų amžiaus jaunuoliai. 14-17 metų paaugliai yra antroji pagal dydį grupė, sudaranti 18 proc. jaunimo programos dalyvių. Visi prie „Swedbank“ jaunimo programos prisijungę jaunuoliai naudoja mokėjimo korteles.

„Dažniausiai „Swedbank“ jaunimui skirtos programos dalyviu tampa ir pirmąją savo banko kortelę įsigyja aštuoniolikmečiai ir devyniolikmečiai. Vidurinę mokyklą baigę jaunuoliai, kurie įstoja į aukštąsias mokyklas, dažnai palieka tėvų namus ir pradeda savarankišką gyvenimą. Tuomet ir atsiranda didesnis finansinių paslaugų poreikis bei iškyla būtinybė turėti banko kortelę“, – komentuoja „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdinė.

Studentiško amžiaus jaunuoliai yra ir patys aktyviausi kortelės naudotojai jaunimo grupėje. Banko duomenimis, jie kortele kas mėnesį vidutiniškai pasinaudoja 14 kartų, 9 kartus iš jų – atsiskaitydami už pirkinius.

„Lietuvos jaunimas mokėjimo kortelę dažniausiai naudoja mokėdami už mažos vertės kasdienius pirkinius, todėl jų vienos operacijos vertė yra keliskart mažesnė nei Lietuvos vidurkis.

18-22 metų jaunuolių vienos operacijos banko kortele vertė yra kiek daugiau nei 8 litai, paauglių vienos operacijos banko kortele vertė siekia beveik 5 litus“, – teigė „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Pasak O.Žvirzdinės, mokyklinio amžiaus vaikams banko mokėjimo korteles paprastai užsako tėvai, kuriems svarbu, kad jų vaikai jau nuo mažų dienų mokytųsi atsakingai tvarkyti savo finansus.

„Naudodamiesi banko kortele, į kurią tėvai perveda dienpinigių sumą, vaikai mokosi planuoti savo išlaidas taip, kad dienpinigių užtektų ilgesniam laikotarpiui, ne tik dienai ar dviem. Taip jie mokosi kontroliuoti išlaidas, atidžiau renkasi, ką perka“.

„Swedbank“ jaunimui skirtoje programoje mokyklinio amžiaus jaunuoliai dalyvauja su savo tėvų žinia. Tėvams taip pat suteikiama teisė peržiūrėti į kortelės sąskaitą pervestų pinigų išlaidų ataskaitą bei keisti standartinius dienos limitus grynųjų pinigų išėmimo bei atsiskaitymo kortele operacijoms.

„Swedbank“ jaunimo programoje gali dalyvauti 7-25 metų amžiaus jaunuoliai.

Programa jiems suteikia galimybę gauti reikalingų bankinių paslaugų paketą nemokamai arba su nuolaida: užsisakyti išskirtinio dizaino debeto mokėjimo kortelę, naudotis interneto banku, taip pat susipažinti su investavimo pradžiamoksliu ir patikrinti žinias simuliaciniame investavimo žaidime. Sulaukę 14 metų amžiaus programos dalyviai atsiskaitymams internetu gali įsigyti ir specialią WEB tipo kortelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.