LB: „Taupkasė“ neatskleidė indėlininkams galimų rizikų

Kredito unija „Taupkasė“ siūlydama terminuotąjį indėlį „Plius“ su papildomo pajaus įsigijimu neatskleidė klientams visų produkto rizikų, konstatavo Lietuvos bankas.

Lietuvos bankas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos bankas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 10:33 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 10:37 AM

Kredito unija įpareigota iki 2018-ųjų sausio pabaigos užtikrinti, kad indėlininkams būtų pateikta išsami informacija apie indėlį „Plius“, įmonei taip pat skirta 0,075 proc. bendrųjų metinių pajamų dydžio – 558 eurų – bauda.

„Siūlydama klientams rizikingą produktą ir žadėdama aukštesnes palūkanas, kredito unija parodė tik gražų fasadą ir nutylėjo galimas rizikas, taip pažeisdama klientų interesus“, – pranešime spaudai sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis.

Viena būtinų indėlio „Plius“ sąlygų – dalį (30, 50 ar 70  proc.) taupymui skirtos sumos įnešti kaip papildomą pajų į kredito unijos kapitalą, tačiau apie tai produkto reklamoje informacija nebuvo pateikiama. Taip pat nustatyta atvejų, kai kredito unija neinformuodavo indėlininkų apie specifinę papildomo pajaus grąžinimo tvarką.

Papildomas pajus, kitaip nei indėlis, nėra apdraustas privalomuoju indėlių draudimu, tad draudžiamojo įvykio atveju (pavyzdžiui, jeigu kredito unija taptų nemoki) būtų kompensuojamas tik pats indėlis, bet ne įsigytas papildomas pajus. Be to, jei kredito unija dirbtų nuostolingai, ji privalėtų proporcingai sumažinti grąžinamą papildomą pajų pagal patirtą nuostolį.

Atsiskaityti su savo nariu kredito unija gali tik tuo atveju, jei, išmokėdama jam priklausantį pajinį įnašą už papildomą pajų, nekels grėsmės savo veiklos stabilumui ir patikimumui. Įnašą už einamaisiais metais įsigytą papildomą pajų kredito unija galėtų grąžinti tik kitais metais, kai bus patvirtinta metinio balanso ataskaita.

LB duomenimis, „Taupkasės“ turtas rugsėjo pabaigoje siekė 19,258 mln. eurų ir sudarė 2,9 proc. viso šalies kredito unijų sistemos turto. „Taupkasė“ per devynis mėnesius uždirbo 373,45 tūkst. eurų pelno, tuo metu pernai sausį-rugsėjį buvo patyrusi 587,08 mln. eurų nuostolių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.