Ieškoję buto pakliuvo į bjaurias sukčiaus pinkles: perspėja, ko nedaryti

Butas nuomai puikioje sostinės vietoje už neįtikėtinai mažą kainą. Skamba per gerai, kad būtų tiesa? Būtent taip ir gali būti. Sukčiai būsto ieškančius gyventojus vilioja tiesiog stebuklingais pasiūlymais, bet susigundžiusieji gali likti nusivylę. 

Jei butas siūlomas itin pigiai, bet sumokėti dalį sumos reikalaujama dar prieš jį apžiūrint - vertėtų suklusti. <br>P.Mantauto nuotr.
Jei butas siūlomas itin pigiai, bet sumokėti dalį sumos reikalaujama dar prieš jį apžiūrint - vertėtų suklusti. <br>P.Mantauto nuotr.
Jei butas siūlomas itin pigiai, bet sumokėti dalį sumos reikalaujama dar prieš jį apžiūrint - vertėtų suklusti. <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Jei butas siūlomas itin pigiai, bet sumokėti dalį sumos reikalaujama dar prieš jį apžiūrint - vertėtų suklusti. <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Jei butas siūlomas itin pigiai, bet sumokėti dalį sumos reikalaujama dar prieš jį apžiūrint - vertėtų suklusti. <br>M.Patašiaus nuotr.
Jei butas siūlomas itin pigiai, bet sumokėti dalį sumos reikalaujama dar prieš jį apžiūrint - vertėtų suklusti. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 12:33 PM, atnaujinta Feb 8, 2018, 1:51 PM

Lrytas.lt rašė apie vilnietę Ramintą, pakliuvusią į būtent tokių sukčių pinkles. 

Neįtikėtinas pasiūlymas

„Radome iš pirmo žvilgsnio tobulą būstą ir netgi labai priimtina kaina – už 250 eurų. Skelbiama, kad 52 kvadratinių metrų ploto butas yra Žvėryne“, – prisiminė Raminta. 

Susisiekus su butą nuomojančiu asmeniu, šis pateikė dar geresnių naujienų – nereikia nei jokio depozito, nei kitokių mokesčių. Tik viena problema – butu domisi daugybė žmonių, tad, norint jį rezervuoti, reikia į pateiktą sąskaitą pervesti pusę nuomos sumos. 

„Adrenalinas sukilo. Stengėmės mąstyti blaiviai, bet toks butas, tokia kaina...“ – pasakojo Raminta. 

Moteris pervedė nuomotojui pinigus ir susimąstė: ar tik nepadarė klaidos? Tuomet nusprendė pasidomėti. Žemėlapyje pažiūrėjusi į vietą, kurioje nuomojamas butas, Raminta nustebo – nurodytu adresu stovi bendrabučio tipo namas. Toks, kuriame jokiu būdu negali būti įrengtas erdvus dviejų kambarių butas, aprašomas skelbime. 

Nuvykusi prie buto Raminta dar kartą įsitikino, kad sutarto susitikimo su nuomotoju, ko gero, netgi neverta laukti.

„Patys kalti. Atrodo, ir patys girdėjome pakankamai daug tokių istorijų, bet...“ – teigė Raminta. 

Senas triukas

Pasirodo, tokių skelbimų, kur puikioje miesto vietoje už neįtikėtinai mažą kainą, be jokių tarpininkavimo mokesčių siūlomi erdvūs butai, – ne vienas. 

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio teigimu, tai gana dažnas sukčiavimo būdas. 

„Jei siūlomas nuomotis butas yra daug pigesnis nei rinkos kaina, tai žmonėms turėtų kelti įtarimų, jie turėtų būti atsargūs“, – sakė jis. 

Policijos atstovo teigimu, žmonėms patariama jokiu būdu nepervesti pinigų  tol, kol neapžiūrėtas butas, negauti raktai nuo jo, nepasirašyti nuomos dokumentai. Tik įsitikinus, kad butas tikrai egzistuoja ir tikrai galėsite jį išsinuomoti, reikėtų mokėti pinigus, geriausia pavedimu, o ne grynaisiais. 

Tokių kainų nebūna

Nekilnojamojo turto įmonės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovo Audriaus Šapokos teigimu, žmonės turėtų suprasti, kad nemokamas sūris – tik pelėkautuose: „Rinkoje nėra ir iš esmės negali būti neracionaliai žemų kainų.“ 

Galima nudžiugti radus 10–20 proc. pigesnį nei įprastai būstą, bet 40–50 proc. už standartines mažesnės kainos jau turėtų sukelti rimtą įtarimą. Kaip ir kitos sunkiai suprantamos nuomotojų nuolaidos. 

„Jei nuomotojas neprašo mokėti nei depozito, nei komunalinių mokesčių, neadekvačiai geros nuomos sąlygos automatiškai turėtų kelti įtarimą, nes komunalinius mokesčius mokėti nuomininkui reikia beveik visuomet“, – kalbėjo A.Šapoka. 

Svarbiausia taisyklė

Pagrindinis dalykas, kurį reikėtų prisiminti kiekvienam, nenorinčiam apsigauti, auksinė taisyklė – pirma kėdės, paskui pinigai. 

„Prašoma sumokėti kažkokius mokesčius: depozitą ar jo dalį, rezervacinį mokestį net neapžiūrėjus turto – tai aiškus ženklas, kad nuomotojas nėra patikimas ir kad tai gali būti sukčiavimas“, – sakė A.Šapoka. 

Jis patarė tokiais atvejais nuomininkams elgtis racionaliai ir suvokti, kad nuomotojas gali būti nesąžiningas: „O juolab tuomet, kai nuomininkui dar ir nereikės mokėti jokių komunalinių mokesčių.“

A.Šapokos teigimu, mažiausia, ką turi padaryti kiekvienas potencialus nuomininkas, – paieškoti informacijos apie nuomotoją pagal jo telefoną internete. Be to, visus susitarimus reikėtų fiksuoti raštu – SMS žinutės ar elektroniniai laiškai taip pat užtikrina saugumą, jei vėliau reikėtų su sukčiumi bylinėtis. 

Padeda ir tarpininkai. „Tai savotiškas saugiklis – trečia šalis, arbitras, kuris gali užtikrinti mažiausiai tai, kad nuomotojas yra sąžiningas ir nori iš tiesų išnuomoti turtą, o ne užsiimti sukčiavimu. Jei konkrečiu atveju byla pasiektų teismą – tarpininkas gali būti įvykių, susitarimų ir procesų, įvykusių tarp nuomotojo ir nuomininko, liudytojas“, – sakė „Ober-Haus“ atstovas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.