Atpigsiančios tarptautinės perlaidos leis sutaupyti 80 mln. litų

Nuo sausio 1 dienos atpigusios tarpbankinės perlaidos į ES ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis įmonėms ir gyventojams kitąmet turėtų sutaupyti apie 80 mln. litų.

Asmeniniai pervedimai iš Lietuvos į užsienį ir iš užsienio į Lietuvą kasmet didėja.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Asmeniniai pervedimai iš Lietuvos į užsienį ir iš užsienio į Lietuvą kasmet didėja.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 22, 2014, 9:05 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:11 PM

Lietuvos komercinių bankų pateikta informacija rodo, kad internetu atliekami neskubūs pavedimai į ES ir EEE šalis – Norvegiją, Islandiją ir Lichtenšteiną – po euro įvedimo kainuos nuo 23 iki 43 euro centų. Dabar tarptautinės eurų perlaidos internetu kaina svyruoja nuo 40 iki 60 litų.

Tarptautinių pervedimų eurais įkainiams turės įtakos ES reglamentas, nustatantis, kad tarptautiniai mokėjimai eurais negali kainuoti brangiau nei analogiški vietiniai mokėjimai.

„Visų bankų tarptautiniai pervedimai eurais nuo Naujųjų metų pinga iki vietinių pervedimų litais lygio“, – teigia Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Įsivedus eurą reikalavimai turės įtakos ir lėšų įskaitymo mokesčiams, todėl tarptautiniai įskaitymai už pavedimus eurais į Lietuvos bankuose esančias sąskaitas pigs iki vietinių įskaitymo lygio. Bankai nurodė dažniausiai taikysiantys 35 euro centų mokestį. Šiuo metu įkainis už lėšų eurais įskaitymą į bankų sąskaitas Lietuvoje iš EEE šalių bankuose svyruoja nuo 5 iki 30 litų.

Lietuvos banko statistikos duomenimis, asmeniniai pervedimai iš Lietuvos į užsienį ir iš užsienio į Lietuvą kasmet didėja. Pagal mokėjimų balanso duomenis, 2013 m. privačių asmenų perlaidos į Lietuvą sudarė 5,3 mlrd. litų, pirmąjį tų metų pusmetį – 2,2 mlrd. litų, o per 2014 m. pirmąjį pusmetį – 2,7 mlrd. litų.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. mažmeninių mokėjimų sistema veiks iki 17 val., todėl net ir 16 val. mokėjimo paslaugų teikėjui elektroniniu būdu pateikti pavedimai gali būti įvykdyti tą pačią dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.