Bankai tūkstančiais skaičiuoja vaikams atidaromas sąskaitas, o mokėjimo korteles gauna ir šešiamečiai

Vilnietės Oksanos trečiokė dukra Gytė – viena iš būrio vaikų, kuriems praėjusiais metais buvo atidarytos sąskaitos, o drauge ir užsakytos bankų mokėjimo kortelės. „Mano trečiokė primygtinai prašė jai padaryti banko kortelę. Klasėje ja naudojasi ne vienas vaikas – sako, kad net valgykloje greičiau aptarnauja tuos, kurie gali atsiskaityti kortele. Aš ir pati patenkinta: nereikia ieškoti grynųjų pietums, o sąskaitą gali papildyti akimirksniu. Suprantama, didelių sumų nepervedu, tad net jei kortelė ir dingtų, rimtų problemų nekiltų“, – portalui lrytas.lt pasakojo moteris.

 Rekomenduojama vaiko sąskaitoje laikyti nedideles pinigų sumas – ne daugiau nei 20–30 eurų.<br>Victoria_Watercolor/pixabay.com nuotr.
 Rekomenduojama vaiko sąskaitoje laikyti nedideles pinigų sumas – ne daugiau nei 20–30 eurų.<br>Victoria_Watercolor/pixabay.com nuotr.
Rekomenduojama vaiko sąskaitoje laikyti nedideles pinigų sumas – ne daugiau nei 20–30 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rekomenduojama vaiko sąskaitoje laikyti nedideles pinigų sumas – ne daugiau nei 20–30 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 8:40 AM

Banko „Swedbank“ duomenimis, praėjusiais metais vaikams iki 14 m. tėvai atidarė daugiau kaip 16 tūkst. sąskaitų. Didžioji dalis jų (66 proc.) buvo atidarytos 10–13 m. amžiaus vaikams.

„Vaikų sąskaitų skaičius kasmet nuosekliai auga. Per 2022 m. vaikams atidarytų sąskaitų skaičius, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo 39 proc. Matome aiškią tendenciją, kad auga poreikis vaikams suteikti galimybę naudotis šiuolaikinėmis atsiskaitymo ir finansų valdymo priemonėmis“, – sakė Pavelas Ladziato, „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas.

Jis pastebi, kad atidarytos vaikų sąskaitos dažniausiai naudojamos taupyti ir elektroniniams kišenpinigiams gauti. Kaip rodo „Swedbank“ duomenys, 96 proc. vaikų, kuriems pernai buvo atidarytos sąskaitos, kartu gavo ir mokėjimo korteles.

„Tėvai gali užtikrinti saugų vaikų finansinio raštingumo ugdymą stebėdami visas operacijas ir sąskaitos likutį per išmaniąją banko programėlę arba per savo interneto banko paskyrą“, – pastebi banko atstovas.

Turėdami savo banko sąskaitą, vaikai nuo 6 metų amžiaus gali tapti „Swedbank“ Jaunimo programos dalyviais, gauti bekontaktę debeto kortelę „Mastercard WEB“ ir naudotis išmaniąja banko programėle.

Palengvina gyvenimą

Anot „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovo Lietuvoje Edvino Jurevičiaus, tėvai, kurie nori mokyti savo vaikus finansinio raštingumo bei atsakingumo, kaip vieną pirmųjų žingsnių pasirenka savo atžalų supažindinimą su bankinėmis paslaugomis – banko sąskaita ir debeto kortele.

„Tai palengvina gyvenimą tiek tėvams, tiek vaikams. Tėvai gali lengvai atlikti iš anksto nustatytus pervedimus, peržiūrėti vaikų interneto banką ir stebėti jų išlaidas, keisti pirkimų ir pervedimų limitus, įjungti arba išjungti internetinius ar bekontakčius mokėjimus. Tuo tarpu vaikai įgyja galimybę atsiskaityti kortele fizinėse parduotuvėse bei internetu ir išsiimti grynųjų pinigų bankomatuose“, – portalui lrytas.lt sakė E.Jurevičius.

Pirmaisiais kartais verta visas šias operacijas atlikti kartu su vaiku ir taip jį paskatinti bei padrąsinti, paaiškinti mokėjimo kortelės PIN kodo saugojimo svarbą. Taip pat verta skirti laiko ir su vaiku pasikalbėti, kam lėšos sąskaitoje turi būti naudojamos.

