Tūkstančius Vilniaus regiono gyventojų gali pasiekti laiškai apie skolas – paaiškino, ką daryti

Vilniaus apygardos administracinis teismas atkreipia Vilniaus regiono gyventojų dėmesį, kad, preliminariais duomenimis, iki šių metų pabaigos gali gauti maždaug 5 tūkst. prašymų dėl nesumokėtos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą priteisimo.

Palyginti, 2020–2021 metais teisme būdavo gaunama apie 1 tūkst. vietinės rinkliavos bylų iš visų Lietuvos komunalinių atliekų sistemos ar vietinės rinkliavos administratorių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palyginti, 2020–2021 metais teisme būdavo gaunama apie 1 tūkst. vietinės rinkliavos bylų iš visų Lietuvos komunalinių atliekų sistemos ar vietinės rinkliavos administratorių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilniaus apygardos administracinis teismas

Nov 4, 2022, 1:11 PM, atnaujinta Nov 4, 2022, 1:13 PM

Tokius skaičius teismui pateikė Vilniaus atliekų sistemos administratorius (VASA). Palyginti, 2020–2021 metais teisme būdavo gaunama apie 1 tūkst. vietinės rinkliavos bylų iš visų Lietuvos komunalinių atliekų sistemos ar vietinės rinkliavos administratorių.

Paprastai byla dėl vietinės rinkliavos priteisimo turi būti išnagrinėta per vieną darbo dieną, išduodant teismo įsakymą. Skolininkai šiose administracinėse bylose yra tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, turintys nuosavybės teise ar valdantys nekilnojamojo turto Vilniaus regione.

Didžioji dalis atsakovų ir skolininkų nesinaudoja teismų elektroninių paslaugų portalo paslaugomis („e.teismas.lt“), todėl priimtas teismo įsakymas ar prašymas siunčiamas registruotu laišku, kuris teismui gali kainuoti iki 5 eurų. Pažymėtina, kad vienoje byloje paprastai prireikia išsiųsti ne vieną registruotą laišką, bandant įteikti procesinius dokumentus atsakovams ar skolininkams. Prašomos priteisti sumos svyruoja nuo kelių iki keliasdešimt tūkstančių eurų.

Kadangi šios rūšies bylų nagrinėjimas reikalauja didelių teismo personalo ir finansinių valstybės išteklių, teismas prašo asmenų, turinčių nekilnojamojo turto ir (ar) deklaravusių savo gyvenamąją vietą Vilniuje, pasitikrinti, ar vietinės rinkliavos mokestis yra sumokėtas. Laiku sumokėję šį mokestį, asmenys išvengs įtraukimo į teismo procesą, delspinigių mokėjimo, kurie teismo įsakymu irgi priteisiami iš skolininko, ir bylinėjimosi išlaidų priteisimo.

Pasitikrinti, ar asmenys neturi įsiskolinimų Vilniaus atliekų sistemos administratoriui, galima šios įstaigos interneto svetainėje („vasa.lt“) savitarnos skiltyje prisijungus per Elektroninius valdžios vartus.

Teismas taip pat rekomenduoja prisijungti prie Teismų elektroninių paslaugų portalo („e.teismas.lt“). Tuomet galima greičiau ir patogiau sužinoti, ar asmuo nėra paduotas į teismą dėl vietinės rinkliavos įsiskolinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.