Per klaidą tapo skolininku, o 7 tūkst. litų staiga virto eurais

Kaip reaguotumėte sužinoję, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai esate skolingi 7 tūkstančius litų, nors tikrai mokėjote visus mokesčius, o aiškinantis situaciją jūsų nemenka skola dar ir konvertuojama įspūdingu valiutos kursu: 7 tūkst. litų staiga virsta 7 tūkst. eurų, ir valstybė ramiai šią skola nusirašo nuo jūsų banko sąskaitos?

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Netikėtai 7 tūkst. litų virto 7 tūkst. eurų.<br>I.Gelūno nuotr.
Netikėtai 7 tūkst. litų virto 7 tūkst. eurų.<br>I.Gelūno nuotr.
Netikėtai 7 tūkst. litų virto 7 tūkst. eurų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Netikėtai 7 tūkst. litų virto 7 tūkst. eurų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Klaipėdietis negalėjo patikėti, kad 7 tūkst. litų gali tapti 7 tūkst.eurų.<br>123rf nuotr.
Klaipėdietis negalėjo patikėti, kad 7 tūkst. litų gali tapti 7 tūkst.eurų.<br>123rf nuotr.
Atostogaudamas Italijoje lietuvis sulaukė blogos žinios: jam nepavyko atsiskaityti kortele, mat netikėtai paaiškėjo, kad sąskaita tuščia.<br>123rf nuotr.
Atostogaudamas Italijoje lietuvis sulaukė blogos žinios: jam nepavyko atsiskaityti kortele, mat netikėtai paaiškėjo, kad sąskaita tuščia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 3, 2016, 4:20 PM, atnaujinta May 16, 2017, 11:52 PM

Jei manote, kad tai jau blogiausias galimas scenarijus, – klystate.

Žinia pavijo Italijoje

„Šių metų vasarą būdamas išvykoje užsienyje su šeima, vieną dieną atsiskaitydamas mokėjimo kortele išgirdau atsakymą itališkai „...negatyvo!“. Nepavykus atsiskaityti maitinimo įstaigoje dėl nepakankamo lėšų balanso, į širdį įsėlino negera nuojauta. Atvykau į viešbutį ir patikrinau sąskaitą – nuojauta pasitvirtino: visus pinigus iš abiejų sąskaitų, kaip karvė liežuviu, nušlavė  Lietuvos mokesčių inspekcija (VMI)“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo klaipėdietis Dmitrijus Martinkevičius.

Paaiškėjo, kad šių metų liepos 4 d. VMI Nepriemokų skyrius priėmė sprendimą ne ginčo tvarka nuskaityti iš sąskaitų neprimokėtus 7046 eurus mokesčių.

„Žinoma, patyriau šoką, juk keturių asmenų šeima atostogas buvo priversta tęsti brangioje šalyje ir be cento sąskaitoje, ko niekam niekam nepalinkėčiau. Išgelbėjo tik tai, kad tą rytą nepavyko  suplanuota kelionė į Veneciją. Keliui namo vos užteko.

Net nenoriu pagalvoti, kaip reikėtų suktis iš padėties, jei, tarkime, paprašytų atsiskaityti už apgyvendinimą ne poilsio pradžioje. Ką aš pasakyčiau italams, kad „mokesčiai“ ištuštino mano sąskaitas, kaip kokio nusikaltėlio aferisto?“ – ironizavo pašnekovas.

Istorijos pradžia – Norvegijoje

Visos šios nemalonios situacijos priešistorė prasidėjo vyrui išvykus laikinai padirbėti į Norvegiją. „Nuo 2007 m. dirbu oficialiai Norvegijoje naftos ir dujų pramonės sektoriuje, valstybės milžine vadinamoje „Statoil“. Gaunu pajamų, moku mokesčius. Darbas pamaininis, daug skrydžių, kelionių, bet lieku nuolatiniu Lietuvos gyventoju, nes pusę laiko praleidžiu namuose“, – pasakojo pašnekovas.

Jis teigė, kad pastaruoju metu VMI pradėjo domėtis jo gautomis pajamomis ir ragino pateikti GPM deklaracijas.

