Sieks labiau užtikrinti vartotojų teises: siūlo reglamentuoti skolos perdavimą administravimo įmonei

Siekiant efektyviau užtikrinti vartotojų teises, Seimo Ekonomikos komiteto narys, konservatorius Mindaugas Skritulskas siūlo aiškiau ir skaidriau reglamentuoti vartotojo skolos administravimo perleidimą trečiajam asmeniui.

Siūlo aiškiau ir skaidriau reglamentuoti vartotojo skolos administravimo perleidimą trečiajam asmeniui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Siūlo aiškiau ir skaidriau reglamentuoti vartotojo skolos administravimo perleidimą trečiajam asmeniui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2023-11-21 11:54, atnaujinta 2023-11-21 11:55

Jis įregistravo tai numatantį Vartotojų teisių apsaugos įstatymo papildymo projektą.

Šiuo projektu siekiama įpareigoti pardavėjus ir paslaugų tiekėjus pirmiausia patiems dėti pastangas išsiieškoti skolas iš vartotojų, ir nustatyti, kad tik nepavykus, t. y., neatgavus skolos apmokėjimo po dviejų kreipimųsi, ir kai nuo pirmo kreipimosi yra praėję ne mažiau kaip 60 dienų, o nuo antrojo kreipimosi – ne mažiau kaip 30 dienų, jie galėtų perduoti skolos administravimą trečiajam asmeniui.

Pasak M. Skritulsko, šiuo įstatymo projektu siekiama, kad kuo mažiau vartotojų skolų būtų perduota skolų administravimo įmonėms.

Projektu taip pat siūloma nustatyti, kad vartotojas būtų tinkamai informuotas apie jo skolos administravimo perleidimą trečiajam asmeniui, nurodant informaciją apie trečiąjį asmenį, kuriam bus perleistas vartotojo skolos administravimas, vartotojo asmens duomenis, kurie bus perduoti trečiajam asmeniui bei kitą informaciją, susijusią su skolos administravimu.

Įstatymo pataisas parengusio Seimo nario M.Skritulsko teigimu, skolų administravimo paslauga šiuo metu nėra reglamentuota atskiru teisės aktu, o reglamentavimas bendromis civilinio proceso normomis nėra pakankamas.

Parlamentaro teigimu, ši aplinkybė leidžia skolų administravimo įmonėms ne tik nevaržomai disponuoti asmens duomenimis, bet ir piktnaudžiauti, pateikiant niekuo nepagrįstus skolos išieškojimo įkainius, kurie neretai viršija kelis kartus pačią skolą, ir išimtinai „gulasi“ tik ant skolininko pečių.

„Tuo tarpu pardavėjai ir paslaugų teikėjai, taupydami žmogiškuosius išteklius ir patys neįdėję jokių pastangų išsiieškoti skolą iš vartotojo, bei nesilaikydami jokių terminų, perduoda jos administravimą skolų išieškojimo įmonei, dažnai net neinformuodami jo apie tai. Taigi, vartotojas sužino apie skolos perdavimą trečiajam asmeniui, tik gavęs iš jo grasinančio pobūdžio laišką. Pasitaiko ir atvejų, kuomet skolų administravimo įmonės ciniškai siūlo švenčių proga sumažinti net iki 30 proc. išieškojimo paslaugos kainos, kas rodo, kad tai yra niekuo nevaržomas verslas“, – Eltai savo iniciatyvą komentavo parlamentaras M. Skritulskas.

Jis primena, kad panašios antstolių paslaugos įkainiai yra nustatyti teisės aktais.

Seimo nario M.Skritulsko nuomone, skolos administravimo įmonių veiklos reglamentavimą galėtų inicijuoti Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Šiuo metu įstatymas nereglamentuoja, kada ir kaip pardavėjas ir paslaugos teikėjas gali perduoti vartotojo skolos administravimą trečiajam asmeniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.