Šios aplinkybės – ypač palankios gyventojams: patarė, kaip dabar elgtis su pinigais

Pinigų taupymas kai kuriems gyventojams gali priminti tik tolimą svajonę, ypač šiais laikais, kai būtiniausių prekių kainos auga, o komunalinės sąskaitos didėja. Visgi finansų ekspertai pabrėžia: labai svarbu atidėti šiek tiek pinigų ekstremalioms situacijoms, net jeigu laisvų pinigų lieka ne kažin kiek.

Labai svarbu atidėti šiek tiek pinigų ekstremalioms situacijoms, net jeigu laisvų pinigų lieka ne kažin kiek.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Labai svarbu atidėti šiek tiek pinigų ekstremalioms situacijoms, net jeigu laisvų pinigų lieka ne kažin kiek.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2023, 12:33 PM

Kodėl dabar tinkamas metas taupyti?

Finansų konsultantas Nerijus Murauskas portalui lrytas.lt sakė, kad taupyti reikėtų visuomet, nepriklausomai nuo to, ar dabartiniai laikai – sunkūs, ar ne.

„Kažkokią dalį atsidėti taupymui reikia visada. Kai būna geri laikai, kai sparčiai auga atlyginimas, tada taupyti tiesiog lengviau.

Tačiau sunkesniais laikais irgi reikia stengtis pataupyti, atsidėti pinigų, investuoti, nebent, aišku, labai suspaudė finansai – tada reikia galvoti, kaip išgyventi šiandien“, – šnekėjo N.Murauskas.

O dabartiniai laikai kai kuriems gyventojams finansiškai išties sudėtingi. Palūkanų normos nuosekliai kyla, dabar gali būti pasiekusios aukščiausią tašką. Pragyvenimo išlaidos taip pat didėja, o kainos vis dar sparčiai auga.

Visgi tokios aplinkybės – ypač tinkamos taupymui, rašo BBC.

Nors skolintis ir tapo brangiau, bet pagerėjo taupomųjų sąskaitų grąža. Galėsite taupyti daugelį metų, o jūsų vienkartinė išmoka vis didės.

Svarbu suprasti, kad pinigų perkamoji galia silpnėja dėl kylančių kainų, dėl to einamose sąskaitose laikomi pinigai vis nuvertėja.

Ekspertai teigia, kad suradę gerą taupomąją sąskaitą pinigams, žmonės galės bent kiek kovoti su vis kylančiomis kainomis.

„Jei esate nusimatę ilgesnį taupymo laikotarpį, galite sukauptą sumą pernešti į taupomąjį indėlį, kur galima kas mėnesį atidėti tam tikrą sumą – tą galima daryti tiek banke, tiek kredito unijose, reikia tiesiog pasižiūrėti, kur tuo metu geresnės palūkanos“, – kalbėjo N.Murauskas.

Dar viena galimybė – investavimas, tačiau jis kelia didesnę riziką.

„Nekilnojamasis turtas Lietuvoje – populiariausias būdas investuoti. Tačiau sakyčiau, kad pirmiausia žmogui reikia investuoti į žinias. Prieš bandant kažkur investuoti, reikia susirinkti informaciją apie visas turto klases. Turint bendrą supratimą, bus lengviau pasirinkti“, – sakė N.Murauskas.

Jis pridūrė, kad geriausia būtų ir taupyti, ir investuoti, tačiau tą sau gali leisti ne visi gyventojai.

Kaip taupyti, kai pinigų beveik nelieka?

Didelės sąskaitos už energiją ir maistą lemia, kad daugeliui žmonių pinigų neužtenka net iki mėnesio pabaigos. Sunku rasti pinigų, kuriuos būtų galima atidėti.

Jei turite skolų, jos turėtų būti prioritetas prieš imant taupyti. Tačiau reguliariai atidėdami šiek tiek pinigų į taupymo sąskaitą, galėsite išvengti dar didesnių skolų.

Jei jūsų automobilis suges arba vaikui reikės nupirkti naujus batus, galėsite imti sutaupytus pinigus, o ne juos skolintis.

Taip pat, pavyzdžiui, Kalėdoms ar atostogoms galite taupyti ištisus metus, kas mėnesį vis atidedami tam tikrą sumą.

Visgi, anot N.Murausko, mažiau uždirbantys žmonės turėtų stengtis daugiau uždirbti – tuomet ir pragyventi, ir taupyti taps žymiai lengviau.

„Tam tikri įgūdžiai ir darbai yra apmokami skirtingai. Norint uždirbti daugiau, reikia išsiugdyti papildomus įgūdžius, kurie leistų užimti geresnę poziciją. Reikia investuoti į savo žinias, profesinius įgūdžius, kurie leistų turėti arba geriau apmokamą darbą, arba susikurti papildomą veiklą“, – patarė pašnekovas.

Kaip pradėti taupyti pinigus?

Bendras patarimas – skirti šiek tiek laiko savo finansams, nusistatyti taupymo tikslą ir pradėti reguliariai taupyti nedidelę sumą.

„Pirmiausia reikėtų taikyti pinigų skirstymo taisykles, pinigus skirstyti pagal finansinius tikslus: reikmėms, pramogoms, taupymui, investavimui ir pan. Taupymui reikėtų turėti atskirą sąskaitą gal netgi kažkokiame atskirame banke, kad kiek įmanoma rečiau užkliūtų tie pinigai, tada kyla mažiau pagundų juos išleisti.

Kiek reikėtų atsidėti nuo algos taupymui, reikėtų pasižiūrėti pagal situaciją. Pavyzdžiui, vienam atsidėti 10 proc. nuo algos yra lengva, o kitam sunku. Bet būtų gerai atsidėti bent jau 10 proc.“, – kalbėjo N.Murauskas.

Koks taupymo būdas geriausias?

Atsakyti į klausimą, koks taupymo būdas yra geriausias, gali būti sudėtinga, nes tą lemia kiekvieno žmogaus asmeninės aplinkybės.

Pats paprasčiausias taupymo būdas yra lengvai pasiekiama taupomoji sąskaita. Šios paprastai neturi geriausių palūkanų normų, tačiau jūs galite atsiimti pinigus, kai tik panorėsite. Kai kurios sąskaitos, pvz., terminuotos, moka didesnes palūkanas, tačiau jūsų pinigai būna tam tikrą laiko tarpą nepasiekiami.

Jei neturite prieigos prie banko sąskaitos, taupyti galite ir kredito unijose.

Kai pasirinkimas nemažas, kai kurie gyventojai patenka į „pasirinkimo paralyžių“, kada niekaip negali išsirinkti tinkamiausio būdo. Todėl geriausia būtų nusistatyti sau terminą, iki kada turėsite priimti sprendimą.

Ar bankai visuomet išlaikys tokius gerus palūkanų pasiūlymus taupantiems?

Bankai dažnai reklamuoja akį traukiančias palūkanų normas, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kartais tokie pasiūlymai galioja tik kelias savaites.

Dažnai sutartos palūkanų normos nekinta metus, bet paskui pamažėja. Būti lojaliu klientu patogu, bet ne visada apsimoka. Štai kodėl geriausia nuolat peržiūrėti pasiūlymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.