„Atsižvelgdamas į šiuo raginimus jas ir pateikiau, tačiau pačioje pirmoje deklaracijoje už 2013 m. kilo neaiškumų. Nežinodamas pasirinkau netinkamus deklaracijos priedus „P“ ir „U“.  Dėl to susidarė situacija, kai, atitinkamai įrašius sumokėtų mokesčių sumą į tam tikrą langelį, arba pats turiu prievolę mokėti mokesčius, arba VMI turi grąžinti man.

Žinodamas, kad tai iš esmės neteisinga, nes nei aš Lietuvos biudžetui, nei biudžetas man neturi prievolės mokėti, bet esant skolai turiu ją padengti nedelsdamas, pasirinkau variantą, kai skolingi yra man, ir žinodamas, kad VMI neskuba grąžinti permokėtus pinigus, o nagrinėja pateiktas gyventojų deklaracijas, pasilikau laukti patikslinančio  VMI pranešimo ir suderinti duomenis deklaracijoje“, – pasakojo klaipėdietis, tikėjęsis, kad VMI padės susigaudyti mokesčių vingrybėse.

7 tūkst. litų virto eurais

Paskui, pasak D.Martinkevičiaus, prasidėjo tikri stebuklai: „Sprendimas nurašyti lėšas, mano deklaracija iš teigiamos (skolos nesusidarė) virto neigiama (skola biudžetui) ir kas įdomiausia – suma neigiamoje deklaracijoje 7249 litai (periodas 2013, vietos valiuta litas) pavirto... 7046 eurų, kurie ir buvo iššluoti iš sąskaitos.“

Grįžęs į Lietuvą vyras kreipėsi VMI centrinę būstinę ir į teritorinį Klaipėdos padalinį. „Turiu iškart konstatuoti, kad neteisingos iš litų į eurus transakcijos faktas buvo užfiksuotas. Nepaisant  „siuntimo nuo durų iki durų“ metodo „pas tą specialistą“, ir apsišarvavus kantrybe, konstruktyvų dialogą su valstybės tarnautojais užmegzti pavyko.

Tiesa, buvo toks kritinis momentas, kai susidarė įspūdis, jog jie nesusigaudo padėtyje, nes pradėjo garsinti vis skirtingas pinigų sumas, deklaracijos duomenis, grąžinimo procedūros eigą, ir tik vėliau galus atpainioti pasisekė.“

Netrukus buvo panaikintas liepos 4 d. sprendimas, o vėliau priimtas naujas – grąžinti vyrui pinigus. „Nors nuo pinigų nurašymo praėjo beveik mėnuo ir šiuo metu pinigai dar nėra grįžę, tačiau, kaip tikina VMI darbuotojai, tai įvyks jau netrukus“, – džiaugėsi klaipėdietis.

Nuvylė valdininkų požiūris

D.Martinkevičiui visoje šioje istorijoje pasipiktinimą kelią ne tai, jog įvyko klaida, bet valstybės požiūris į gyventojus: „Atrodo, kad kiekvienas mokesčių mokėtojas Lietuvoje yra potencialus mokesčius bei pajamas slepiantis nusikaltėlis. Žmogiškųjų klaidų gali padaryti abi pusės – ir mokesčių mokėtojas, ir administratorius, tačiau trūksta pagarbos.

Norvegijoje deklaruodavau pajamas vietiniam mokesčių administratoriui. Šioje šalyje mokesčių sistemos principai kiek kitokie nei Lietuvos. Ten visai lengvai gali ateiti informacija, kad asmuo neprimokėjo mokesčių biudžetui, bet tuomet iškart suteikiama galimybė sutikti su sprendimu arba apeliuoti. Niekas nepuola iškart nurašyti pinigų, vyksta dialogas, nustatomos aplinkybės, detalės, trūkstama informacija.“

Ir net po šio incidento pašnekovas teigė nejaučiantis neigiamų emocijų: „Esu tikras, kad Mokesčių inspekcijoje dirba daug gerų specialistų, besistengiančių gerai atlikti savo darbą. Ir šis mano akmuo tikrai ne jiems, bet Lietuvos VMI kaip institucijai, realizuojančiai valstybės mokesčio administravimo politiką. Man atrodo, jog tai neteisinga valstybės institucijos pozicija. Aš vertinu savo laisvę. Noriu, kad ir mano valstybė tai vertintų, o ne naudotų ginčo skolos išieškojimo metodą suverždama mano laisves, o tik po to aiškintųsi.“

Pašnekovas pabrėžė, kad gyvenimo aplinkybės gali būti įvairios. „Mane tai užklupo kelionėje ir privertė nerimauti dėl grįžimo su šeima namo, o kitos situacijos gali būti ir dramatiškesnės – gal žmogui laidotuvių išlaidos ar svarbi operacija. Mes juk turime politines demokratines priemones daryti įtaką mūsų gyvenimams. Mes, Lietuvos žmonės, esame protingi, gabūs ir darbštus ir tikrai nusipelnėme gyventi geresnėje valstybėje“, – svarstė D.Martinkevičius.

