Sutarė, kad bankai bendradarbiaus su laikinai pajamų netekusiais klientais

Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai yra pasirengę bendradarbiauti su finansinių įsipareigojimų turinčiais klientais, laikinai praradusiais pajamas. Apie tai prakalbo Lietuvos bankų asociacijos (LAB) prezidentas Mantas Zalatorius.

Iškilus įmokų už paskolas mokėjimo sunkumams bankai ragina nedelsti – kreiptis ir tartis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iškilus įmokų už paskolas mokėjimo sunkumams bankai ragina nedelsti – kreiptis ir tartis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-16 16:32

„Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais ir Vyriausybės patvirtintu ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planu, bankų paskolas turintys gyventojai, susidūrę su finansiniais sunkumais, gali kreiptis dėl vadinamųjų kredito atostogų – būsto paskolų įmokų mokėjimo atidėjimo“, – komentare žiniasklaidai sakė M. Zalatorius.

Pasak jo, šios priemonės nėra taikomos automatiškai – būtina, kad pats klientas kreiptųsi. 

„Įvertinus karantino specifiką, prašome klientų supratingumo ir rekomenduotume kreiptis į banką tik faktiškai netekus pajamų. Karantino metu primygtinai rekomenduojama naudotis interneto banku bei nuotolinėmis specialistų konsultacijomis“, – aiškino M. Zalatorius.

Jis pabrėžė, kad kiekvienas atvejis yra individualus ir gali būti išspręstas bankui ir klientui bendradarbiaujant, todėl svarbiausia laiku pasidalinti nuogąstavimais ir pradėti ieškoti abiem pusėms priimtinų sprendimo būdų.

Pasak LBA prezidento, Vyriausybė pirmadienį patvirtintos ekonomikos skatinimo priemonės ir pinigų suma yra užtektinai svarios, kad jų įgyvendinimas bent iš dalies amortizuotų neigiamus pandemijos efektus.

„Šalyje veikiantys bankai pasirengę prisidėti prie bendrų veiksmų.

Šiuo metu šalies finansų sektorius yra stabiliausias per visą Nepriklausomybės laikotarpį ir geriau nei bet kada iki šiol pasirengęs galimiems sukrėtimams. Naujausiais duomenimis, bankų kapitalo pakankamumo rodikliai smarkiai viršija nustatytus reikalavimus“, – tvirtino M. Zalatorius.

Vyriausybė pirmadienį patvirtino beprecedentį 5 mlrd. eurų vertės ekonomikos skatinimo paketą, skirtą padėti šalies gyventojams ir verslui sušvelninti koronaviruso pandemijos krizės sukeltus padarinius.

Plane ekonomikos skatinimui numatyta 1 mlrd. eurų, po pusę milijardo – sveikatos apsaugai, darbo vietų išsaugojimui ir įmonių likvidumo išsaugojimui.

Plane numatoma prailginto būsto paskolų įmokų, išskyrus palūkanas, mokėjimo atidėjimo laikotarpį netekusiems darbo nuo trijų iki šešių mėnesių, suteikiant valstybės garantiją.\

Vyriausybės sprendimu Lietuvoje nuo pirmadienio įvestas karantinas, į Lietuvą draudžiama atvykti daugeliui užsieniečių bei gyventojams išvykti iš šalies, uždaryta dauguma parduotuvių, visos viešojo maitinimo įstaigos, pramogų ir sporto vietos, muziejai, mokyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.