Turite automobilį, NT arba santaupų? Pasiruoškite už tai atsiskaityti

Šį šildymo sezoną daugiau kaip tūkstantis Kėdainių rajono gyventojų nebegauna kompensacijų už šildymą, mat skiriant tokias kompensacijas jau vertinamos ne tik mėnesio pajamos, bet ir visas turimas turtas ir net sukauptos santaupos.

Būstas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Būstas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skiriant šildymo kompensacijas vertinamos ne tik mėnesio pajamos, bet ir visas turimas turtas ir net sukauptos santaupos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skiriant šildymo kompensacijas vertinamos ne tik mėnesio pajamos, bet ir visas turimas turtas ir net sukauptos santaupos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Jakubauskienė

2023-12-04 18:59

Tai reiškia, kad jei labai taupėte ir kukliai gyvendami sugebėjote susikaupti savo sąskaitoje kelis tūkstančius eurų juodai dienai, o gal net taupėte laidotuvėms (kaip daro nemažai senjorų) arba gavote šiek tiek pinigų pardavę kokį nors savo sunkiai užgyventą turtą, šį šildymo sezoną tuos pinigus privalėsite leisti mokėdami visą mokestį už šildymą. Santaupos jau tapo kliūtimi gauti kompensacijas.

Vertina visą gyventojo turimą turtą

Sprendžiant, kuriems gyventojams priklauso kompensacijos už šildymą, o kuriems ne, dabar jau vertinamas visas turimas nekilnojamasis turtas (statiniai, žemė), kilnojamasis turtas (transporto priemonės, žemės ūkio technika), finansinis ir kitas vertingas turtas (piniginės lėšos, turimos bankuose, kitose kredito įstaigose, pasiskolintos ir negrąžintos lėšos, vertybiniai popieriai ir pan.).

Kėdainių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Jūratės Blinstrubaitės duomenimis, po tokių gyventojų turto patikrinimų, vien šių metų rugsėjo–spalio mėnesį paramos gavėjų skaičius, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, Kėdainių rajone sumažėjo daugiau nei tūkstančiu.

Tačiau, tiesa, J. Blinstrubaitė pažymi, kad net ir tie gyventojai, kurie neatitinka nustatytų kriterijų šildymo kompensacijoms gauti, vis tik gali pretenduoti į šildymo kompensaciją išimties tvarka.

Nepatenkinta pusketvirto šimto paraiškų

„2022 m. rugsėjo–spalio mėnesiais dėl šildymo kompensacijų priimta prašymų: 4 tūkst. 762, 2023 m. rugsėjo–spalio mėnesiais – 3 tūkst. 427, – „Rinkos aikštei“ sakė J. Blinstrubaitė. – Nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. iki 2023 m. spalio 31 d. skirta kompensacija – 1 tūkst. 570 namų ūkių.“

Socialinės paramos skyriaus vedėja pažymėjo, kad šiais metais paramos skyrimo tvarka nėra griežtesnė: „Tiesiog grąžinta ankstesnė tvarka, buvusi prieš 2 metus, kai vertinamos buvo ne tik pajamos, bet ir turtas.“

Anot jos, dėl viršijamo turto normatyvo, nuo rugsėjo 1 iki spalio 31 d. nepatenkinti 352 prašymai, tačiau neaišku kiek jų grįš su prašymu taikyti išimtį. Tai reiškia, kad, jeigu nuosavybės teise turimo turto vertė viršija turto vertės normatyvą, savivaldybėms suteikta teisė visais atvejais vertinti individualią šeimos ar asmens situaciją ir piniginę socialinę paramą skirti išimties tvarka.

Individualius atvejus nagrinėja komisijos Neretai kyla klausimų, ar tiesa, kad, pavyzdžiui, vieniša senjorė, gaunanti 200 eurų pensiją, bet, pardavusi turėtą turtą, sąskaitoje turi atsidėjusi kelis tūkstančius eurų santaupų juodai dienai, gali tos kompensacijos ir negauti?

„Jei močiutė neturi daugiau jokio turto, išskyrus namą su statiniais, jos piniginių lėšų normatyvas yra 2 tūkst. 335 Eur. Jei viršija šį normatyvą, gali kreiptis dėl kompensacijos būsto šildymui skyrimo išimties tvarka. Kiekvienoje seniūnijoje yra sudarytos komisijos, kurios nagrinėja gyventojų prašymus dėl piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams skyrimo išimties tvarka“, – paaiškino Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Kompensaciją grąžins už du praėjusius mėnesius

Sunkiau besiverčiantys šalies gyventojai jau nuo rugsėjo galėjo teikti prašymus gauti būsto šildymo išlaidų kompensaciją ir tai daryti gali iki šildymo sezono pabaigos.

„2023–2024 m. grąžinama kompensacija už visą šildymo sezoną, jei pareiškėjas kreipėsi šildymo sezonu metu. Jei kreipėsi po šildymo sezono, grąžinama tik už du praėjusius mėnesius. Pavyzdžiui, kreipsis pareiškėjas gegužės mėn., tai bus grąžinama tik už balandžio ir kovo mėn., jei gegužės mėnuo nebus šildymo sezono mėnuo“, – komentavo pašnekovė.

Būsto šildymo išlaidų kompensacija teikiama nepriklausomai nuo šildymo būdo. Tai reiškia, kad kompensaciją gali gauti tiek būstą šildantys centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru: malkomis, dujomis, elektra.

Tais atvejais, kai būste įrengtas geoterminis šildymas, tačiau elektros energijos suvartojimo apskaita patalpoms šildyti neįrengta (neįrengti atskiri apskaitos prietaisai), apskaičiuojant kompensacijos dydį fiksuojamas bendras būste suvartotas elektros energijos kiekis.

Gyventojai dėl būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijų skyrimo gali kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, taip pat elektroniniu būdu per spis.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.