Euras turi rimtą konkurentą – Lietuvoje galima atsiskaityti ir kita valiuta

Su taksi nuvykti pas barzdaskutį, susitvarkyti dantis, nusipirkti kebabą ar papietauti restorane – visus šiuo dalykus Lietuvoje jau galima atlikti atsiskaitant virtualia valiuta, sukuriama iš kompiuterio kodo. 

 rieš metus vienas bitkoinas buvo vertas 600 JAV dolerių, metų pradžioje – jau 1000 dolerių<br> "Reuters" nuotr. 
 rieš metus vienas bitkoinas buvo vertas 600 JAV dolerių, metų pradžioje – jau 1000 dolerių<br> "Reuters" nuotr. 
 rieš metus vienas bitkoinas buvo vertas 600 JAV dolerių, metų pradžioje – jau 1000 dolerių<br> "Reuters" nuotr. 
 rieš metus vienas bitkoinas buvo vertas 600 JAV dolerių, metų pradžioje – jau 1000 dolerių<br> "Reuters" nuotr. 
 Lietuvoje jau galima rasti ir bitkoinų "bankomatų"<br> D.Umbraso nuotr. 
 Lietuvoje jau galima rasti ir bitkoinų "bankomatų"<br> D.Umbraso nuotr. 
 Lietuvoje jau galima rasti ir bitkoinų "bankomatų"<br> D.Umbraso nuotr. 
 Lietuvoje jau galima rasti ir bitkoinų "bankomatų"<br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 20, 2017, 4:54 PM, atnaujinta Sep 20, 2017, 5:22 PM

Jei prieš kelis metus apie bitkoinus girdėjo tik vienetai, šiandien šia virtualia valiuta vis labiau domisi tiek gyventojai, tiek įvairūs verslai.

Įspūdingas šuolis 

„Kai pradėjome 2014 metais, turėjome daug vargo aiškindami verslams apie kriptovaliutas. Dabar viskas pasikeitė – tas dėl bitkoinų kilęs ažiotažas buvo geriausia reklama. Dabar pats verslas eina pas mus“, - kalbėjo bendrovės „Coingate“, padedančios įmonėms integruoti bitkoinus į savo mokėjimo sistemą, vadovas Dmitrijus Borisenka. 

Išties – pastaruoju metu bitkoinai sulaukia vis daugiau dėmesio. Prieš metus vienas bitkoinas buvo vertas 600 JAV dolerių, metų pradžioje – jau 1000 dolerių, o rugsėjo pradžioje pasiekė rekordą – 5000 dolerių už vieną bitkoiną. 

Toks virtualios valiutos vertės šuolis ne tik leido susikrauti tūkstančius į ją investavusiems, bet ir paskatino vis daugiau žmonių susidomėti kriptovaliutomis.

 

Ir dantistui, ir taksistui

Ir Lietuvoje bitkoinai tampa vis labiau pažįstama ir pripažįstama valiuta. Prekybos centre „GO9“ neseniai iškilo bitkoinų „bankomatas“, kuriame galima išsigryninti kriptovaliutą ar jos nusipirkti. 

Kelios vietos Lietuvoje jau leidžia bitcoinais ir atsiskaityti už savo paslaugas. Tai keli barai, drabužių parduotuvė „SQBY“, taksi įmonė „JazzExpress“, grožio salonas „Barzdaskučiai“, viešbutis „Moon Garden“...

Bitkoinais galima atsiskaityti ir perkant kebabus „Sinano“ kebabinėje, ir tvarkant dantis „Centro dentologijos“ klinikoje, ir stojant į Kazimiero Simonavičiaus universitetą.

Vis dėlto, didžiausia nauda verslui, D.Borisenkos teigimu, ateina per internetinę prekybą. „Bitkoinais atsiskaityti jau leidžiama internetinėse parduotuvėse „Varlė.lt“ bei „Topocentras“, girdėjau, kad apie tai mąsto ir „Pigu.lt““, - pasakojo jis.

Situacija keičiasi

Jei anksčiau bitkoinais už paslaugas atsiskaitydavo vos vienas kitas lietuvis, šiandien jų atsiranda vis daugiau. Tiesa, kol kas daugelis bitkoinus išbando mažomis dozėmis – apsiuostymui.

D.Borisenkos teigimu, lietuviai yra augančios kriptovaliutų rinkos priešakyje, dėl to bitkoinai verslams jau tapo konkurenciniu pranašumu.

„Be to, tai suteikia saugumo jausmą – nebereikia nieko kontroliuoti vykdant ar priimant mokėjimus, nebėra išvogtų kortelių ar grįžtančių apmokėjimų. Sistema yra garantuota ir jos neįmanoma suklastoti“, - apie bitkoinų teikiamus privalumus kalbėjo „CoinGate“ vadovas. 

Jo teigimu, kriptovaliutos taip pat leidžia veikti globalioje rinkoje, nes tai standartinis vienetas, suprantamas visiems: „Internetas sumažino pasaulį, o bitkoinai padarė jį dar mažesniu“.

Žinoma, derėtų paminėti ir galimas grėsmes. Bitkoinų vertė nuolat svyruoja ir nors kai kurie verslai pasipelno iš kursų svyravimo, D.Borisenkos teigimu, baimė dėl galinčios nuvertėti valiutos yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių verslai į kriptovaliutas žiūri atsargiai. 

„Su tuo tvarkomės pasiūlydami verslams mūsų platformoje bitkoinus iš karto iškeisti į eurus ar dolerius, dėl to priimant apmokėjimus bitkoinais nereikia bijoti, kad tapti vertės svyravimo auka“, - pasakojo „Coingate“ vadovas. 

Ateitis – sunkiai nuspėjama

Kalbėti apie bitkoinų ateitį nėra lengva. Kol vieni įsitikinę, kad tai – finansų ateitis, kiti linkę manyti, kad kriptovaliutos – laikinas burbulas. 

Rugsėjį rekordinę 5000 dolerių vertę pasiekęs bitkoinas ilgai tokio kurso neišlaikė. Rugsėjo viduryje Kinijai pranešus, kad šalies vietinėje rinkoje bus draudžiama atsiskaityti bitkoinais, o šalyje veikiančios jų biržos turi būti uždarytos,  kriptovaliutos vertė krito 30 procentų – iki 3 tūkst. dolerių. Šiuo metu vieno bitkoino vertė pakilusi iki 4 tūkst. 

Vieni tai mato kaip kriptovaliutos „pabaigos pradžią“, kiti tikina, kad tai nieko nekeičia, nes vienos šalies sprendimas neturi jokios įtakos visai sistemai. „Jeigu tai nekeičia sistemos protokolo, tai nėra tikra problema“, - „Business Insider“ citavo bitkoinų prekeivį Joshą Olszwicz“. 

Žinoma, visuomet išlieka galimybė, kad kriptovaliutos bus pradėtos riboti ir kitose valstybėse. Lietuvos bankas kol kas gyventojus įspėja, kad virtualios valiutos Lietuvoje nėra prižiūrimos ir reglamentuojamos, tad gyventojai prisiima visą riziką ir atsakomybę už galimus nuostolius. 

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.