Svetima banko kortelė užminė mįslę

Adresas užrašytas teisingai, tačiau voke – mokėjimo kortelė kito asmens pavarde ir pasiūlymas ja naudotis. Gavęs tokį laišką vilnietis suabejojo – ar tai nėra naujas sukčių jaukas?

Vilniečiui niekas dorai nesugebėjo paaiškinti, kodėl jam iš Gibraltaro atkeliavo svetimo žmogaus mokėjimo kortelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiui niekas dorai nesugebėjo paaiškinti, kodėl jam iš Gibraltaro atkeliavo svetimo žmogaus mokėjimo kortelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 8, 2016, 5:28 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 9:37 PM

Ištraukęs iš pašto dėžutės voką sostinėje gyvenantis Rimantas nedvejodamas jį praplėšė – juk adresas buvo nurodytas teisingai. Bet viduje buvo laiškas Bronislovui Gelžiniui ir nauja banko kortelė šio žmogaus vardu.

Gibraltare registruota įmonė „Wave Crest Holdings Limited“ siūlė aktyvinti kortelę paskambinus nurodytu telefono numeriu.

Susisiekus su operatoriumi jis esą nurodys PIN kodą.

Siūlymas naudotis paštu atsiųsta VISA mokėjimo kortele Rimantui sukėlė abejonių.

„Joks bankas Lietuvoje taip nesielgia – nebent kortelę užsisakai naudodamasis elektronine bankininkyste. Bet prieš tai reikia užpildyti prašymą. O čia atsiunčia net neprašius“, – stebėjosi jis.

Jam klausimų kilo ir iš kur užjūryje registruota įmonė gavo jo adresą.

Anot banko „DnB Nord“ atstovės Rasos Petruškevičiūtės, negalima teigti, kad tai būtinai apgavystės atvejis.

„Keičiantis vartotojų įpročiams yra bankų, kurie klientams banko korteles siunčia paštu ir jas prašo aktyvinti elektroninėje banko sistemoje ar telefonu“, – aiškino ji.

Vis dėlto jeigu žmogus neužsisakė kortelės, tada yra teorinė galimybė, kad kažkas tai padarė jo vardu.

Anot R.Petruškevičiūtės, tuomet neatmestina, kad taip bandoma pasinaudoti kieno nors vardu.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarybos (FNTT) atstovė Rūta Andriuškaitė sakė, kad, remiantis viešai prieinamais informacijos šaltiniais, nustatyta, jog Bronislovas Gelžinis egzistuoja.

Ji neatmetė, kad kortelės siuntėjas suklydo nurodydamas gavėjo adresą. Gali būti, kad piliečių duomenys buvo gauti iš socialinių tinklų ar tinkamai neapsaugotų interneto tinklalapių, pasitelkiant specialias tam skirtas programas.

R.Andriuškaitė dėl tokio kortelės platinimo būdo teisėtumo siūlė kreiptis į Lietuvos banką.

FNTT atstovai nustatė, kad „Wave Crest Holdings Limited“ yra veikianti elektroninių pinigų įstaiga. Nėra duomenų, kad ši kortelė būtų naudojama apgavystėms, kurios anksčiau buvo vadinamos finansinėmis piramidėmis.

Dėl šių kortelių FNTT nėra gavusi skundų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl Kaukazo šalims nesiseka atsikratyti V. Putino?