Pažinčių verslas – ant nuosmukio ribos: „Tinder“ atėjo sunkūs laikai

44 metų Bernardas Kimas su kolegomis ką tiktai atšventė populiariausios pasaulyje pažinčių programėlės „Tinder“ dešimtmetį. Tačiau akcininkai nėra linkę kelti šampano taurių.

„Tinder“ programėlės savininkai priversti skaičiuoti seniai regėtus nuostolius, o jiems iššūkį metusi W.W.Herd dar praėjusiais metais tapo jauniausia milijardiere.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Tinder“ programėlės savininkai priversti skaičiuoti seniai regėtus nuostolius, o jiems iššūkį metusi W.W.Herd dar praėjusiais metais tapo jauniausia milijardiere.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-07 07:45

„Tinder“ ilgai buvo aukso kiaušinius kompaniją valdančiai bendrovei „Match Group“ dedančia višta. Didžiulis populiarumas, komercinė sėkmė, brangstančios akcijos.

Tačiau visa tai jau praeityje. O „Match Group“ vadovas B.Kimas turi gerokai pasukti galvą, kaip verslą išvesti iš krizės.

Nuosmukis. Vos per metus „Tinder“ akcijos atpigo apie 60 procentų. Antirekordai fiksuojami kone kiekvieną dieną, tokių žemų kainų rinka nematė maždaug pusę dešimtmečio.

Iki tol viskas sekėsi puikiai. Vartotojai, kurių dabar visame pasaulyje yra daugiau nei 530 milijonų, iškart pamėgo programėlę, kuri padeda surasti antrąją pusę ilgesniam ar trumpesniam laikui.

Išmaniajame telefone gali nesunkiai rasti netoliese esančių partnerių nuotraukas. Brūkšteli į kairę – vadinasi, nedomina. Jeigu abu vartotojai brūkšteli į dešinę, flirtas gali prasidėti.

Kūrėjams didžiausia bėda yra tai, kad pagrindinė programos versija yra nemokama, o pajamų iš reklamos nepakanka.

Tapus abonentu galima naudotis papildomomis funkcijomis, išnyksta daugelis apribojimų. Tik tų abonentų „Tinder“ turi ne tiek, kiek norėtų. Negana to, programėlės atsisiuntimų skaičius pernai sumažėjo 5 proc., o kitų konkurentų tik augo.

Apyvarta irgi sustojo. Tad B.Kimas akcininkams turėjo pranešti liūdną žinią: vietoj laukto 150 mln. dolerių (maždaug tiek pat eurų) pelno antrąjį ketvirtį patirta 31,9 mln. dolerių nuostolių. Prognozuojama, kad šiemet iki numatytos apyvartos pristigs bent 80–90 mln. dolerių pajamų.

Pokyčiai. Tapęs „Match Group“ vadovu B.Kimas netrukus atleido „Tinder“ generalinę direktorę Renate Nyborg, nors šiame poste ji išbuvo vos metus. Naujojo boso tebeieškoma, o kol kas B.Kimas ima vadžias į savo rankas.

Jam nėra kur dėtis, nes būtent „Tinder“ pelno maždaug pusę kontroliuojančios kompanijos pajamų.

Žaidimų versle karjerą padaręs vadovas tikisi, kad jo komandai pavyks sukurti naujų funkcijų, kurios padarytų proveržį.

Jau buvo mėginama pasitelkti patyrusias žaidimų kompanijas, kad jos sukurtų ką nors išskirtinio. Tačiau daugelis idėjų taip ir nebuvo įgyvendintos.

Bet blogiausia tai, kad programėlė nebedomina jaunosios kartos vartotojų, nors būtent jie laikomi tiksline auditorija. Jos įvaizdžio nepagerino ir pranešimai bei filmai apie sukčius, kurie naudojasi „Tinder“.

Taip pat nuolat kartojama kritika, kad paviršutiniškos funkcijos žmonėms nepadeda surasti ilgalaikių partnerių, tad programėlė tampa tiesiog vieta trumpiems ir neįpareigojantiems santykiams užmegzti.

Konkurentai. Pinigus pasiryžusių mokėti abonentų „Tinder“ turi ne taip ir daug – apie 10,9 milijono.

Tačiau bloga žinia yra tai, kad vidutinio kliento mokama suma mažėja jau du ketvirčius iš eilės ir dabar siekia 15,86 dolerio per mėnesį.

O konkuruojančios programėlės „Bumble“ abonentai kas mėnesį nepagaili ir po 30 dolerių. Be to, jos atsisiuntimų skaičius per metus išaugo daugiau nei penktadaliu, o „Tinder“ smuko.

Įdomiausia, kad „Bumble“ priklauso 33 metų JAV verslininkei Whitney Wolfe Herd. O ji, prieš įkurdama savo įmonę 2014 metais, buvo to paties „Tinder“ viceprezidentė, atsakinga už rinkodarą.

Vėliau moteris ne tik paliko šią įmonę, bet ir padavė ją į teismą dėl priekabiavimo bei įžeidžiančio elgesio. O netrukus sukūrė „Bumble“, kuri tapo feministine „Tinder“ versija, nes čia moterys pirmosios gali pranešti vyrams apie galimą pažintį.

Sprendžiant iš skaičių, moterys už tai linkusios sumokėti daugiau. Tad nieko nuostabaus, kad pernai „Bumble“ išankstinis akcijų platinimas biržoje buvo išties sėkmingas. O pati W.W.Herd po jo buvo pripažinta jauniausia savarankiškai dirbančia milijardiere.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.