Netvarka daugiabučių bendrijose veja pas administratorius

„Mano būsto“ įmonių grupei priklausančios įmonės per pastaruosius trejus metus prižiūrimų bendrijų skaičių Vilniuje padidino daugiau nei du kartus. 2012 metais administratoriai priežiūros paslaugas teikė 71 bendrijai, 2013 metais – 99 bendrijoms, 2014 – 123 bendrijoms, o 2015 – jau 151 bendrijai.

Bendrijų pirmininkai pripažįsta, kad norint tinkamai rūpintis daugiabučio priežiūra, savo jėgų ir patirties jau nebepakanka. Todėl pagalbos tenka ieškoti pas profesionalus.<br>V.Balkūno nuotr.
Bendrijų pirmininkai pripažįsta, kad norint tinkamai rūpintis daugiabučio priežiūra, savo jėgų ir patirties jau nebepakanka. Todėl pagalbos tenka ieškoti pas profesionalus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2015, 10:12 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:56 PM

Administratoriai prognozuoja, kad jei susidomėjimas neatslūgs, per metus prižiūrimų bendrijų skaičius gali išaugti 5 kartus.

Daugiabučių administratoriai sulaukia didesnio bendrijų susidomėjimo, kurios pageidauja, kad jų namus prižiūrėtų ne pavieniai, dažnai reikiamo išsilavinimo ir specialių žinių neturintys asmenys, bet pastatų priežiūros specialistai.

Bendrijų pirmininkai pripažįsta, kad norint tinkamai rūpintis daugiabučio priežiūra, savo jėgų ir patirties jau nebepakanka. Todėl pagalbos tenka ieškoti pas profesionalus.

„Kreiptis į daugiabučių administratorius buvo nuspręsta, nes viską sužiūrėti vienam žmogui yra tiesiog pernelyg sudėtinga. Viskam paprasčiausiai trūksta laiko, o veiklos tikrai yra daug.

Kai blaškaisi tarp gausybės reikalų, sudėtinga pasiekti, kad viskas būtų daroma tinkamai ir kokybiškai. Kai priežiūros darbus patikėjome administratoriui, pastebėjau, kad našta man, kaip pirmininkui, yra sumažėjusi, o visi reikalingi darbai vyksta sklandžiai“, – teigė 226-osios gyvenamųjų namų bendrijos pirmininkas Ričardas Anskaitis.

Bendrovės „Mano būstas“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius Mindaugas Genys akcentavo, kad nėra jokio skirtumo, kokia valdymo forma pasirinkta būsto priežiūrai.

Svarbiausia, kad procesas vyktų sklandžiai ir profesionaliai. Anot jo, tiek bendrijų, tiek administratorių prižiūrimuose namuose gyvena žmonės ir pirmiausia reikia rūpintis jų teisėtais lūkesčiais. Vis dėlto, jis pastebi, kad vis daugiau bendrijų pirmininkų bendrijos valdymą siekia perduoti didelę patirtį turintiems administratoriams.

„Jau kurį laiką stebime tendenciją, kai daugiabučių namų bendrijos kreipiasi į mus ir prašo pagalbos spręsti su būsto priežiūra susijusius klausimus. Šiandien vien tik Vilniuje bendradarbiaujame su su daugiau nei 150 ir manome, kad iki 2016 metų šis skaičius dar labiau augs.

Kodėl bendrijos kreipiasi į mus? Todėl, kad bendrijų pirmininkams dažnai trūksta žinių, kaip kokybiškai vykdyti daugiabučių namų priežiūrą. Be to, dalis bendrijų pirmininkų tik dabar pamatė, koks iš tiesų sudėtingas jų darbas“, – sakė M.Genys.

Pasak Būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidento Juozo Antanaičio, bendrijų sprendimas samdyti administratorius pirmiausia naudingas patiems gyventojams.

„Bendrijos pirmininkas gali būti labai iniciatyvus ir puikus žmogus, bet jis vis dėlto nėra pastatų priežiūros profesionalas, tad natūralu, jog visko išmanyti negali. Ilgus metus šioje srityje dirbantys administratoriai yra sukaupę milžinišką žinių bagažą, todėl jų patarimai ir parama yra labai vertingi.

Manau, kad žmonėms yra sudėtingiausia susigaudyti jų veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose. Gerai, kad yra kas gali patarti ir pagelbėti. Gerai ir tai, kad tarp administratorių ir bendrijų užsimezga vis tvirtesnis dialogas“, – kalbėjo Būsto rūmų prezidentas.

„Mano būsto“ daugiabučius namus prižiūri vadovaudamasis Pastatų priežiūros standartu. Jis užtikrina nepriekaištingą inžinerinės įrangos funkcionavimą, efektyvų energetinių resursų naudojimą, operatyvų reagavimą į skubius pranešimus 24 val. per parą ir mažesnes būsto priežiūros sąnaudas.

Energijos taupymo sprendimai yra viena iš „Mano būsto“ standarto sudėtinių dalių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.