Daugiabučių gyventojams išsiųsti svarbūs laiškai, jų nepastebėjus, gali ištikti lengvas šokas

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas kūrė „Vilnius veža“. Taksi paslaugas teikusi savivaldybės įmonė turėjo atvežti didelių pelnų, o atvežė tik nuostolių. Vėliau pelnai sostinei turėjo būti atskraidinti Vilniaus avialinijomis, bet irgi liko tik skolų uodegos.

Kiekvienam buto savininkui į pašto dėžutę įdedami dokumentai. <br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kiekvienam buto savininkui į pašto dėžutę įdedami dokumentai. <br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Remigijus Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdas Benkunskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdas Benkunskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiabučiai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiabučiai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 16, 2017, 1:28 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 8:48 PM

Dabartinis sostinės meras Remigijus Šimašius pelnų rengiasi prišluoti su šluota. Konkurencijos taryba jam grasina, kad šlavėjų ir daugiabučių namų prižiūrėtojų rinkoje sočiai ir nėra reikalo savivaldybei užsiimti tuo, kuo nereikia, nes kvepia baudomis, bet meras nepasiduoda.

O jo oponentai sako, kad daugiabučių prižiūrėtojams surengtas 2 milijonus eurų kainuosiantis grožio konkursas. Jo rinkėjai – Vilniaus gyventojai, tik ne visi žino, kad reikia balsuoti rinkimuose ir kuo tai baigsis, jeigu nebalsuos.

Vilniečiams patariama nuolat tikrinti pašto dėžutes, nes savivaldybė bet kada gali atsiųsti balsavimo biuletenį. Jame bus nurodyta, kad atėjo laikas išsirinkti naujus daugiabučio administratorius. Biuletenio nepastebėjus ir nesudalyvavus balsavime, gali ištikti lengvas šokas.

Gyventojai nemato logikos

„Gavosi taip, kad pradėjome renovaciją, o mums atėjo laiškas, kad mes turime keisti administratorių. Baigėsi 5 metų sutartis ir mes turime pasirinkti iš tam tikro sąrašo. Tame sąraše nėra įmonės, kuri mus aptarnauja šiuo metu, o ta įmonė jau yra paėmusi pusės milijono kreditą.

Mūsų namai ir renovacijos darbai jau įpusėjo, tai kaip jūs įsivaizduojate? Mes pakeičiame administratorių, bankai sustabdo apmokėjimus ir mūsų renovacija tęsiasi 2-3 metus, o mes už tai mokame kas mėnesį palūkanas. Nematau logikos“, – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7” sakė daugiabučio Ateities g. atstovas Vladimiras Majukovas.

 

Gyventojai visgi susirinko, balsavo ir daugumos balsų persvara nusprendė pasilikti tą pačią įmonę, kuri švarą ir tvarką laiptinėje ir kieme prižiūrėjo iki šiol. Bet savivaldybei gyventojų sprendimas netiko.

„Gyventojai jau buvo balsavę, mes neturime nieko prieš šį administratorių, bet savivaldybė atsakė, kad yra nusižengimas balsavime, kažkokie trūkumai ir nesuteikė mums tos galimybės“, – pasakojo V.Majukovas.

„Administratorių pasirinkimo procedūrą galima vykdyti dviem būdais – organizuojant susirinkimą arba balsavimą raštu. Savivaldybė priėmė sprendimą, kad mes organizuojam balsavimą raštu. Ta procedūra ir vykdoma, kiekvienam buto savininkui į pašto dėžutę įdedami dokumentai.

Į tą balsavimą raštu įeina dokumentai, biuletenis ir informacinis raštas, kur paaiškinama, kaip procedūra vykdoma“, – jam prieštaravo Vilniaus savivaldybės atstovė Stasė Kvederienė.

Ir jeigu manėte, kad patys galite rinktis būdą, kaip rinktis savo daugiabučio namo administratorių, šį kartą skaudžiai apsirikote.

„Į būsto rūmus jau kreipėsi per 15 asmenų, kai gyventojai daugiabutyje susirenka, išsirenka administratorių, nuneša dokumentus į savivaldybę ir ši sako, ne, mes jūsų valios nepaisysime, mes patys naują atranką suorganizuosime“, – teigė „Būsto rūmų“ advokatas Andrius Iškauskas.

