Vyriausybė užsimojo peržiūrėti pensijų sistemą

Vyriausybė jau šiemet planuoja

S. Skvernelis teigė, kad nuosekliai augant ekonomikai, pensininkai turėtų sulaukti didesnių išmokų.<br>V.Balkūno nuotr.
S. Skvernelis teigė, kad nuosekliai augant ekonomikai, pensininkai turėtų sulaukti didesnių išmokų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos, lrytas.lt inf.

Mar 13, 2017, 12:45 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:12 AM

„Turime apsispręsti dėl pensijų sistemos reformos, pirmiausia kalbu apie bazinės pensijos dydį ir galimybę mokėti ją iš biudžeto. Taip pat dėl indeksavimo mechanizmo tolesnio taikymo. Ieškosime sprendimų ir galimybės sumažinti tam tikrą laiptelių išsiskyrimą kalbant apie mažiausias pensijas gaunančius mūsų senjorus, nes taikant indeksavimo mechanizmą, pensijos kyla vienodu procentu“, – sakė S. Skvernelis po Vyriausybės pasitarimo, kuriame patvirtintas Ministrų kabineto programos priemonių įgyvendinimo planas.

S. Skvernelis teigė, kad nuosekliai augant ekonomikai, pensininkai turėtų sulaukti didesnių išmokų.

„Jeigu ir toliau ekonomika augs, vadinasi, galime kalbėti apie pensijų indeksavimą, ir jeigu bus tokie patys procesai, kokie dabar, ir jei prognozuojama, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet gali būti 2,6-2,7 proc., tai leistų kalbėti apie vidutinišką indeksavimą ir pensijų vidutinį padidėjimą 23-24 eurais“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Premjeras teigė, kad būtina atlikti ir pensijų kaupimo sistemos reviziją, nes dalis žmonių rizikuoja sukaupti pernelyg mažas sumas.

„Tikrai bus peržiūrėta antrosios pensijų pakopos sistema, tikrai ji nebus naikinama. Bet turėsime padaryti mechanizmą, kaip pasielgti su tais žmonėmis, kurie gauna mažas pajamas, kaupia pensiją ir sulaukę pensinio amžiaus nesukaups tiek, kad galėtų nusipirkti ar įsigyti vadinamąjį anuitetą, o tiesiog gaus vienkartinę 1,5 tūkst. eurų ar 2 tūkst. eurų išmoką, mažą „Sodros“ pensiją, ir po to vėl ateis pas mus su ištiesta ranka prašyti socialinės paramos“, – sakė Premjeras.

Pasak S. Skvernelio, dar neaišku, koks bus pasirinktas sprendimas: ar kaupiantieji antrosios pensijų pakopos fonduose turės pareikšti valią, kad lieka juose, ar vis dėlto turės apsispręsti paliekantieji šios pakopos sistemą. Taip pat bus peržiūrėtas ir kaupimas trečiosios pakopos pensijų fonduose. S. Skvernelis užsiminė, kad abi pakopos gali būti sujungtos, bet gyventojai neturi baimintis lėšų nusavinimo ar panašių radikalių veiksmų.

Premjeras nekonkretizavo, kada gyventojams bus pasiūlyta apsispręsti dėl pensijų kaupimo, bet esą pirmieji valdžios žingsniai šiuo klausimu bus žengti šiemet.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.