Sūnums atiteko tūkstantinės mirusio tėvo skolos – viskas būtų buvę kitaip, jei ne vaikų motina

Vilniaus regiono apylinkės teismas tenkino viešąjį interesą ginančio Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro ir ieškovo D. K. ieškinį ir panaikino pareiškimą apie palikimo priėmimą, kuriuo motina tuo metu dviejų nepilnamečių vaikų vardu priėmė mirusio jų tėvo palikimą. Paaiškėjo, kad miręs vyras paliko didesnę kaip 35 tūkst. eurų skolą, kuri buvo išieškoma iš nepilnamečių vaikų.

Miręs vyras paliko didesnę kaip 35 tūkst. eurų skolą, kuri buvo išieškoma iš nepilnamečių vaikų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Miręs vyras paliko didesnę kaip 35 tūkst. eurų skolą, kuri buvo išieškoma iš nepilnamečių vaikų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Miręs vyras paliko didesnę kaip 35 tūkst. eurų skolą, kuri buvo išieškoma iš nepilnamečių vaikų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miręs vyras paliko didesnę kaip 35 tūkst. eurų skolą, kuri buvo išieškoma iš nepilnamečių vaikų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-04 07:24

Istorija prasidėjo 2014 m., kai po tėvo mirties liko du jo nepilnamečiai vaikai: D. K., gimęs 2002 m., ir 2008 m. gimęs jo brolis N. K. Vaikus atstovaujanti jų motina kreipėsi į teismą su prašymu išduoti teismo leidimą priimti mirusiojo palikimą vaikų vardu.

Teismas siūlė pareiškėjai kreiptis į antstolį, siekiant sudaryti paveldimo turto apyrašą, nurodydamas Civiliniame kodekse įtvirtintą nuostatą, kad „įpėdinis, priėmęs palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą už palikėjo skolas atsako tik paveldėtu turtu“. Vaikų motina dėl tokio apyrašo sudarymo į antstolį nesikreipė, o 2014 m. gegužės mėn. kreipėsi į notarų biurą su pareiškimu apie palikimo priėmimą vaikų vardu.

Civiliniame kodekse numatyta, kad įpėdiniai, padavę pareiškimą notarui, už palikėjo skolas atsako visu savo turtu, išskyrus kodekse numatytus atvejus, t. y. kai palikimas priimamas pagal apyrašą arba kai kreipiamasi į teismą dėl palikimo administravimo.

Palikėjas mirties momentu turėjo neįvykdytų skolinių įsipareigojimų dėl kurių, vadovaujantis įsiteisėjusiais teismų sprendimais, buvo vykdomi išieškojimai.

Vaikų mamai atsisakius priimti vyro palikimą savo vardu ir jį priėmus nepilnamečių vaikų vardu, šiuos išieškojimus vykdantys antstoliai kreipėsi į teismą, prašydami vykdymo procese pakeisti skolininką – palikėją į jo palikimą priėmusius vaikus. Tokiu būdu iš nepilnamečių vaikų buvo išieškoma mirusio tėvo palikta skola – daugiau kaip 35 tūkst. eurų.

Teismas, tenkindamas viešąjį interesą ginančio prokuroro ir šiuo metu jau pilnametystės sulaukusio vaiko ieškinį pažymėjo, kad vaikų mama elgėsi aplaidžiai ir nerūpestingai.

Ji ignoravo teismo nutartyje išdėstytą siūlymą priimti palikimą pagal turto apyrašą, notaro išaiškinimą, nesidomėjo, kad palikėjo skolos ženkliai viršija palikėjo turėtą turtą, o priimdama palikimą vaikų vardu be apyrašo, vaikams padarė itin didelę turtinę žalą.

Pareiškimas apie palikimo priėmimą vaikų vardu Vilniaus regiono apylinkės teismo sprendimu buvo panaikintas.

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.