Emigrantai perlaidomis vėl sočiau maitins skurstančias šalis

 Dvejus metus iš eilės mažėjusios emigrantų perlaidos, kurios yra svarbus skurdžiausių pasaulio šalių pajamų šaltinis, šiemet vėl padidės, prognozuoja Pasaulio bankas. 

 M.Patašiaus asociatyvi nuotr. 
 M.Patašiaus asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2017, 3:59 PM

Jo skaičiavimais, tokių piniginių perlaidų į mažų bei vidutinių pajamų šalis suma 2017 metais turėtų padidėti 4,8 proc. iki 450 mlrd. JAV dolerių. 

Dėl ekonominės plėtros Rusijoje, Europoje ir Jungtinėse Valstijose emigrantai ir jų šeimos persiųs daugiau pinigų į savo gimtąsias Užsachario Afrikos, Europos, Centrinės Azijos, Lotynų Amerikos ir Karibų jūros baseino šalis, nurodoma Pasaulio banko parengtoje ataskaitoje. 

Tačiau emigrantų perlaidos į Rytų ir Pietų Azijos šalis padidės nedaug, nes, kritus naftos kainoms, Persijos įlankos šalys, iš kurių paprastai išsiunčiamos didelės perlaidų sumos, mažina išlaidas ir neskatina darbuotojų iš užsienio samdos. 

Visgi perlaidos ir toliau brangiai kainuoja – pavyzdžiui, trečiąjį ketvirtį persiųsti namo 200 JAV dolerių kainavo vidutiniškai 7,2 proc., t. y. gerokai daugiau, palyginti su darnios plėtros tikslu (3 proc.), nurodoma ataskaitoje. 

Tad Pasaulio bankas ragina šalis mažinti su perlaidomis susijusias išlaidas. Anot jo, perlaidų kainas kelia išimtiniai pašto tarnybų ir pinigų perlaidų įmonių santykiai. Kliūčių kyla ir dėl griežtų kovos su pinigų plovimu taisyklių. 

Pasaulio banko skaičiavimais, didžiausią perlaidų sumą – 65 mlrd. JAV dolerių – šiemet gaus Indija. Antroje vietoje bus Kinija (61 mlrd. JAV dolerių), o trečioje – Filipinai (33 mlrd. JAV dolerių). Perlaidų į Meksiką suma šiemet turėtų pasiekti rekordinį 31 mlrd. JAV dolerių lygį. 

Pasaulio bankas taip pat prognozuoja, kad kitąmet perlaidų į mažų bei vidutinių pajamų šalis suma padidės 3,5 procento. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.