Banko vaidmuo renovacijos kreditavimo procese

Dažna gyventojų baimė Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje yra susijusi su atsakomybe grąžinti paskolą, kuri buvo sumokėta už name atliktus atnaujinimo darbus. Banko vaidmuo suteikiant paskolą ir vėliau ją grąžinant yra reikšmingas, tačiau didelei daliai žmonių – iki šiol ne iki galo aiškus. Į su tuo susijusius klausimus atsakė Swedbank Finansavimo paslaugų skyriaus projektų vadovė Edita Rimokaitytė.

Svarbiausias aspektas yra tas, kad bankui mokama mėnesinė įmoka negali būti didesnė, nei yra sutaupoma šilumos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Svarbiausias aspektas yra tas, kad bankui mokama mėnesinė įmoka negali būti didesnė, nei yra sutaupoma šilumos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-17 14:58, atnaujinta 2017-11-21 21:50

Svari pagalba projektų administratoriams

Ekspertės teigimu, finansinis tarpininkas pirmiausia privalo užtikrinti, kad fondo lėšos būtų naudojamos pagal numatytą paskirtį, dėti visas pastangas, kad finansai būtų tinkamai administruojami, surenkami iš gyventojų ir grąžinami atgal į fondą. „Kaip finansinis tarpininkas ir patarėjas, bankas visuomet padeda projektų administratoriams praktiniais patarimais, kaip tinkamai organizuoti gyventojų susirinkimus, įforminti sprendimus, pataria, kaip atsakyti į finansinio pobūdžio klausimus. Banko atstovai patys gali atvykti ir dalyvauti gyventojų susirinkimuose ir konsultuoti apie teikiamą kreditą ir jo sąlygas“ – pasakojo su šia sritimi dirbanti specialistė.

Anot E.Rimokaitytės, gyventojams, norintiems iš arčiau susipažinti su proceso eiga, pravers banko paruoštas pagalbinės medžiagos paketas, kuris suteikia projektą administruojantiems asmenims atsakymus į įvairius klausimus, kaip, pavyzdžiui, apmokėjimą už socialiai remtinus gyventojus.

„Svarbiausia tai, kad bankas visą paskolos administravimą, tai yra, investicijų paskirstymą butų ar patalpų savininkams, kredito grąžinimo grafikų sudarymą ir jų išsiuntimą gyventojams, įmokų surinkimą ir kitas paslaugas, atlieka pats be jokio administravimo mokesčio, nuimdamas šią naštą nuo projektų administratoriaus pečių“ – teigė Swedbank Finansavimo paslaugų skyriaus projektų vadovė Edita Rimokaitytė.

Paskolos laikotarpis – lankstus aspektas

Svarbu tai, kad gyventojams apskritai nėra privaloma skolintis. Anot Editos Rimokaitytės, butų ar patalpų savininkai, sukaupę pakankamai nuosavų lėšų, gali projekte dalyvauti nuosavomis lėšomis, jei iki kredito sutarties pasirašymo perves jiems tenkančią investicijų sumą į namo kaupiamąją sąskaitą banke.

„Jie taip pat gali paimtą kreditą arba jo dalį grąžinti anksčiau kredito sutartyje nustatyto termino be jokių kredito grąžinimo mokesčių. Gyventojams tereikia pateikti prašymą su nurodyta iš anksto grąžinama kredito suma“ – įvairias galimybės, kurias turi daugiabučių namų gyventojai, aptarė skyriaus vadovė.

Be to, svarbiausias aspektas yra tas, kad bankui mokama mėnesinė įmoka negali būti didesnė, nei yra sutaupoma šilumos. „Jei sudarius kredito grąžinimo grafiką 10 metų ar trumpesniam laikui, bankui mokama įmoka nėra didesnė nei investicijų plane paskaičiuota didžiausia įmoka, tuomet kreditas gali būti teikiamas ir 10 metų. Jei bankui mokama įmoka būtų didesnė, tuomet kredito grąžinimo laikotarpis turėtų būti ilginamas. Dažniausiai yra sudaromos kredito sutartys maksimaliam – 20 metų terminui“ – padėtį paaiškino ponia Edita.

Dažnai yra klaidingai manoma, kad kreditas yra teikiamas įkeitus turtą. Priešingai, specialistės teigimu, kreditą privalo grąžinti buto ar patalpos savininkas, turintis nuosavybę renovuotame name. „Butą parduodant ar jį perleidžiant, pareiga grąžinti kreditą perkeliama naujajam buto patalpos savininkui. Skolos išieškojimas yra atliekamas teisės aktuose nustatyta tvarka, tačiau negali būti nukreipiamas į butą ar patalpą renovuotame name, jei tai yra vienintelis šeimos būstas“ – dėstė ekspertė.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.