Brangiausia mokykla Lietuvoje nesutalpina norinčiųjų mokytis

Ar kada teko lankytis mokykloje, pro kurios langus matosi Vilniaus miesto panorama, klasėse įdiegtos naujausios technologijos, o mokinių po pamokų laukia įdomiausi būreliai? Būtent taip prisistato Tarptautinė Amerikos mokykla.

Visos pamokos vyksta anglų kalba, išskyrus gimtąją lietuvių kalbą, kuri lietuviams dėstoma penkis kartus per savaitę.<br>V. Balkūno nuotr.
Visos pamokos vyksta anglų kalba, išskyrus gimtąją lietuvių kalbą, kuri lietuviams dėstoma penkis kartus per savaitę.<br>V. Balkūno nuotr.
Mokslo kainos priklauso nuo vaiko einamos klasės ir svyruoja nuo 3,5 tūkst. eurų iki 15 tūkst. eurų už metus.<br>Tarptautinės Amerikos mokyklos nuotr.
Mokslo kainos priklauso nuo vaiko einamos klasės ir svyruoja nuo 3,5 tūkst. eurų iki 15 tūkst. eurų už metus.<br>Tarptautinės Amerikos mokyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2016, 1:30 PM, atnaujinta May 15, 2017, 1:14 AM

Viena brangiausių mokyklų šalyje veikia jau 23 metus. Čia vaikai gali mokytis nuo 2 iki 18 metų. Už metus čia tenka pakloti, priklausomai nuo klasės, nuo 3,5 tūkst. iki 15 tūkst. eurų. Šiuo metu mokymo įstaigoje mokosi 240 mokinių, tačiau norinčių patekti – daugiau nei gali priimti.

Priims ne kiekvieną

„Iš tiesų kai kurios klasės jau turi sudarytus laukimo sąrašus ir yra visiškai pripildytos. Šiuo metu negalime tiesiog daugiau vaikų priimti, tačiau jei bėgant laikui atsiranda vieta, galime pakviesti mokytis, tad norinčių tikrai netrūksta“, – sakė direktoriaus padėjėja Ieva Dovydėnienė.

Pasak jos, norint mokytis šioje mokykloje neužtenka tiesiog labai norėti: “Pradinukus ir darželinukus mes galime priimti be anglų kalbos žinių, tuo tarpu jau nuo 6 klasės vienas iš priėmimo kriterijų yra ir anglų kalbos mokėjimas. Yra atliekami testai, nustatoma, koks yra anglų žinių lygis ir žiūrima, kiek reikia pagalbos.

Žiūrima yra ne tik į anglų kalbą, žiūrimi ir buvusių mokyklų rezultatai, pažymiai, mokytojų rekomendacijos, motyvacija, elgesys, kaip mokiniai patys užpildo klausimyną, kaip įsivaizduoja ką reiškia būti tarptautinės mokyklos moksleiviu, bendrai – žiūrima yra į visumą.“

Pašnekovė pasakojo, kad mokykloje visos pamokos vyksta anglų kalba, išskyrus gimtąją lietuvių kalbą, kuri lietuviams dėstoma penkis kartus per savaitę.

„Viskas dėstoma anglų kalba, tačiau yra pamokų, kurių nėra valstybinėse mokyklose: karjeros konsultavimas, bibliotekos pamoka, tai galimybė ne tik imti ir naudotis knygomis, tačiau aiškinama ir kaip ieškoti informacijos“, – pasakojo direktoriaus padėjėja.

Mokiniai – diplomatų atžalos

„Visas gaunamas mokestis sugrįžta tiesiogiai į mokymo procesą. Didžioji išlaidų dalis, žinoma, skiriama personalui, nes tai yra patyrę, kvalifikuoti mokytojai, kurie atvyksta ir iš užsienio. Taip pat perkamos mokymo priemonės, kurios dažniausiai, taip pat siunčiamos iš užsienio, vadovėliai“, – sakė I.Dovydėnienė.

Dalis mokyklos mokinių yra Lietuvos ambasadose dirbančių tėvų vaikai bei diplomatų atžalos.   „Didžioji dalis vaikų yra ambasadose dirbančių tėvų vaikai, užsienio įmonių tėvų vaikai ir apie pusę moksleivių yra lietuviai. Tai reiškia, kad galbūt vaikai neturi jokių sąsajų su užsieniu, yra iš mišrių šeimų arba tiesiog lietuviai, kurie mokėsi kitose pasaulio tarptautinėse mokyklose ir grįžo čia tęsti mokslų. Taip pat yra vietinių diplomatų vaikų, ir dalis vaikų, apie 10 proc., yra vaikai priimti su stipendijomis“, – sakė I.Dovydėnienė.

Yra galimybė gauti stipendiją

Mokyklos atstovė pasakojo, kad mokykloje yra numatyta stipendijų programa, kuri veikia jau dešimtmetį. Stipendijos, pagal tam tikrus kriterijus leidžia teikti prašymus ir gauti tam tikrą nuolaidą už mokslą. Mokykla skiria savo biudžeto dalį tokių mokinių subsidijavimui. Todėl tokiu būdu turi galimybę mokytis ir gabūs vaikai, kurie negali mokėti pilnos kainos. 

„Teikiant paraiškas stipendijai yra atsižvelgiama į tris kriterijus: į akademinį pažangumą, anglų kalbos mokėjimą ir tėvelių dokumentus, kurie turi įrodyti finansinį stipendijos poreikį“, – sakė moteris. 

Tiksliai apibrėžta, kiek mokslų kainos mokykla gali kompensuoti, nėra. Tai nėra 100 proc. kompensacija, taigi tai gali būti įvairūs dydžiai.

Tęsia mokslus Harvarde

Pedagogė kaip didžiausius privačios mokyklos privalumus įvardijo iš užsienio samdomus mokytojus ir nedidelį vaikų skaičių klasėse: „Pradinėse klasėse dirba mokytojas ir mokytojo padėdėjas, o klasėse mokosi apie 15-18 vaikų, todėl yra skiriamas individualus dėmesys. Nemaža moksleivių dalis mūsų mokykloje renkasi tik baigiamąjį mokslų etapą dėl tarptautinio bakalaureato diplomo programos.

Programa ypatinga tuo, kad į žmones, kurie baigė mokyklą ir įgijo tokį diplomą, pasaulio universitetai žiūri labai palankiai. Tada universitetui yra aišku, su kokiomis žiniomis tas vaikas jau ateina“.

Mokyklos atstovė teigė, kad per mokyklos gyvavimo laiką jau teko turėti šešias abiturientų laidas ir dvi – bakalaureato: „Jų rezultatai yra puikūs, jie stoja yra į Europos universitetus, Amerikos, vienas kitas Lietuvos universitetuose lieka. Galima paminėti ir Harvardą, Niujorko universitetą, Karališkasis koledžas Anglijoje ir kt. Taip jie užsideda nemažą pliusą.“

Šiuo metu Tarptautinėje Amerikos mokykloje mokosi moksleiviai iš 26 pasaulio šalių. Yra moksleivių atvykusių iš Pietų Korėjos, Vietnamo, Kanados, Japonijos, Kinijos, Europos šalių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar kandidatai į prezidentus dar turi neatskleistų kozirių?