„Swedbank“: lietuvių drabužių pirkimo įpročiai – beveik 600 eurų į tekstilės konteinerį

„Eurostat“ duomenimis, lietuviai drabužiams ir avalynei išleidžia vidutiniškai apie 720 eurų per metus, skelbiama „Swedbank“ Finansų instituto pranešime žiniasklaidai. Tačiau, pasak instituto ekspertės Justinos Bagdanavičiūtės, žmonės įprastai dėvi tik apie 20 proc. turimų drabužių.

Parduotuvė.<br>V.Balkūno nuotr.
Parduotuvė.<br>V.Balkūno nuotr.
Parduotuvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvė.<br>D.Umbraso nuotr.
Parduotuvė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 5:52 PM

„Skaičiuojama, kad žmonės įprastai dėvi vidutiniškai 20 proc. visų savo turimų drabužių. Taigi, tai reiškia bereikalingas mūsų išlaidas“, – sakė „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė.

Kaip rodo paskutiniai „Eurostat“ duomenys, lietuviai drabužiams ir avalynei išleidžia vidutiniškai 4 proc. savo pajamų. Skaičiuojant nuo vidutinio atlyginimo šalyje, tai – apie 60 eurų per mėnesį arba apie 720 eurų per metus, akcentuojama pranešime.

Pasak J. Bagdanavičiūtės, jei skaičiuotume, kad visai arba beveik nedėvime 80 proc. įsigyjamų drabužių, tai reikštų, kad sąmoningai apsipirkdami per metus galėtume sutaupyti netgi iki 576 eurų.

„Net jei mūsų nedėvimų drabužių kiekis mažesnis, pavyzdžiui, 50 proc., vis tiek susidarytų nemaža suma, kurią galėtume sutaupyti. Siekiant tai padaryti, būtina prisiminti kertinę finansų valdymo tiesą – planavimą“, – teigė J. Bagdanavičiūtė.

Plano laikymasis, anot J. Bagdanavičiūtės, padės siekiant išvengti dažniausios priežasties, dėl kurios spinta prisipildo nedėvimų drabužių – impulsyvaus pirkimo.

„Europos aplinkos agentūros duomenimis, pasaulyje kasmet pagaminama maždaug 109 mln. tonų tekstilės gaminių, tuo metu pasaulinės tekstilės atliekos per metus sudaro daugiau nei 90 mln. tonų. Taip drabužių pramonė ir mūsų vartojimas kasmet sukuria milžiniškus kiekius aplinką teršiančių tekstilės bei mikroplastiko atliekų“, – teigė „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.