„Norfa“ apsimetę sukčiai sukurpė naują planą: vilnietė pati net nesuvokė, kaip galėjo patikėti

Jau kurį laiką feisbuko vartotojai socialiniame tinkle gali pastebėti netikras prekybos tinklo „Norfa“ paskyras, kuriose skelbiami neva gimtadienio žaidimai, per kuriuos esą galima laimėti grynuosius pinigus, dovanų kuponus ar kitas dovanas. Tačiau apgaule patikėję vartotojai praranda savo pinigus.

Jau kurį laiką feisbuko vartotojai socialiniame tinkle gali pastebėti netikras prekybos tinklo „Norfa“ paskyras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką feisbuko vartotojai socialiniame tinkle gali pastebėti netikras prekybos tinklo „Norfa“ paskyras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sukčių sukurta prekybos tinklo „Norfa“ paskyra ir įrašas jame.<br>Ekrano nuotrauka.
Sukčių sukurta prekybos tinklo „Norfa“ paskyra ir įrašas jame.<br>Ekrano nuotrauka.
Sukčių sukurta prekybos tinklo „Norfa“ paskyra ir įrašas jame.<br>Ekrano nuotrauka.
Sukčių sukurta prekybos tinklo „Norfa“ paskyra ir įrašas jame.<br>Ekrano nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 3, 2023, 5:33 PM, atnaujinta Nov 4, 2023, 9:32 AM

Į portalą lrytas.lt kreipėsi moteris, kuri patikėjo „Norfos“ vardu apsimetančiais sukčiais. Tik supratusi, kad nėra jokio gimtadienio žaidimo, pastebėta, kad socialinio tinklo paskyrose matyti ir gramatinių klaidų bei mažas sekėjų ar vadinamųjų patiktukų skaičius.

Kaip pasakojo skaitytoja, dėl prarasto budrumo neteko 4 eurų ir 30 centų. „Esu tikra kvaiša. Ten ne vienas pasimovė“, – sakė ji.

Iš pradžių netikroje „Norfos“ paskyroje „Norfa Lithuania“ spalio 26 d. buvo pasidalinta įrašu, kuriame skelbiama apie prekybos tinklo gimtadienį.

„Sveiki visi, švęsdami gimtadienį. visi, iki 2023 m. lapkričio 5 d. mūsų PUSLAPIJE parašę „Su gimtadieniu“ gaus išskirtinius prizus – dovanų maišelius, grynuosius pinigus ir kuponus. Sėkmės“, – rašo sukčiai.

Moteris po šiuo įrašu pakomentavo „Su gimtadieniu“ ir netrukus gavo nurodymą šiuo įrašu pasidalinti savo paskyroje ir užsiregistruoti, trumpuoju numeriu nurodant skaičių ir raidžių kombinaciją. Tai padariusi moteris gavo atsakymą, kad nuo sąskaitos nuskaičiuota suma siekia 4,30 euro.

Po šiuo įrašu lapkričio pradžioje matyti, kad yra daugiau apie 1,7 tūkst. komentarų, beveik 400 patiktukų ir beveik 900 įrašo pasidalijimų.

Analogiški įrašai matyti ir kitose paskyrose, pavyzdžiui, „Norfa.lt“, kur vien komentarų jau apie 2,7 tūkst.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovai spalio pabaigoje sureagavo į sukčių ataką ir pasidalijo patarimais, kaip elgtis.

„Iš Jūsų sulaukėme daugybę užklausų ir laiškų su klausimais dėl organizuojamo NORFA gimtadienio žaidimo, – rašoma oficialioje „Norfos“ feisbuko paskyroje. – Pranešame, jog tai klaidinanti informacija, siekiant pasipelnyti, ir tai niekaip nesusiję su mumis. Būkite budrūs – nepapulkite į sukčių rankas. Geriausias būdas išvengti apgavysčių – neįsitraukti į jokią neaiškią veiklą, kurioje prašoma spausti įtartinas nuorodas iš neaiškių šaltinių ar tuo labiau dalintis savo asmeniniais duomenimis, banko prisijungimais. Pastebėjus įtartiną puslapį, apie tai būtinai praneškite Facebook administracijai („report“ funkcija).“

Jau prieš metus „Norfa“ feisbuko sekėjus įspėjo dėl siaučiančių sukčių ir davė keletą patarimų, kaip atpažinti apgaulę.

Pirmiausia, ką galima padaryti, tai atidžiau pasidomėti apie puslapio paskirtį. Kaip aiškina atstovai, šalia profilio nuotraukos visada matomas puslapio pavadinimas ir jo kategorija, apibūdinanti verslo veiklą, pavyzdžiui, apsipirkimas ir mažmeninė prekyba.

Sukčiai kopijuoja turinį iš originalaus, oficialaus puslapio, o puslapio aprašyme daug informacijos nėra.

Patariama atkreipti dėmesį į puslapio skaidrumą, publikuotų įrašų skaičių, jų intensyvumą ir įtraukiamas naujienas.

Be to, dažniausiai tokios paskyros turi itin mažą sekėjų skaičių, o sekėjai – kitos tautybės.

Verta atkreipti dėmesį ir į nerišlią ar gramatiškai neteisingą informaciją, kuria yra pateikiama įtartina žinutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.