George'o Soroso fondas nutrauks savo veiklą Turkijoje

JAV milijardieriaus George'o Soroso „Atvirosios visuomenės fondas“ pirmadienį paskelbė, kad ruošiasi nutraukti savo veiklą Turkijoje, prezidentui Recepui Rayyipui Erdoganui  praėjusią savaitę užsipuolus šį Vengrijoje gimusį filantropą.

Milijardierius George'as Sorosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Milijardierius George'as Sorosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2018, 7:05 PM

R. T. Erdoganas trečiadienį apkaltino G. Sorosą remiant kalinamą turkų finansininką ir filantropą Osmaną Kavalą, kuris anksčiau rengdavo pilietinės visuomenės renginius.

Teismo tebelaukiantis O. Kavala pastaruosius metus buvo laikomas areštinėje. Tiesiogiai jo neįvardydamas R. T. Erdoganas pareiškė, kad O. Kavala „finansavo teroristus“ per 2013-ųjų antivyriausybinius protestus.

„Atvirosios visuomenės fondas“ išplatino pareiškimą, kuriame pabrėžė, jog Turkijos valdžia mėgina sukurti tikrovės neatitinkančią sąsają tarp šios organizacijos ir 2013-aisiais rengtų demonstracijų.

„Tokios pastangos nėra naujos ir visos jos yra visiškai neteisingos“, – pridūrė fondas.

Jo valdyba taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad žiniasklaidoje pastaruoju metu vis daugiau skamba prieš fondą nukreiptų „nepagrįstų kaltinimų ir neobjektyvių spekuliacijų“, dėl kurių organizacijai „nebeįmanoma toliau dribti“.

Fondas informavo, kad „nedelsdamas“ apie užsidarymą praneš teismui, bet patikino, kad visa jo veikla buvo vykdoma Turkijoje pagal šalies įstatymus.

R. T. Erdoganas anksčiau vadino O. Kavalą „valstybes skaldyti ir draskyti“ mėginančio „garsaus Vengrijos žydo Soroso“ atstovu Turkijoje.

Visame pasaulyje labdaros projektus finansuojantis G. Sorosas yra vienas pagrindinių kraštutinės dešinės ekstremistų taikinių daugelyje šalių, įskaitant jo gimtąją Vengriją.

Žmogaus teisių gynėjai savo ruožtu kritikuoja turkų valdžią už tai, kad praėjus daugiau nei metams po O. Kavalos įkalinimo dar neiškėlė jam oficialių kaltinimų.

Turkijos pareigūnai įtaria, jog O. Kavala „mėgino suardyti konstitucinę santvarką“ bei „jėga ar smurtu nuversti vyriausybę“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.