Jei nebalsuos, sprendimą priims savivaldybė

Tačiau savivaldybė atkerta, kad administratoriaus pasirinkimo procedūrą organizuoja savivaldybė. Gyventojai tik pasirenka, tačiau pirmumo teisė skirti administratorių tenka savivaldybei. Teisininkai gūžčioja pečiais. Sako, tokių argumentų dar negirdėję.

„Jeigu jūs gyvenate daugiabutyje, tai ir koridoriai, ir laiptinės, ir stogas, ir bendros sienos yra jūsų bendra dalinė nuosavybė, jums su kitais gyventojais priklauso privačios nuosavybės teise. Tai nėra savivaldybės turtas, tai nėra valstybės turtas, tai gyventojų turtas“, – aiškino advokatas A.Iškauskas.

Gyventojai tokia tvarka itin nepatenkinti.

„Akibrokštas. Ar Lietuvoje tokie įstatymai, kad savivaldybė gali taip vienašališkai nuspręsti, kur mes turim priklausyti? Kiek aš žinau, taip negali būti, gyvenamo namo gyventojai pasirenka administratorių. Dabar mes einame į teismą. Aš neturiu laiko, bet jei aš neisiu, kitas neis, tai mus kaip avinų bandą ir stumdys visi kas kur nori“, – piktinosi daugiabučio Ateities g. gyventoja Ramutė Vaitiekūnienė.

Teisme savo teisę rinktis gins ne tik Ateities gatvės daugiabučio gyventojai. Tokių, kuriems Vilniaus savivaldybė neleido rinktis, yra ir daugiau. O kas nenori eiti į teismą, turi nepražiūrėti savivaldybės surengtų namo administratoriaus rinkimų ir balsuoti. Jeigu per pirmą turą nebalsuos daugiau kaip 50 procentų namo gyventojų, per antrą 25 procentai, naują daugiabučio administratorių savo nuožiūra parinks savivaldybė.

„Visa mistika prasideda skaičiuojant biuletenius, nes gyventojų atstovai nėra kviečiami. Mus jau pasiekė žinios, kad biuleteniai išmėtomi ne visiems buto savininkams. Išmėtomi įvairūs biuleteniai – ir pasirašyti, ir nepasirašyti, ir antspauduoti, ir ne. Pristatymas į balsavimo vietas irgi labai nepatogus gyventojams. Gyventojai pratę, kad jų laiptinėse būtų įrengta balsavimo dėžė, kur gyventojai sumeta biuletenius. Dabar gyventojai, mūsų atveju gyvenantys Salininkuose, turi važiuoti į Naujininkus, atvežti biuletenį arba išsiųsti savivaldybei paštu“, – pasakojo Vilniaus daugiabučių administratorių asociacijos prezidentas Sigitas Čirba.

Įtaria naujo žaidėjo rinkoje protegavimu

Pašto dėžutė yra ne pati saugiausia vieta dokumentui – balsavimo biuleteniui palikti. Už vieną kaimyną gali pabalsuoti kitas, o galiausiai biuletenio gali visai nerasti.

„Savivaldybei nesuteikta funkcija ar pareiga tikrini parašų autentiškumą“, – sakė Vilniaus savivaldybės atstovė S.Kvederienė. Anot jos, dėl dviejų namų savivaldybė jau kreipėsi į prokuratūrą.

Bet į prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą jau kreipėsi ir Vilniuje konkuruojantys daugiabučių administratoriai. Jie įtaria savivaldybę neskaidriais žaidimais, mat įsitikinę, kad savivaldybė į rinką nori įvesti naują žaidėją – savo pačios įmonę, kurią proteguoja. Šios idėjos autoriumi vadinamas pareigų savivaldybėje netekęs buvęs vicemeras, konservatorių partijos atstovas Valdas Benkunskas. Jis apie šią painiavą komentuoti nesutiko.

„Manau, savivaldybės politikai ruošia sau dar vieną lesyklėlę, ši atranka tik pinigų švaistymas, bus daug atvejų, kai „Grinda“ laimės, nes gyventojai kažkokiu būdu panorės, kad „Grinda“ juos administruotų“, – sakė „Būsto rūmų“ advokatas A.Iškauskas.

Gyventojai irgi mini savivaldybės įmonės pavadinimą. Sako, kad būtent ją savivaldybė perša.

