Lenkai jau atskleidė kortas – pirmiausia nuskalpuos turtingiausius

Lietuva dar tik spėlioja, kokius populistinius rinkimų pažadus nauja koalicinė vyriausybė ryšis įgyvendinti. Tuo metu Lenkijos valdžia jau paskelbė apie esmines reformas.

Lenkijos valdžia paskelbė radusi, iš kur paimti papildomų lėšų, – nusprendė apmokestinti turtingesnius žmones.<br>„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos valdžia paskelbė radusi, iš kur paimti papildomų lėšų, – nusprendė apmokestinti turtingesnius žmones.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Oct 16, 2016, 8:29 AM, atnaujinta May 10, 2017, 7:47 PM

Pernykščius Seimo rinkimus dėl populistinių pažadų laimėjusi Teisės ir teisingumo partija (TTP) ir toliau ketina laikytis šios taktikos.

Suvokusi, jog pergalę rinkimuose nulėmė mažiau pasiturintiems piliečiams įtikę sprendimai smarkiai padidinti socialines išmokas, TTP suplanavo dar daugiau panašių nuolaidų. Kartu ir rado, iš kur paimti papildomų lėšų.

Nuskalpuos turtingiausius

Lenkijos vyriausybė apsisprendė sumažinti mažiau uždirbančių žmonių įmokas už socialinį draudimą, bet gerokai jas padidinti tiems, kurie gauna didesnes pajamas.

Tam suplanuota sujungti sveikatos, pensinius bei pajamų mokesčius į vieną bendrą progresinį, didėsiantį pagal gaunamas pajamas.

Be to, bus naikinamas prieš 16 metų įvestas apribojimas, pagal kurį turtingi žmonės į pensijų fondą perveda pinigus tik nuo nedidelės dalies savo uždarbio.

Nuo to laiko į pensijų fondus tokie gyventojai moka ne nuo visų savo metinių pajamų, bet tik nuo sumos, prilygstančios 30 vidutinio dydžio algoms.

Šiais metais ta suma prilygo 120 tūkst. zlotų (28 tūkst. eurų). Ši lengvata buvo įvesta tam, kad turtingi žmonės nebėgtų iš Lenkijos ir galėtų uždirbtus pinigus investuoti į verslą.

Priešingai nei Lietuva

Apskaičiuota, kad tokia lengvata turtingesniems piliečiams per 16 metų leido sutaupyti 84,5 mlrd. zlotų (kone 20 mlrd. eurų).

Todėl dabartinė vyriausybė panoro, kad jie nuo pajamų sumos, viršijančios 30 vidutinio dydžio algų, mokėtų papildomą mokestį. Tiesa, būsimos jų pensijos nuo to nepadidės.

Iš esmės Varšuva pasielgė priešingai nei Lietuvos valdžia, nuo kitų metų apsisprendusi įvesti ribą, nuo kurios nebereikės mokėti „Sodrai“.

2017-aisiais tai bus 10 vidutinių darbo užmokesčių – apie 7,6 tūkst. eurų.

Likviduos pensijų fondus

Be to, Lenkijos valdžia papildomų įplaukų į biudžetą ketina gauti likvidavusi privačius pensijų fondus.

Jie yra sukaupę 142 mlrd. zlotų (per 33 mlrd. eurų). Perėmusi šias lėšas vyriausybė tikisi finansuoti socialines paramos programas ir sumažinti išlaidas, kurių reikia pinigų skolinantis užsienyje.

Spėjama, kad šias papildomų įplaukų priemones Varšuva parengė tam, kad galėtų įgyvendinti populistinį pažadą sumažinti pensinio amžiaus ribą.

Prieš aštuonerius metus kilus pasaulinei ekonominei krizei tuometė Lenkijos vyriausybė nutarė imti pavyzdį iš Vakarų valstybių ir pavėlino išėjimą į pensiją iki 67 metų vietoj buvusių 60 metų moterims ir 65 metų vyrams.

TTP pasižadėjo tai atšaukti, tačiau toks sprendimas vien šįmet biudžetui atsieis 8,6, o 2040 metais – net 22 mlrd. Zlotų (atitinkamai 2 ir 5,12 mlrd. eurų).

Daugelio ekonomistų nuomone, šias lėšas buvo geriau investuoti į verslą, bet TTP nusprendė, kad toks sprendimas užtikrins ilgalaikes rinkėjų simpatijas, ir nepaisė įspėjimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.