Čia Kalėdų laukiama kaip stebuklo – sunku patikėti, kad žmonės dar gyvena tokiomis sąlygomis

Daug kam sunkiai įsivaizduojama, kad moderniais laikais, kai transporto priemonės jau keliauja be vairuotojų, kažkur dar yra vietų, kuriose žmonės neturi nei kanalizacijos, nei vandentiekio. Tokių vietų Rokiškio rajono – ne viena, o esamą situaciją žingsnis po žingsnio stengiamasi gerinti. Kalėdinio stebuklo – nuotekų ir vandentiekio – turėtų sulaukti Juodupės P.Širvio gatvės gyventojai.

Lauko tualetas.
Lauko tualetas.
Kažkur dar yra vietų, kuriose žmonės neturi nei kanalizacijos, nei vandentiekio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kažkur dar yra vietų, kuriose žmonės neturi nei kanalizacijos, nei vandentiekio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kažkur dar yra vietų, kuriose žmonės neturi nei kanalizacijos, nei vandentiekio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kažkur dar yra vietų, kuriose žmonės neturi nei kanalizacijos, nei vandentiekio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Miglė Dambrauskaitė

Nov 12, 2023, 9:41 AM

Pajudės kitą savaitę

Tiesa, prie šio stebuklo įgyvendinimo prisidėti turės ir patys gyventojai. Rokiškio rajono savivaldybė skyrė 15 tūkst. eurų pagrindinėms vandentiekio ir nuotekų trasoms iš Tekstilininkų gatvės įrengti. Visa kita – atšakos ir privačių namų prisijungimas – lieka P.Širvio gyventojų rūpestis.

Juodupės seniūnas Valdas Adamonis sakė, kad jau sutvarkyti dokumentai, pasirašytos sutartys su rangovais, o fiziniai darbai turėtų prasidėti jau kitą savaitę.

„Šis darbas mums – labai didelis: praktiškai visos P.Širvio gatvelės gyventojai turėtų pasijungti prie centralizuotos vandentiekio ir nuotekų sistemos. Ir, jei nesuklysiu, galimybę turės net iš S.Nėries gatvės keletas namų. Trasos eis per privačius žmonių sklypus, tačiau su savininkais pavyko viską suderinti. Jie geranoriškai sutiko, leido, juk viskas – gyventojų labui“, – sakė seniūnas.

Iki 100 proc. daug trūksta

Tačiau V.Adamonis pripažino, kad miestelyje yra dar nemažai „juodų taškų“, kurie neturi nei nuotekų, nei vandentiekio: „Reikalai gerėja – praeitais metais jau vienoje gatvėje savo lėšomis gyventojai irgi prisijungė. Jei tik yra galimybė. Yra prioritetinis gatvių sąrašas, mes teikiam jį savivaldybei ir tada jau viskas sprendžiama pagal galimybes“.

Anot UAB „Rokiškio vandenų“ direktoriaus Leono Butėno, preliminariais skaičiavimais, Juodupėje bendrai paėmus, reikalinga nuteisti apie 7 km vandentiekio ir net 11 km nuotekų trasų, kad visi miestelio gyventojai 100 proc. būtų prijungti prie centralizuotų sistemų.

Skiria mėnesį

Tuo tarpu šiuo etapu prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų sistemų prisijungs 10–12 naujų vartotojų.

„Surėmę pečius bandome gyventojams pagelbėti. Jie patys labai aktyvūs. Darbų sutarties neturiu, tad terminų negalėčiau plačiau komentuoti. Iš praktikos galiu spėti, kad mėnesio pakaks, bet priklausys viskas nuo oro, rangovų užimtumo. Gal Kalėdinio stebuklo P.Širvio gatvės gyventojai ir gali tikėtis“, – šypsojosi pašnekovas.

Prisijungimo kainos, anot L.Butėno, kiekvienam namų ūkiui bus skirtingos – išlaidos susideda pagal situaciją: kiek metrų iki pagrindinės trasos, ar reikia ardyti asfaltą ir pan. Kalbėdamas apie minėtą situaciją specialistas prisiminė, kad trasos bus tiesiamos per S.Nėries gatvę, kur turės būti panaudotas „kurmis“, o tai dar augina kaštus.

Kad nekiltų problemų

Dar kol buvo rengiamas projektas, Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas sakė, kad situacija minėtoje gatvėje yra sudėtinga ir tiek vandentiekio, teik nuotekų trasos ten labai reikalingos.

„Be gyventojų, kurie patys rodė didelę iniciatyvą, toje gatvėje yra įsikūrusi ir verslo įmonė – vandens jai reikia pagal higienos normas. Smagu, kad gyventojai tikrai draugiškai susitarė: tie, per kurių sklypus eis trasos, nusiteikę ir tvoras patraukti, ir vaismedžius perkelti. Prašysime gyventojų raštiškų sutikimų, kad ateityje nekiltų problemų. O nuteistos trasos bus įregistruotos Registrų centre“, – komentavo meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.