Į „Biedronka“ – surūgusio alaus

Lenkijos Liublino mieste esanti prekybos tinklo „Biedronka“ parduotuvė prekiavo alumi „Lech“, kurio tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs net prieš pusmetį. Prekyba senu alumi buvo nutraukta, tačiau kiek žmonių nusipirko šio alaus ir kokios gali būti pasekmės tiems, kas jo išgėrė, nežinoma, rašo Tomaszas Bodyłas portale wyborzca.biz. 

 Prekybos tinklo laukė nemalonumai.<br> D.Umbraso nuotr.
 Prekybos tinklo laukė nemalonumai.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2017, 2:12 PM, atnaujinta May 4, 2017, 2:39 PM


Viena akyla pirkėja, dėdama į vežimėlį alaus pakuotę, atkreipė dėmesį į datą ant skardinės dugno: 22.10.2016. Jai kilo įtarimų, todėl paklausė parduotuvės darbuotoją,  ką ta data reiškia. Moteris atsakė, kad tai tikriausiai pagaminimo data. Tačiau užrašas ant pakuotės liudijo, kad ant skardinės dugno nurodytas alaus tinkamumo vartoti terminas.


Tada parduotuvės darbuotoja nuėjo paklausti skyriaus vedėjos, kuri ir patvirtino, kad alaus vartojimo terminas pasibaigęs. Kiek tokio alaus buvo – nežinoma, nes vedėja paskubomis ėmė tikrinti visas pakuotes, išdėliotas prekybos salėje, ir visas nebetinkamo gerti alaus skardines nešė iš salės.  


Šis praėjusių metų gamybos alus buvo išpilstytas į 550 ml talpos skardines ir pardavinėjamas nenukainotas, už įprastą 2,99 zloto (0,71 Eur) kainą. Apie šį faktą buvo informuotas Valstybinės sanitarijos inspekcijos (vadinamosios „Sanepid“ ) vietos padalinys – būtent šiai tarnybai privalu kontroliuoti maisto prekių apyvartą, rašo straipsnio autorius.                          

                                                                                                                    
Prekybos tinklas aiškinasi


Kai nebetinkamo vartoti alaus pardavimo faktas iškilo aikštėn ir informacija buvo perduota „sanepidui“, prekybos tinklui „Biedronka“ teko aiškintis.


 „(...) patvirtiname, kad balandžio ... dieną Liubline, ... esančios minėtos parduotuvės prekybos salėje buvo alaus „Lech“, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs. Tai nesuderinama su mūsų prekybos tinkle galiojančiomis procedūromis“, – teigiama tinklo Spaudos tarnybos pranešime. Deja, nepaaiškinama, kodėl toms procedūroms buvo nusižengta, kas kaltas ir kaip atsitiko, kad buvo pardavinėjamas alus, kurio vartojimo terminas jau buvo pasibaigęs net prieš pusę metų.


Išvalyta parduotuvė


Alus iš karto dingo iš parduotuvės. „Mūsų prekybos atstovas jau apsilankė nurodytoje parduotuvėje ir įsitikino, kad parduotuvė nesiūlo vartotojams mūsų gamybos produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs. Gavę pareiškimą iš vartotojo visada patikriname pardavimo punktą ir įsitikiname, kad parduotuvė siūlo pirkti mūsų alų, kuris  tinka vartoti“, – sako nelemto alaus gamintojo akcinės bendrovės  „Kompania Piwowarska S.A.“ atstovė Joanna Kwiatkowska ir pabrėžia, kad būtent parduotuvė turi prisiimti visą atsakomybę už prekių, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, pardavinėjimą.


„Sanepid“ atstovas, atėjęs į parduotuvę  praėjus dviem dienoms po prekybos taisyklių pažeidimo fakto atskleidimo, suprantama, nieko neberado... Į portalo paklausimą dėl prekybos taisyklių pažeidimo „Biedronka“ atsakė, kad „Sanepid“ atliko nurodytoje parduotuvėje patikrinimą ir surašė atitinkamą protokolą, kuriame neužfiksuota jokių pažeidimų, susijusių su prekyba pasenusiais maisto produktais, o tai esą patvirtina, kad minimas pažeidimas buvo nedelsiant pašalintas.


