Rusija to dar nematė: nuo šiol maistas – ir už paskolas

Rusijos mažmeninės prekybos kompanija „X5 Retail Group“ ėmėsi neįprasto eksperimento – pirkėjams bus suteikiami kreditai, kad jie galėtų įsigyti prekių.

 Pasak verslininkų, pritrūkę pinigų net ir pasiturintys gyventojai galės pasinaudoti tokiu kreditu. Bet šalies žiniasklaidoje jau apstu pašaipų, jog atėjo metas, kai net maistą tenka įsigyti į skolą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pasak verslininkų, pritrūkę pinigų net ir pasiturintys gyventojai galės pasinaudoti tokiu kreditu. Bet šalies žiniasklaidoje jau apstu pašaipų, jog atėjo metas, kai net maistą tenka įsigyti į skolą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pasak verslininkų, pritrūkę pinigų net ir pasiturintys gyventojai galės pasinaudoti tokiu kreditu. Bet šalies žiniasklaidoje jau apstu pašaipų, jog atėjo metas, kai net maistą tenka įsigyti į skolą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pasak verslininkų, pritrūkę pinigų net ir pasiturintys gyventojai galės pasinaudoti tokiu kreditu. Bet šalies žiniasklaidoje jau apstu pašaipų, jog atėjo metas, kai net maistą tenka įsigyti į skolą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jun 13, 2019, 12:36 PM

Patys prekybininkai pinigų savo klientams nedalys – tokią paslaugą teiks bankas BKS. Abi kompanijos sutartį dėl šio projekto pasirašė Sankt Peterburgo ekonomikos forumo metu.

Pasak verslininkų, pritrūkę pinigų net ir pasiturintys gyventojai galės pasinaudoti tokiu kreditu. Bet šalies žiniasklaidoje jau apstu pašaipų, jog atėjo metas, kai net maistą tenka įsigyti į skolą.

Projektas pasiturintiems

Įdomu, kad ši naujovė skirta ne skurdžiausiam visuomenės sluoksniui, o vadinamosios vidurinės klasės atstovams.

Mat „X5 Retail Group“ valdo keturių pavadinimų prekybos tinklus, kuriems visoje šalyje priklauso per 13 tūkst. parduotuvių.

Bet kreditas bus suteikiamas tik apsiperkant prekybos centruose „Perekriostok“, kurie skirti pasiturintiems – čia kainos didesnės negu kitur, nors prekės geresnės kokybės, o jų pasirinkimas gausesnis. Tokių parduotuvių iš viso yra 674, daugiausia jų – Maskvos apylinkėse.

Bijo netekti klientų

Kodėl prireikė remti būtent šį pirkėjų sluoksnį? Prekybos kompanijos vadovybė greičiausiai baiminasi juos prarasti.

Mat vidurinės klasės atstovai dažniausiai yra kupini ambicijų, jie laikomi tikraisiais vartotojais.

Tačiau ir jų perkamoji galia mažėja, nes gyventojų pajamos smunka jau šeštus metus iš eilės.

Tyrimų centro „Romir“ duomenimis, pastaraisiais metais žmonių, kurie tvirtina galintys sau leisti viską ir netaupydami, gretos susitraukė iki 17 proc., o likusi visuomenės dalis turi vis dažniau ko nors atsisakyti.

Beveik ketvirtadalis (24 proc.) apklaustųjų tvirtino taupantys net maisto sąskaita.

„X5 Retail Group“ vyriausioji finansų direktorė Svetlana Demiaškevič aiškino, kad specialios kortelės bus išduodamos tik klientams, turintiems aukštą kredito reitingą.

Į klausimą, ar tokiems vartotojams tikrai reikia paskolos maistui arba buities prekėms įsigyti, kompanijos vadovybė atsakė: „Sumažėjus gyventojų realiosioms pajamoms toks instrumentas leidžia klientams lengviau pasinaudoti finansinėmis paslaugomis.“

O pačiai įmonei naudinga, kad tokiu būdu ketinama palaikyti kasdienių produktų paklausą.

Rengia daugiau pasiūlymų

Techniškai schema bus tokia: prekybos tinklo „Perekriostok“ klientai gaus kredito korteles su atitinkamu limitu, o panaudoti jas galės tik šiose parduotuvėse.

Jiems užteks tik turėti pasą ir pasirašyti kredito linijos sutartį.

Negana to, paskola pirkiniams kuriam laikui bus beprocentė. Mat bankas apskaičiavo, kad jų partnerės prekybos įmonės apyvarta dėl to turėtų išaugti trečdaliu, o taip projektas ir atsipirktų.

Negana to, BKS bankas rengia panašius pasiūlymus ir kitiems Rusijos mažmenininkams – drabužių salonams bei degalinėms.

„X5 Retail Group“ yra didžiausia mūsų prekybos kompanija, užimanti daugiau negu 10 proc. rinkos. Jeigu įmonė, kurios apyvarta siekia 1,5 trilijono rublių (20,5 mlrd. eurų), ims pardavinėti prekes į skolą, vadinasi, tai normali verslo strategija.

Jie suvokia, kad esant dabartiniam politiniam ir ekonominiam modeliui nepasiturinčių žmonių tik gausės“, – sakė buvęs Rusijos ekonomikos viceministras Ivanas Starikovas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.