Didėja spaudimas Lietuvos bankui dėl brangstančio išgryninimo

Centrinis bankas dar šią vasarą Vyriausybei turės atsakyti, kodėl taip greitai auga bankų paslaugų įkainiai, pinigų išgryninimas iš bankomatų. Vyriausybė šią savaitę kreipėsi į Lietuvos banko valdybą su reikalavimu išnagrinėti, kodėl didėja paslaugų kainos.

Didėja bankams spaudimas mažinti įkainius.<br>P.Mantauto nuotr.
Didėja bankams spaudimas mažinti įkainius.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2015, 2:54 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:04 AM

„Tai ir man kelia susirūpinimą, todėl nereaguoti negalime“, – Vyriausybės valandoje Seime ketvirtadienį sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Tiesa, Lietuvos banko įstatymas draudžia valdžios atstovams kištis į banko veiklą ar jai daryti įtaką.

Pasak A.Butkevičiaus, Vyriausybę pasiekė žinia, kad bankų pelnai ir toliau auga. Pavyzdžiui, šių metų pirmąjį ketvirtį bankai uždirbo daugiau pelno nei pernai tuo pačiu metu. Nors Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas šią savaitę užsiminė, kad bankų pelnai mažėja.

Bankai priversti didinti įkainius, nes dar šį rudenį įsigalios naujos skolinimo taisyklės. Lietuvos bankų asociacija paskelbė, kad naujos taisyklės ribos gyventojų galimybes pasiskolinti. Tačiau Lietuvos banko vadovas V.Vasiliauskas mano, kad bankai vengia prisiimti daugiau rizikos.

„Sėdėti ant lovos krašto, supti kojomis, krapštyti nosį ir sakyti: „ne, aš neprisiimsiu rizikos“, geriau kredituoju tą, už ką galiu paimti įkaitą, visokių asmeninių laidavimų, garantijų ir sau guliu ant pečiaus patenkintas – taip nėra, tokioje konkurencingoje aplinkoje“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Spaudos konferencijos metu antradienį jis pridūrė, kad „po mūšio kumščiais nemojuojama“.

Panašu, kad konfliktas tarp komercinių bankų ir Lietuvos banko tik gilėja.

SEB ir DNB bankai paskelbė nuo liepos apie naujus apribojimus išsigryninant iš bankomatų. Pavyzdžiui, DNB klientams kainuos bet koks išgryninimas. Tai sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.