Kas gresia neakyliems pirkėjams?


Tačiau iki to laiko, kol nelemtas alus skubos tvarka buvo išimtas iš prekybos, nemažai pirkėjų jo tikriausiai nusipirko. Deja, „Biedronka“ Spaudos tarnyba neatsakė į portalo klausimą, kokios gali būti pasekmės žmonėms, kurie tokio alaus išgeria. „Kaip gamintojas, mes šimtu procentų garantuojame gaminio kokybę iki datos, nurodytos ant pakuotės“, – sako J.Kwiatkowska.

Šios alaus daryklos darbuotojai neoficialiai tvirtina, kad tikriausiai nieko bloga niekam negalėjo nutikti – alus prarado savo kokybę ir skonį, tačiau nusinuodyti niekas negalėjo, baigia savo straipsnį optimistine gaida T.Bodyłas  portale wyborcza.biz.


O ką apie tai mano patys pirkėjai?  Štai keletas jų komentarų.


jendrol22 
„Jau seniai nebeperku alaus nei „Biedronka“, nei „Lidl“. Gal ten jo tinkamumo vartoti terminas ir nepasibaigęs, bet kokybė prasta. Išgerdavau įvairius alaus kiekius, ir galva man greičiausiai nebūtų skaudėjusi, jeigu būčiau išgėręs net visą statinę. O išlenkus vieną skardinę alaus iš „Biedronka“ ar „Lidl“ man visuomet skaudėdavo galvą. Lankiausi alaus daryklose ir žinau, kad jos gali paleisti tinklams prastesnės kokybės alų. O kad pasitaikė senas, ką gi, „Biedronka“.“ 


karamusstafa 
 „Ir taip sukeliama isterija žiniasklaidoje. Šis faktas nusipelno pasmerkimo, tačiau nuo pasterizuoto alaus, kurio vartojimo terminas pasibaigęs, dar niekam nieko bloga neatsitiko, todėl, pone redaktoriau, apsiraminkit“.
sordino1  
„Nešviežio „Lecho“ kiekvieną dieną galima rasti Krokuvoje, bet joks „sanepid“ nesikiša. Turbūt čia KRYPTOreklama (paslėpta reklama. – Red.)“.


striepo 
 „Maniškėje (parduotuvėje. – Red.) pilna „Lech“ šventinėse pakuotėse... Kalėdinėse.“

.
antypopisowiec
„Ir ką, per galvą gaus darbuotojai, kurie yra pernelyg apkrauti pareigomis, vienu metu būdami ir sandėlio darbuotojais, ir prekių išdėliotojais, ir kasininkais, valytojais, pjaustytojais,  ir Dievas težino dar kuo, ir neįstengė sužiūrėti vartojimo terminų. O pasipūtusi pirkėja didžiuojasi pranešusi žiniasklaidai apie didelę aferą. Juk pastebėjus klaidą alus buvo išimtas iš prekybos.“


a.k.traper
„Pasterizuotas alus, jei jis nebuvo laikomas labai šiltoje patalpoje ar saulėje, nekelia jokio pavojaus, blogiausiu atveju gali pakisti jo skonis, nepasterizuotas paleistų vidurius... Prisimenu laikus, kai braškių vynelis būdavo dar šiltas, o nurodyta pagaminimo data būdavo diena vėliau, nei jį išgerdavai.“


alicjads
„Aš jau nebesistebiu,  kaip tik šiandien mačiau pakuotę jogurto, kurio vartojimo terminas pasibaigęs tik prieš mėnesį...“


Wies Kvies
 „Tai ne pirmas toks atvejis. Prieš dvejus metus taip pat nusipirkau „Biedronka“ alaus ir taip pat jo vartojimo terminas buvo pasibaigęs prieš pusmetį. Jeigu „Biedronka“ pageidaus, sutinku pasidalinti savo duomenimis...“


Pisul Maximus
„Prekybos tinklas  turi būti nubaustas 20 proc. metinės apyvartos. 

Maistas, kurio vartojimo terminas pasibaigęs, gali būti storosios žarnos, inkstų, kepenų ar skrandžio vėžio priežastis. Aišku, ne čia ir ne dabar, bet kai incidentą žmonės jau pamirš, organizmas primins.“


Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.