Norėjęs atsiskaityti už komunalines paslaugas, sunerimo dėl asmeninių duomenų: „Tai nesaugu“

Sistemoje „Mano gilė“ už komunalines paslaugas susimokėti norėjęs Gediminas nustebo. Asmeninius duomenis jo buvo prašoma suvesti ne, kaip įprasta, internetinės bankininkystės erdvėje,  o tiesiog „Mano gilės“ internetiniame puslapyje.

 Sistemoje "manogile.lt" galima susimokėti už elektrą ir dujas. <br> T.Bauro nuotr.
 Sistemoje "manogile.lt" galima susimokėti už elektrą ir dujas. <br> T.Bauro nuotr.
 Gediminas susirūpino dėl savo asmeninių duomenų saugumo.<br> 123 rf. nuotr.
 Gediminas susirūpino dėl savo asmeninių duomenų saugumo.<br> 123 rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2017, 3:31 PM, atnaujinta Nov 3, 2017, 3:40 PM

„Tai juk duomenys, kurie turi būti labai gerai apsaugoti. Manau, kad tik bankas gali tai padaryti“, - stebėjosi Gediminas. 

Prašė suvesti slaptažodį

„Norėjau šioje sistemoje sumokėti už elektrą ir dujas. Bet suvedus elektros energijos ir dujų duomenis, man liepė pačiame jų puslapyje suvesti savo duomenis – prisijungimo prie banko kodą ir elektroninės bankininkystės slaptažodį“, - pasakojo Gediminas.

Jam tai pasirodė keista – vyras buvo įpratęs, kad mokant elektroniniu būdu, dažniausiai vartotojas nukreipiamas tiesiai į elektroninės bankininkystės erdvę, kurioje turi pateikti savo duomenis. 

„Jie siūlo tiesiog internete, kažkokioje svetainėje suvedinėti duomenis, kurie turi būti ypatingai gerai saugomi. Juk visi žinome, kad visokie sukčiai rašinėja žmonėms prašydami šių duomenų. Man atrodo tokius duomenis apsaugoti gali tik bankas“, - teigė Gediminas. 

Vyras patarė ir kitiems gyventojams atkreipti dėmesį į tai, kur jie pateikia savo asmeninius duomenis: „Man atrodo tai nesaugu“.


Sako, kad saugu

„Mano gilė“, rinkdama gyventojų mokėjimus, bendradarbiauja su „Elektroninių mokėjimų agentūra“, priklausanti „Lietuvos energijos“ grupei. 

Jos generalinis direktorius Mindaugas Šiuškus teigė, kad toks sprendimas pasirinktas siekiant užtikrinti mažiausią atsiskaitymo už komunalines paslaugas kainą. „Vadinamoji mokėjimo inicijavimo paslauga yra tiesioginė ir pigesnė automatizuotų internetinių bankinių pavedimų („banklink“) alternatyva“, - sakė jis. 

M.Šiuškus tikino, kad toks mokėjimo būdas yra visiškai saugus, o mokėjimo inicijavimo paslaugų teikėjas yra įsipareigojęs įgyvendinti tinkamas priemones, skirtas apsaugoti asmens duomenis.

„Visgi, esame lankstūs ir reaguodami į klientų pageidavimus bei išsakytus poreikius, grąžinome klientams galimybę susimokėti mokesčius naudojantis internetinės bankininkystės nuorodomis“, - sakė M.Šiuškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.