Litus traukia iš kojinių ir kiša į bankomatus

Taupyklės su litais, slėptuvės, kuriuose sukrauti grynieji pinigai, veja į bankus. Lietuviai prie bankomatų keliauja ne pasiimti grynųjų litų, o juos padėti į sąskaitą. Eilės prie pinigus priimančių bankomatų išaugo gruodį. Ten sutaupytus litus deda ir gyventojai, ir įmonių atstovai, atnešantys dienos uždarbį. Skiriasi tik suma – įmonių kelis kartus didesnė.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 19, 2014, 2:45 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 7:08 PM

Pinigus priimantys bankomatai itin paklausūs pastaruoju metu. Šitaip į sąskaitą litai padedami nemokamai, o jau sausio 1-ąją iš jų bus galima trauktis eurus.

Įmonių sumos – pusšešto karto didesnės

SEB duomenimis, rugsėjo – lapkričio mėnesiais gyventojai, naudodamiesi grynuosius pinigus priimančiais bankomatais, kiekvieną mėnesį įnešė beveik trečdaliu daugiau lėšų, nei atitinkamais mėnesiais pernai, tad srautas yra akivaizdžiai išaugęs.

„Pirmųjų savaičių rezultatai gruodžio mėnesį rodo, kad gruodis tikrai bus dar aktyvesnis nei lapkritis – palyginti šių metų lapkričio, gruodžio duomenis, naudodamiesi bankomatais gyventojai jau įnešė 65 proc. lapkričio mėnesio sumos, o klientų srautas rodo, kad aktyvumas didėja“, - skaičiavo SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorius Tomas Pigaga.

Gyventojai vidutiniškai įneša po 1 tūkst. litų, įmonės – 5,6 tūkst. litų.

„Visoje Lietuvos gyventojai aktyviai naudojasi grynuosius pinigus priimančiais bankomatais, sulaukiame prašymų tokių bankomatų įrengti dar daugiau. Per metus papildomai įrengėme 6 grynuosius pinigus priimančius bankomatus, jų skaičius išaugo nuo 55 iki 61 bankomato. Planuojame ateinančiais metais tokių bankomatų skaičių didinti“, - sakė T.Pigaga. Euro įvedimo išvakarėse gruodžio 31 d. grynuosius pinigus priimančiais SEB bankomatais bus galima naudotis iki 15 valandos. Įnešti grynuosius pinigus naudojantis bankomatais vėl bus galima nuo sausio 1 d. 14 valandos.

Įneša kur kas daugiau, nei pasiima grynųjų

DNB bankas per metus įrengė 34 pinigus priimančius bankomatus. Dabar išvis DNB turi 56 bankomatus. Pasak banko atstovo Andriaus Vilkanco, į juos pinigus įneša po lygiai tiek pat gyventojų ir įmonių.

Tiesa, juridiniai asmenys dosniau įkrauna litų. Vidutiniškai vienu kartu šiemet spalį būdavo įdedama 2500 litų. Pernai tokiu pat metu ši suma buvo perpus mažesnė.

„Taip juk pinigai konvertuojami nemokamai. Be to, pastebėjome, kad šiemet operacijų banko skyriuose sumažėjo 30 procentų. Vis daugiau žmonių nuo grynųjų pinigų pereina prie elektroninių atsiskaitymų“, - sakė A.Vilkancas.

Pernai į bankomatus žmonės įnešdavo tiek pat, kiek iš jų ir pasiimdavo. Šiemet padėtis visiškai kitokia. Įnešama 65 proc. daugiau.

Paskatino atidaryti taupykles

„Savo klientams patariame, kad paprasčiausias būdas pasiruošti oficialios šalies valiutos keitimui – įnešti turimus grynuosius pinigus į savo sąskaitas, naudojantis tam skirtais bankomatais iki euro įvedimo Lietuvoje dienos, tai yra, 2015 m. sausio 1 d.

Sąskaitoje esantys litai euro įvedimo metu bus automatiškai oficialiu kursu ir nemokamai konvertuoti į eurus“, - kalbėjo „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius.

Šiemet naudojimasis pinigus priimančiais bankomatais smarkiai augo, palyginti su praėjusiais metais.

„Pavyzdžiui, lapkritį grynųjų pinigų per bankomatus buvo įnešta 23 proc. daugiau nei prieš metus 2013 m lapkritį. Žinoma, artėjantis euro įvedimas skatina žmones atidaryti ir taupykles, tad metalinių monetų keitimas taip pat yra pastebimai išaugęs“, - sakė S.Abraškevičius.

Šiuo metu „Swedbank“ klientams siūlo įnešti į savo sąskaitą pinigų naudojantis 184 grynuosius pinigus priimančiais bankomatais visoje Lietuvoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.