Kol prekės pigo, paslaugos brango – pateikė sąrašą

2023 m. liepą, palyginti su birželiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra. Pastebima, kad vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,9 proc., bet paslaugų kainos padidėjo 1,3 proc.

2023 m. liepą, palyginti su birželiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
2023 m. liepą, palyginti su birželiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2023, 9:29 AM

Pokyčiams daugiausia įtakos turėjo drabužių, elektros energijos, kietojo kuro, daržovių kainų sumažėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų, farmacijos gaminių, atostogų išvykų, automobilių, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, mėsos ir jos gaminių, apgyvendinimo paslaugų kainų padidėjimas.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,5 proc., rinkos kainos beveik nepasikeitė.

2023 m. liepą, palyginti su birželiu, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 3,6 proc. Daugiausia sumažėjo elektros energijos (8,4 proc.), kietojo kuro (6,8 proc.), gamtinių dujų (4,9 proc.), šilumos energijos (1,8 proc.), bet padidėjo suskystintų dujų maistui gaminti (1,2 proc.) kainos.

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 6,7 proc. Drabužiai atpigo 7,4 proc., avalynė – 6,6 proc.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,8 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo oro transportu paslaugų (29,2 proc.), naudotų automobilių (3,2 proc.), dyzelinių degalų (2,9 proc.) kainų padidėjimas bei benzino (1,2 proc.), suskystintų automobilinių dujų (0,5 proc.) kainų sumažėjimas.

Sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,8 proc. Farmacijos gaminiai pabrango 3,4 proc., sanatorijų paslaugos – 2,7 proc., medicinos – 0,9 proc., odontologų – 0,5 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 0,4 proc. Labiausiai atpigo cukrus, užšaldytos jūros gėrybės, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, varškė, margarinas, bet pabrango džiovinti vaisiai, riešutai, virtos dešros ir dešrelės, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, kava.

Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo persikų, saldžiųjų paprikų, trumpavaisių agurkų, bananų, bulvių, bet padidėjo burokėlių, kivių, kriaušių, melionų, apelsinų kainos.

2023 m. liepos metinė (2023 m. liepą, palyginti su 2022 m. liepa) infliacija sudarė 7,4 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, automobilių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, farmacijos gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, alaus, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 6 proc., paslaugų – 11,1 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 1,3 proc., rinkos – 8,5 proc.

2023 m. liepą vidutinė metinė infliacija sudarė 17,4 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.