„Nesidomėjau teisiniais reikalais, bet kodėl mus priskyrė „Grindai“, aš taip ir nesupratau. Dar su vyru pašnekėjom, kaip tai gali būti, turėtų būti susirinkimas, pasiūlymai. Mes gi ne šiukšliadėžės, kur paėmei ir permetei į kitą vietą, mes gi žmonės. Name gyvename ir turime teisę spręsti, su kuo mums gyventi ir bendrauti“, – piktinosi daugiabučio Ateities g. gyventoja R.Vaitiekūnienė.

Savivaldybės atstovai ramina, kad gyventojams jie parinks geriausią daugiabučio administratorių.

„Savivaldybė administratorių skiria atsižvelgdama į taikomus tarimus. Mes žiūrime – jeigu gyventojai nepasirinko, skiriame pagal mažiausią tarifą, patirtį ir pasiruošimą vykdyti administravimo veiklą“, – aiškino Vilniaus savivaldybės atstovė S.Kvederienė.

Konkurencijos taryba įspėjo Vilniaus savivaldybę, bet ši kol kas įspėjimų nepaiso.

„Mūsų matymu, „Grinda“ neturėtų tokių paslaugų teikti, nes yra pakankamai subjektų, kurie tas paslaugas siūlo. Jei kalbame apie įstatymo pažeidimą, kuomet savivaldybė galimai privilegijuoja arba diskriminuoja tam tikrus subjektus, savivaldybė galėtų būti pripažinta pažeidėja, o skiriama bauda galėtų būti iki 0.5 proc. metinio savivaldybės biudžeto, bet ne daugiau nei 60 tūkst. eurų“, – aiškino Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas Elonas Šatas.

Daug klausimų sukėlė „Grindos“ vaidmuo

Vilniaus meras R.Šimašius sako, kad savo įmonės savivaldybė neproteguoja .

„Noriu pasakyti, kad „Grinda“ nedalyvauja tame konkurse, nesiekia administravimo ir tokios problemos nėra. Iš laiškų gaunam atvirkštinį priekaištavimą – o kodėl „Grinda“ nedalyvauja. Dalis žmonių norėtų, kad ji dalyvautų. Manau, tai yra dalies administratorių, kurie jaučia, kad gali būti žmonių nepasirinkti, skleidžiami gandai. Turbūt vienintelis variantas yra tas, kad jeigu žmonės 3 kartus nepasirinks jokio kito varianto, tada mes svarstytume, kad gali ateiti savivaldybės įmonė“, – sakė R.Šimašius.

„Grindos“ atstovai tikina, kad įmonė pasiruošusi užsiimi administravimo paslaugomis.

„Šia veikla įmonė užsiėmė iki 2011 metų, berods 2012 m. nusprendė parduoti. Kadangi mes turime visus išteklius, pernai buvo nuspręsta pabandyti sugrįžti į šią rinką. Mes gauname užklausų telefonu, gyventojai domisi, vyksta balsavimas, renkasi daugiabučių bendrijos arba namų gyventojai. „Grinda“ nesiruošia aktyviai užsiimti ta veikla ir nesudarysime konkurencijos šia veikla užsiimančioms įmonėms. Bendrovė turi išteklių užsiimti šia veikla, bet ja užsiimsime, jeigu to panorės gyventojai ar pačios bendrijos“, – sakė savivaldybės įmonės „Grinda“ atstovė Dovilė Lisauskaitė.

Tačiau advokatai pastebi, kad savivaldybės įmonės atėjimas gali smarkiai sumažinti konkurenciją.

„Dirbtinai įveda „Grindą“. Iš esmės, visiems administratoriams reikia dalyvauti naujame grožio konkurse ir pasirodyti gyventojams ir savivaldybei, kad jie gražūs. Didieji turi daugiau lėšų, galimybių ir laiko negu mažieji administratoriai. Aišku, kad jie laimės, o ne mažieji. Visai nenustebsiu, jeigu po šitos atrankos iš 40 būsto administratorių, veikiančių Vilniuje, liks 10-15. Konkurencija rinkoje bus labai stipriai sumažinta ir tai tikrai nebus vilniečiams į naudą“, – sakė „Būsto rūmų“ advokatas A.Iškauskas.

Naujo administratoriaus rinkimuose dalyvauti turi 4 tūkst. sostinės daugiabučių. Savivaldybė rinkimų išlaidų neskelbia, tačiau skaičiuojama, kad rinkimų biuletenių parengimas, išplatinimas, balsų skaičiavimas ir kitos rinkimų išlaidos atsieis apie 2 milijonus eurų.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.