Nuo 14 metų prie galimybių prisideda ir pervedimų interneto banke vykdymas, todėl vaikui sulaukus šio amžiaus tėvai turėtų papasakoti, kokios grėsmės galimos internete, priminti, jog banko atstovai niekuomet neprašo atskleisti savo prisijungimų prie interneto banko.

Be kita ko, rekomenduojama vaiko sąskaitoje laikyti nedideles pinigų sumas – ne daugiau nei 20–30 eurų. Tokiu atveju net ir papuolus į finansinių sukčių rankas nuostoliai būtų minimalūs.

„Luminor“ banke sąskaita gali būti atidaroma bet kokio amžiaus vaikui, bet kortelė išduodama tik nuo 6-erių. Jai netaikomas joks mėnesio mokestis iki jaunuoliui sukanka 21-eri. Lyginant 2021 m. ir 2022 m., šiame banke pernai sąskaitų asmenims iki 18 metų, buvo atidaryta 2,5 karto daugiau. 90 proc. šių sąskaitų yra susiejama su debetinėmis kortelėmis.

Perveda pirmąsias algas

Tuo metu SEB banke debeto mokėjimo kortelę galima užsakyti vaikams nuo 7 metų. Vaikui kortelė išduodama nemokamai, o iki 19 m. netaikomi aptarnavimo mokesčiai.

Norint atidaryti vaikui sąskaitą ir užsakyti mokėjimo kortelę savo vaikui, jo tėvai neturi būti šio banko klientai. Nebent kortelė, kuri skirta vaikui, prijungiama prie vieno iš tėvų sąskaitos SEB banke. Interneto banke sukurta galimybė visiems interneto banko naudotojams suteikti galimybę kitam asmeniui/asmenims suteikti prieigą prie savo sąskaitos informacijos. Taigi, vienas ar abu tėvai gali gauti prieigą prie vaiko sąskaitos.

Turėdamas savo asmeninę sąskaitą ir su ja susietą mokėjimo kortelę, vaikas nuo 7 metų gali naudotis ir interneto banku bei mobiliąja programėle. Tiesa, vaikams iki 14 metų amžiaus funkcijos yra apribotos – interneto banke arba mobiliojoje programėlėje jie gali tikrinti likutį, matyti kortele atliktas operacijas.

„Pastebime, kad tėvai vis dažniau užsako mokėjimo korteles savo nepilnamečiams vaikams. Pavyzdžiui, pernai atidarėme sąskaitą ir išdavėme mokėjimo korteles apie 14 proc. daugiau vaikų negu 2021 metais. Daugiausiai sąskaitos atidaromos ir mokėjimo kortelės išduodamos 14–18 metų amžiaus vaikams. Tai dažniausiai susiję su pirmaisiais vasaros darbais, finansinės nepriklausomybės pradžia.

Ne tik suaugę, bet ir vaikai dažniau perka internetu, todėl jiems vis dažniau prireikia skaitmeninių banko paslaugų“, – sakė SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Kortelė, pasak jos, padeda tėvams sudaryti sąlygas vaikams patiems savarankiškai tvarkyti turimas lėšas ir stebėti, kaip vaikui sekasi tą daryti. Tarkime, tėvai leis patiems vaikams nuspręsti, kokią dalį sąskaitoje esančių lėšų išleisti kasdienėms reikmėms, o kokią – taupyti. Vėliau, kartu peržvelgę operacijų išrašą, galės paanalizuoti, kaip pavyko susitarimo laikytis.

Be viso to, atsiskaitant kortele paprasčiau kontroliuoti išlaidas, nes visada galima greitai mobiliąja programėle arba interneto banke pasitikrinti, koks yra likutis, kiek ir kam pinigų jau išleista.

Dažniau dingusta dokumentai ir telefonai

„Kalbant apie rizikas, mokėti kortele ne tik patogu, bet ir saugu – ją pametus kortelę galima greitai blokuoti mobiliojoje programėlėje ir lėšos joje lieka saugios, priešingai negu vaikui pametus grynuosius pinigus“, – minėjo SEB banko atstovė E.Dovbyšienė.

Nepaisant to, kad vaikams išduodamų mokėjimo kortelių skaičius akivaizdžiai didėja, policija teigė nefiksuojanti išaugusio su tuo susijusių nusikaltimų skaičiaus.

„Vilniaus apskrities policijos pareigūnai nepastebi, kad pastaruoju metu būtų padaugėję pranešimų apie mokėjimų kortelių vagystes iš vaikų. Dažniausiai gaunami pranešimai apie prarastus asmens dokumentus bei mobiliuosius telefonus“, – portalui sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.