Paskelbė turto deklaracijas: lyderiauja A. Landsbergienė, dešimtuke – V. Uspaskichas, V. Matijošaitis

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) paskelbti 2022 m. gyventojų turto deklaracijų duomenys rodo, kad tarp politikų didžiausią turtą valdė užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinė Austėja Landsbergienė, aplenkusi ne vienerius metus pirmoje vietoje buvusį Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narį „valstietį“ Vidmantą Dambrauską.

A.Landsbergienė, V.Uspaskichas, V.Matijošaitis.<br>Lrytas.lt koliažas
A.Landsbergienė, V.Uspaskichas, V.Matijošaitis.<br>Lrytas.lt koliažas
Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, apie 2 tūkst. gyventojų vis dar nepateikė turto deklaracijų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, apie 2 tūkst. gyventojų vis dar nepateikė turto deklaracijų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

Jul 18, 2023, 11:20 AM, atnaujinta Jul 18, 2023, 12:12 PM

Tarp 10-ies turtingiausių taip pat atsidūrė europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, parlamentaras Valdemaras Valkiūnas.

2022 m. lyderės A. Landsbergienės deklaruoto turto vertė siekė 17,7 mln. eurų – tai beveik 400 tūkst. eurų mažiau, negu užpernai.

Antroje vietoje esančio V. Dambrausko turto vertė krito dar labiau – 2022 m. ji siekė kiek daugiau nei 17,5 mln. eurų, kai 2021 m. vertė buvo per 19 mln. eurų.

Trečioje vietoje esančio Viktoro Uspaskicho turto vertė augo – 2022 m. ji viršijo 7 mln. eurų, kai 2021 m. buvo mažiau negu 6,5 mln. eurų.

Ketvirtoje vietoje – valstybės saugumo sistemos valstybės tarnautoja Giedra Subačienė, kurios turtas 2022 m. siekė 6,3 mln. eurų, o penketuką uždaro Valstybės kontrolėje dirbančios Sigitos Rojutės sutuoktinis Gintaras Balčiūnas – jo turto vertė praėjusiais metais buvo beveik 6,3 mln. eurų, kai 2021 m. – 6,1 mln. eurų.

Kauno meras – septintoje vietoje, V. Valkiūnas – dešimtas

Šeštoje vietoje, VMI duomenimis, Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Darius Stankus. Jo deklaruoto turto vertė 2022 m. siekė 5,4 mln. eurų, kai praėjusiais metais buvo vos apie 360 tūkst. eurų.

Septintoje vietoje – Kauno meras V. Matijošaitis, kurio turto vertė 2022 m. siekė apie 5,3 mln. eurų, kai 2021 m. – šiek tiek viršijo 5 mln. eurų.

Aštuntasis ir devintasis sąraše – Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai Aidas Kaveckis ir Arūnas Tuma. A. Kaveckio turto vertė 2022 m. siekė beveik 5,1 mln. eurų ir per metus augo beveik 40 tūkst. eurų, o A. Tumos turto vertė – beveik 4,9 mln. eurų. 2021 m. jo turtas buvo vertas beveik 4,7 mln. eurų.

Dešimtuką uždaro Seimo narys V. Valkiūnas – jo turto vertė taip pat siekė beveik 4,9 mln. eurų ir per metus sumažėjo beveik 20 tūkst. eurų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, apie 2 tūkst. gyventojų vis dar nepateikė turto deklaracijų ir turėtų tai padaryti nedelsiant.

„Remiantis naujausiais duomenimis, dėl užimamų pareigų už 2022 metus turto deklaracijas turėjo pateikti apie 102 tūkstančiai gyventojų, džiugu, kad iš jų beveik 90 proc. tai padarė laiku. Apie 2 tūkst. gyventojų vis dar nepateikė turto deklaracijų ir turėtų tai padaryti nedelsiant“, – pranešime teigė VMI viršininkės pavaduotojas dr. Martynas Endrijaitis.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) savo internetinėje svetainėje atnaujino ir paskelbė metinių gyventojų (šeimos) turto deklaracijų duomenis už 2022 metus. Šiemet gyventojai gali susipažinti su 47 tūkst. viešai skelbiamų turto deklaracijų išrašų.

Skelbiami duomenys skirstomi pagal turto grupes (gyvenamųjų namų, žemės sklypų, akcijų vertė, kredito įstaigose turimos piniginės lėšos ir pan.), juos galima palyginti pagal skirtingus laikotarpius, pasirinkti rodyti ir sutuoktinio už atitinkamus laikotarpius pateiktų turto deklaracijų duomenis.

VMI primena, kad turtą Lietuvoje ir užsienyje deklaruoti privalo Seimo paskirti biudžetinių institucijų ir įstaigų vadovai bei pareigūnai, valstybės politikai ir tarnautojai, valstybės ar savivaldybių įstaigų, įskaitant aukštųjų mokyklų, akcinių, uždarųjų akcinių bendrovių padalinių (jei akcininkė ar steigėja yra valstybė ar savivaldybė) vadovai ir jų pavaduotojai, nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių vadovai. Taip pat teisėjai, notarai, prokurorai, antstoliai ir kiti įstatyme išvardinti asmenys bei jų šeimos nariai.

Viešai skelbiami valstybės tarnautojų ir kitų asmenų turto duomenys skirti viešumui ir skaidrumui užtikrinti bei bendrai visuomenės savikontrolei. Kai kurių pareigybių, tokių kaip profesinės karo tarnybos karininkai, žvalgybos pareigūnai, prokurorai bei kiti – duomenys neskelbiami. Atnaujintus duomenis galite rasti čia.

Svarbu pažymėti, kad, jei gyventojas ar jo sutuoktinis nėra pateikęs (nors privalėjo) turto deklaracijos, išrašai bus paskelbti tik ją pateikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.