Atsakomybė – mokesčių mokėtojui

VMI Nepriemokų administravimo departamento direktoriaus pavaduotoja Džiuginta Balčiūnienė apie situaciją sakė: „Vienas pagrindinių mokesčių administratoriaus (VMI) uždavinių yra padėti mokesčių mokėtojams įgyvendinti savo teises ir atlikti pareigas bei įgyvendinti mokesčių įstatymus.

VMI darbuotojai teikia tiesioginę pagalbą gyventojams, norintiems pateikti mokesčio deklaraciją, ir padeda ją užpildyti, t.y. paaiškina mokesčių mokėtojui, kokius veiksmus jis turi atlikti elektroninėje erdvėje.

Pažymėtina, jog gyventojas, teikdamas gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją, pats pateikia Valstybinei mokesčių inspekcijai informaciją apie savo gautas pajamas ir mokėtinus mokesčius bei žino, jog susidariusias nepriemokas turi sumokėti.“

Konkretaus atvejo nekomentuoja

Anot jos, mokesčių mokėtojai savo turimą mokesčių nepriemoką / permoką bet kada gali pasitikrinti prisijungę prie Mano VMI esančios mokesčių mokėtojo kortelės, o kilus klausimams dėl skolos atsiradimo priežasčių ar sumos dydžio gali kreiptis į mokesčių administratorių trumpuoju mokesčių informacijos centro telefonu 1882 arba pateikti elektroninį paklausimą.

„Jei gyventojas laiku nesumoka savo deklaruotos mokesčio skolos į biudžetą, arba nesikreipia su prašymu išdėstyti mokestinės nepriemokos sumokėjimo, VMI yra priversta inicijuoti išieškojimo veiksmus. Mokesčių administravimas vyksta pagal konkrečius teisės aktus ir suteiktų įgaliojimų rėmuose. Konkrečiai kiekvieno gyventojo atžvilgiu parenkamos atitinkamos poveikio priemonės, tačiau griežčiausios jų taikomos tik ypatingais atvejais, kadangi didžioji dalis mokesčių mokėtojų savo prievoles vykdo sąžiningai ir mokesčius sumoka laiku.

Komentuoti konkrečios gyventojo situacijos be raštiško mokesčių mokėtojo sutikimo VMI negali, tačiau norime pažymėti, kad mokesčių nepriemoka yra nuskaitoma iš gyventojo sąskaitos remiantis gyventojo pateiktais duomenimis apie jo mokesčių skolą, kurią jis nurodo pateiktoje gyventojo pajamų deklaracijoje. Ją teikdamas gyventojas patvirtina, jog jo pateikiama informacija yra teisinga. Vėliau, jei gyventojas patikslina deklaraciją, ir dėl to susidaro permoka, jis ją gali susigrąžinti“, – teigė specialistė.

Siūlo įmokas išdėstyti dalimis

Pasak Dž. Balčiuvienės, nesklandumų dažniausiai kyla, kai gyventojai neteisingai užpildo deklaracijas arba neteisingai sumoka mokesčius ar baudas. Taip nutinka, kai mokėdami nurodo ne tą ar neteisingą įmokos kodą, nepildo išplėstinio pavedimo, kai moka už kitą asmenį. Pasitaiko, kad sumoka „Sodrai“, kai turi mokėti VMI. Po to, kai VMI, laiku negavusi įmokų ir vadovaudamasi teisės aktais, pradeda išieškojimo veiksmus, mokesčių mokėtojai ištaiso klaidas, pateikia patikslintas deklaracijas.

Į pastebėjimą, kad dažnu atveju nuskaitoma visa skolos suma, VMI specialistė sakė: „Jeigu bėda kita – nėra finansinių galimybių atsiskaityti, Mokesčių inspekcija gali nepriemoką atidėti arba išdėstyti ją dalimis, kitaip tariant sudaryti mokestinės paskolos sutartį.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.