Ekspertams banknotus tenka klijuoti iš skutų

Kur paprastai slepiate pinigus? Žmonių atsakymai neretai tiesiog verčia iš koto: stiklainyje po žeme, orkaitėje, automobilyje, mikrobangų krosnelėje.

Kai bankomatuose pinigai suliejami, ekspertams atgabenama dešimčių tūkstančių eurų vertės sugadintų banknotų (nuotr. kairėje). O kiek suplėšė psichikos ligonis, ekspertai aiškinasi juos klijuodami.<br>T.Bauro nuotr.
Kai bankomatuose pinigai suliejami, ekspertams atgabenama dešimčių tūkstančių eurų vertės sugadintų banknotų (nuotr. kairėje). O kiek suplėšė psichikos ligonis, ekspertai aiškinasi juos klijuodami.<br>T.Bauro nuotr.
Žmonės atgabena ir apdegusių litų.
Žmonės atgabena ir apdegusių litų.
Daugiau nuotraukų (3)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-03-26 16:40, atnaujinta 2017-05-31 12:01

Tokių paaiškinimų sulaukia Lietuvos banko ekspertai, kai į juos kreipiasi sudegusių, suplėšytų ar supuvusių pinigų savininkai, prašydami juos pakeisti tinkamais apyvartai.

Šiuo metu ant tyrėjų stalo – psichikos ligos kamuojamo žmogaus sudraskyti eurai. Kelis maišelius su penkių eurų draiskalais ekspertai klijuoja po gabalėlį, kol taip sulipdo ištisus banknotus.

Ekspertams yra tekę dirbti ir su supuvusiais – koše pavirtusiais – banknotais. Žmonės juos laikė metalinėje dėžutėje rūsyje, kuris vėliau per pavasario potvynį buvo užlietas vandeniu.

Buvo atkeliavę ir banknotai, slėpti krosnyje, mikrobangų krosnelėse, garaže, rūsyje, stiklainyje, kuris buvo užkastas darže.

Tyčia plėšyti nebegalės

Laboratorijoje ant stalo matyti skalbyklėje išskalbtas 50 eurų banknotas, buvęs drabužiuose.

Kitas paraudęs banknotas buvo raudonoje piniginėje, kai ji sušlapo lietuje.

Šiuo metu keičiamos taisyklės, pagal kurias sąmoningai sugadinti pinigai nebus keičiami. Nauja tvarka turėtų įsigalioti nuo balandžio.

„Mūsų ekspertai yra gavę 3 tūkst. litų, kurie buvo suplėšyti buitinio žmonos ir vyro konflikto metu.

Kai esi piktas, plėšyti smulkiais gabalėliais ar karpyti juostelėmis kantrybės nepakanka“, – kalbėjo Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Baltrūnienė.

Sumos labai svyruoja

Ekspertizė sugadintų pinigų savininkams nekainuoja. Kai specialistai baigia savo darbą, suskaičiuota suma grąžinama jų savininkui – tarkim, pervedama į nurodytą sąskaitą, išsiunčiama pašto perlaida ar klientas ateina pats jų pasiimti.

Eurai keičiami, jei išliko daugiau nei pusė banknoto.

„Komerciniai bankai taip pat turėtų išimti iš apyvartos sugadintus pinigus.

Tačiau taip daro ne visi. Negalima jų priversti surinkti netinkamus pinigus. Bankai turi savo taisykles“, – pasakojo N.Baltrūnienė.

Kartais per mėnesį į ekspertų rankas patenka keli šimtai, o kartais – ir keliasdešimt tūkstančių eurų.

„Bankomatuose yra įrenginiai, kurie, mėginant apiplėšti bankomatą arba jį išjudinti, susprogdina jame esančių dažų kapsulę.

Tad eurai sutepami specialiais dažais“, – pinigų ekspertė N.Baltrūnienė rodė kelis pluoštus banknotų – per 11 tūkst. eurų, atkeliavusių iš bankomato, į kurį kėsinosi nusikaltėliai.

Dalis pinigų į ekspertų rankas patenka ir todėl, kad tiesiog atėjo laikas juos pakeisti.

„Apyvartoje turi būti tik nesugadinti, nesutepti, nesuplėšyti banknotai. Dalį banknotų, išimtų iš apyvartos, kasdien mašinos surūšiuoja.

Tam tikrų kriterijų neatitinkantys banknotai – sutepti, dėmėti, pripiešti, įplėšti, riebaluoti – sunaikinami.

Sunaikinti pinigai pakeičiami naujais eurais“, – pasakojo N.Baltrūnienė.

Praverčia gyvenimo patirtis

Kasdien su sugadintais pinigais dirbančių specialistų nerengia joks universitetas. Dažnas jų būna baigęs chemijos, fizikos, inžinerijos studijas.

Be techninių žinių, šiame darbe labai naudingos logikos, psichologijos žinios ar tiesiog gyvenimiška patirtis.

„Dažnai žmonės pasakoja, kad pinigus suplėšė vaikai ar sugraužė šuo.

Turiu ir vaikų, ir šunų, tačiau man tokių atvejų nepasitaikė“, – šypsojosi ekspertė, pasakodama apie dažniausiai nurodomas priežastis, kaip buvo sugadinti banknotai.

Litus vis dar traukia iš kojinių

Į ekspertų rankas vis dar dažnai patenka ir sugadintų litų banknotų, nors apyvartoje jų nėra jau antri metai.

O sveiki litai vis dar keičiami į eurus. Nuo metų pradžios iki kovo vidurio iškeista beveik 7 mln. litų, kurie virto 2 mln. eurų.

Nuo euro įvedimo 2015 metų sausio 1 dieną iki šių metų kovo pradžios iš apyvartos išimta 5,2 mlrd. litų vertės banknotų, arba 93 proc. buvusių apyvartoje litų banknotų.

Dar negrįžo apie 388 mln. litų vertės banknotų.

Iš apyvartos jau išimta 80,3 mln. litų vertės monetų (41 proc.), negrįžo 115,8 mln. litų vertės.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.