Prekeiviai renkasi ne turguje, o šalia jo – tam yra svari priežastis

Žaliakalnio turgavietės prieigose prekeivių kartais susirenka daugiau negu viduje. Stebėtis nereikėtų – dėlioti prekes ant šaligatvio nekainuoja, o nubausti už neteisėtą prekybą pareigūnams pritrūksta galių.

Prieš Velykas šaligatvį šalia Žalaiakalnio turgavietės nuklojo maisto produktai, įvairūs sendaikčiai ir sunkiai pritaikomas šlamštas.<br>A.Karaliūno nuotr.
Prieš Velykas šaligatvį šalia Žalaiakalnio turgavietės nuklojo maisto produktai, įvairūs sendaikčiai ir sunkiai pritaikomas šlamštas.<br>A.Karaliūno nuotr.
Jauniems medeliams prilaikyti skirtos medinės tvorelės virto drabužių kabyklomis.
Jauniems medeliams prilaikyti skirtos medinės tvorelės virto drabužių kabyklomis.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 8, 2018, 8:44 AM

Zanavykų gatvės atkarpa greta Žaliakalnio turgavietės pastaruoju metu smarkiai pasikeitė. Miesto savivaldybės rūpesčiu buvo nugriauti seni, sukiužę ir seniai nenaudojami kioskai.

Seni medžiai nupjauti, o jų vietoje pasodinti jauni lapuočiai. Plataus, naujomis plytelėmis iškloto šaligatvio galėtų pavydėti net miesto centre gyvenantys kauniečiai.

Nepavyko atsikratyti tik vieno praeities reiškinio – turgavietės prieigose įsikūrusių prekeivių.

Gėlių puokštes ar šluotas pardavinėjantys žmonės turbūt niekam nekeltų rūpesčių, tačiau dalis pardavėjų – svaigalų iškankinti veikėjai, kurie siūlo neaiškiais būdais įgytų daiktų.

Pažeidėjus nelengva įveikti

Pernai Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai vykdė prevencinę priemonę, kurios metu surengti 8 reidai prie Žaliakalnio, Kovo 11-osios, Stoties, Šilainių, Vilijampolės, Aleksoto turgaviečių, prekybos centrų.

„Per reidus prekybininkai, kurių dauguma yra socialiai pažeidžiami, buvo geranoriškai žodžiu įpareigojami gauti savivaldybės leidimus ir mokėti rinkliavas į miesto biudžetą už prekybą viešosiose vietose“, – aiškino Prevencijos poskyrio vedėjas Rimantas Vilimas.

Pasak jo, tik piktybiškai į nurodymus nereaguojantiems pažeidėjams buvo taikomos administracinės priemonės. Dėl prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimo pernai surašytas 21 Administracinių nusižengimų kodekso protokolas, šiemet – jau 6.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams ne visada pavyksta tai padaryti, nes protokolą galima surašyti tik turint pažeidėjo asmens dokumentą. Reikalauti dokumento turi teisę tik policijos pareigūnai, todėl tenka prašyti jų pagalbos.

Daugiausia pažeidimų nustatoma Aleksoto, Žaliakalnio, Stoties turgaviečių prieigose.

R.Vilimas tikino, kad šiemet ketinama skirti dar daugiau dėmesio miesto įvaizdžiui gerinti, smulkiojo verslo atstovai bus skatinami įteisinti veiklą, planuojama rengti daugiau reidų savaitgaliais.

Svarbu žinoti prekybos vietą

„Teisę prekiauti suteikia verslo liudijimas, ūkininkams jis išvis nereikalingas, tačiau visais atvejais imtis tokios veiklos galima tik specialiai nustatytose vietose“, – priminė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkė Rima Zieniuvienė.

Pasak jos, būtent turgavietės yra skirtos prekybai, bet ne jų prieigos. Zanavykų gatvė Žaliakalnyje – ne išimtis.

Prekybą viešosiose vietose turi teisę kontroliuoti ir kitos institucijos – Valstybinė mokesčių inspekcija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

R.Zieniuvienė mano, kad visais atvejais vertėtų vadovautis protingumo kriterijais. Jeigu močiutė prekiauja jos pačios numegztomis kojinėmis ar išaugintais ridikėliais, baudos niekada neskiriamos, o tik primenamos prekybos taisyklės.

Cigarečių prekyba sunyko

Pernai Kauno turgavietėse ir smulkiose prekyvietėse atlikti 1042 patikrinimai, jų metu surašyti 507 Administracinių nusižengimų kodekso protokolai. Paskirtų baudų suma siekia 85 tūkst. eurų, policijos pareigūnai pradėjo 19 ikiteisminių tyrimų.

Nors reidų metu sulaikyta beveik 77 tūkst. pakelių neteisėtai į Lietuvą įvežtų cigarečių, R.Zieniuvienė tikino, kad jų pardavėjai mieste esančių turgaviečių vengia, dažniau neteisėta veikla užsiima kaimo vietovėse.

Nei turgavietėse, nei jų prieigose neaptinkama ir vogtų daiktų – jų pardavėjai dažniau naudojasi interneto skelbimų portalais.

Policijos pareigūnams gerokai daugiau rūpesčių kelia prekeiviai, siūlantys iš Rusijos ir Baltarusijos atgabentų vaistų. Ši neteisėtos veiklos sritis pastaraisiais metais gerokai išsiplėtė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.