Popieriuje – viena, tikrovėje – visai kitaip: pamėginkite susigrąžinti visus pinigus už atšauktą renginį

Pagal įteisintą tvarką už bilietus į atšauktą renginį pirkėjui turi būti grąžinta ne tik bilieto kaina, bet ir aptarnavimo mokesčiai. Tačiau bilietų pardavėjai elgiasi kaip tinkami – esą bilietą gavai, paslauga tau buvo suteikta, tad ko dar nori? O ir vartotojų teisių gynėjai atsiunčia atsakymą: taip, formaliai klientas teisus – turėtų atgauti visą sumokėtą sumą iki paskutinio cento. Tik čia pasimaišo vienas „bet“.

Pagal galiojančią tvarką bilietų pardavėjai neįvykus renginiui turėtų grąžinti ne tik už bilietą sumokėtą sumą, bet ir administravimo mokesčius.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Pagal galiojančią tvarką bilietų pardavėjai neįvykus renginiui turėtų grąžinti ne tik už bilietą sumokėtą sumą, bet ir administravimo mokesčius.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Pagal galiojančią tvarką bilietų pardavėjai neįvykus renginiui turėtų grąžinti ne tik už bilietą sumokėtą sumą, bet ir administravimo mokesčius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Pagal galiojančią tvarką bilietų pardavėjai neįvykus renginiui turėtų grąžinti ne tik už bilietą sumokėtą sumą, bet ir administravimo mokesčius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
 Pagal galiojančią tvarką bilietų pardavėjai neįvykus renginiui turėtų grąžinti ne tik už bilietą sumokėtą sumą, bet ir administravimo mokesčius. <br>igorovsyannykov/pixabay.com nuotr.
 Pagal galiojančią tvarką bilietų pardavėjai neįvykus renginiui turėtų grąžinti ne tik už bilietą sumokėtą sumą, bet ir administravimo mokesčius. <br>igorovsyannykov/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-16 09:37, atnaujinta 2023-10-16 13:33

Tas „bet“ – tai Vartotojų teisių apsaugos įstatymo nuostatos, numatančios, kad vartojimo ginčus nagrinėjančios institucijos turi teisę atsisakyti nagrinėti vartojimo ginčą, kai ginčo suma yra mažesnė negu 20 eurų.

Kai atšaukė spektaklį, į kurį pati turėjau bilietą, pasidarė įdomu, kaipgi čia bus su tais administravimo mokesčiais. Buvo taip, kaip ir įtariau – jų negrąžino.

Bilietų pardavėjo pasiteiravau, kodėl nebuvo grąžinta visa suma. Sulaukiau atsakymo: „Informuojame, kad ši nepriemoka susidarė dėl el. bilieto sugeneravimo mokesčio – 0,49 ct / 1 bilietui. Šis mokestis nėra grąžinamas. Paslauga Jums suteikta.“

Kai gavau Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) paaiškinimą, „kad jeigu renginys buvo atšauktas, paslaugos teikėjas turėtų vartotojui grąžinti visus pinigus, įskaitant papildomus mokesčius“, grįžau pas bilietų pardavėją. Tik veikiausiai nereikia nė trijų galimybių spėti, kokia buvo jo reakcija: vartotojų teisių gynėjų išaiškinimas nieko nepakeitė – administravimo mokesčių taip ir negrąžino.

Beje, laiške man VVTAT pridėjo jau anksčiau minėtą punktą: „Pažymėtina, kad Tarnyba turi teisę atsisakyti nagrinėti vartotojo ginčą, jei ginčo suma yra mažesnė nei 20 eurų, išskyrus atvejus, kai ginčas turi reikšmės formuojant naują vartotojų teisių apsaugos praktiką ir (ar) yra kitų svarbių aplinkybių“. Tuo konkrečiu atveju, su kuriuo susidūriau, ginčas nebuvo tas, kuris turėtų reikšmės formuojant naują vartotojų teisių apsaugos praktiką.

Be ne visada administravimo mokesčiai sudaro 50 centų. Portalas lrytas.lt vasaros gale aprašė vilnietės Ievos istoriją, kuri, pasidairiusi bilietų Palangos koncertų salėje, buvo nemaloniai nustebinta komisinių mokesčių: renginio administravimo mokestis 0,39 euro, paslaugos mokestis 1,10 euro ir arenos mokestis 2,50 euro. Vien komisinių – 3,99 euro. Ievai koncerto organizatoriai taip ir nepaaiškino, kokia suma būtų negrąžinta, jei tektų atšaukti koncertą. Paskaičiuokite, jei į renginį eina keturių asmenų šeima – administravimo mokesčių susidaro visai nemenka suma, bet viską lemiančios 20 eurų ribos ji taip ir neperlips.

Oficialiame VVTAT komentare portalui lrytas.lt teigiama, jog Civiliniame kodekse numatyta, jog paslaugų teikėjas turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį tik dėl svarbių priežasčių. Tokiu atveju paslaugų teikėjas privalo visiškai atlyginti kliento patirtus nuostolius. Tarp nuostolių įrašyta ne tik bilieto kaina, bet ir visi sumokėti mokesčiai.

„Atsižvelgiant į tai, kad renginio organizavimas yra kompleksinė paslauga, ir bilietas yra neatsiejamas nuo pačios paslaugos, norėdamas įsigyti paslaugą (nueiti į koncertą), vartotojas turi pirkti ne tik bilietus, bet ir sumokėti mokesčius už papildomas paslaugas. Dėl neįvykusio koncerto vartotojai patiria žalą, į kurią įskaičiuojama ne tik bilietų kaina, bet ir mokesčiai už papildomas paslaugas, kuriuos paslaugų teikėjas privalo atlyginti“, – patikslino VVTAT atstovė Dalia Malinauskienė.

O prie Vartotojų teisių apsaugos įstatymo nuostatos, kuri numato vartojimo ginčus nagrinėjančios institucijos teisę atsisakyti nagrinėti vartojimo ginčą, kai ginčo suma yra mažesnė negu 20 eurų, pridėjo: vis dėlto ši teisė nėra absoliuti, nes toje pačioje teisės normoje yra nurodoma – išskyrus atvejus, kai ginčas turi reikšmės formuojant naują vartotojų teisių apsaugos praktiką ir (ar) yra kitų svarbių aplinkybių.

Anot pašnekovės, VVTAT yra gavusi prašymų dėl atšaukus renginį negrąžinamų pinigų už bilietų pardavimo paslaugą. „Nepaisant to, kad suma yra mažesnė nei 20 eurų, individualiai įvertinusi gautą prašymą, VVTAT dažnu atveju pripažįsta prašymo nagrinėjimą, kaip turintį reikšmės formuojant naują vartotojų teisių apsaugos praktiką ir (ar) kitą svarbią aplinkybę, ir ginčą nagrinėja iš esmės“, – portalui lrytas.lt sakė VVTAT atstovė.

Vis dėlto šitoje situacijoje ne tiek svarbi pati suma – nors, kita vertus, kodėl kažkam turiu padovanoti nors ir tuos 50 centų – o tai, kad bilietų pardavėjai ignoruoja teisės aktą, bet vartotojus ginti turinčios institucijos nesiterlioja su tavo puse. Ir nesvarbu, kad tokių klientų – ne trys ir ne trisdešimt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.