Investavimo pamokos - nuo teorijos iki žaidimų

Investavimas didesniajai daliai Lietuvos gyventojų – mažai žinoma veikla, tačiau šalyje auga jo pradžiamoksliu aktyviai besidominti jaunų žmonių karta. Šiuo metu apie 50 tūkst. Lietuvos jaunuolių mokosi investuoti žaisdami „Swedbank“ jaunimo programos simuliacinį žaidimą. Aktyviausi dalyviai – 18-22 metų amžiaus jaunuoliai, tačiau tarp žaidžiančiųjų yra ir pradinukų bei paauglių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 1:28 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:53 AM

„Investavimo galimybės Lietuvos gyventojams atsivėrė tada, kai tapome laisvosios rinkos sistemos dalimi.

Gyventojai domisi galimybėmis investuoti, tačiau tai išmanančių ir tuo užsiimančių tikrai nėra daug. Manome, kad investavimo pradmenys ir principai yra svarbi finansinio švietimo dalis, todėl jaunimui siūlome išbandyti investavimą žaidžiant. Tai geras būdas praktiškai išmokti investavimo pagrindų – čia galima bandyti, klysti ir mokytis nepatiriant realių nuostolių“, – sakė „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdinė.

„Swedbank“ jaunimo programos simuliacinį investavimo žaidimą žaidžia beveik 40 tūkst. 18-22 metų jaunuolių, 9 tūkst. 14-17 metų amžiaus paauglių ir 2 tūkst. 7-13 metų amžiaus vaikų. Žaidimą jo dalyviai pradeda susipažinę su investavimo teorija, investavimo ABC ir investuotojo žodynėliu, žaidimo starte investuotojas gauna 100 tūkst. virtualių litų (29 tūkst. eurų).

„Žaidimo metu viskas vyksta taip, kaip realybėje – jaunuoliai stebi finansų rinkų tendencijas, analizuoja akcijų ir obligacijų vertės pokyčius ir priima sprendimus, kada ir kaip keisti investavimo kryptis. Visi žaidime naudojami skaičiai yra realūs fondų duomenys. Simuliacinis žaidimas leidžia jaunuoliams realiai pajusti, ką reiškia valdyti investicinį portfelį“, – pasakoja „Swedbank“ atstovė.

Pasak O. Žvirzdinės, geriausiai investavimo pradžiamokslį perprasti sekasi studentiško amžiaus jaunuoliams (18-22 metai) ir jie sudaro daugumą geriausių investuotojų žaidime. Geriausiojo investuotojo virtualaus portfelio vertė jau yra perkopusi 1 mln. litų. Uždirbę finansinį prieaugį, jį žaidimo dalyviai gali išsikeisti į jaunimo programos taškus bei prizus.

„Swedbank“ jaunimo programos investavimo simuliacinis žaidimą yra sukurtas bendradarbiaujant su Rygos Stokholmo ekonomikos mokykla.

„Swedbank“ jaunimo programoje gali dalyvauti 7-25 metų amžiaus jaunuoliai. Programa be edukacinio investicinio žaidimo taip pat suteikia galimybę gauti reikalingų banko paslaugų paketą nemokamai arba su nuolaida. Mokyklinio amžiaus jaunuoliai „Swedbank“ jaunimui skirtoje programoje dalyvauja su savo tėvų žinia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?