Iš prokuratūros – pastabos keliems nepriklausomiems elektros tiekėjams: į jas jau atsižvelgė

Generalinės prokuratūra atliko tyrimą dėl elektros vartotojų teisių vienašališkai nutraukti ar pakeisti sudarytas sutartis su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais ir priėmė sprendimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

Prokurorai aiškinosi aplinkybes, susijusias su nepriklausomų elektros energijos tiekėjų taikoma akcijų ir nuolaidų politika.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prokurorai aiškinosi aplinkybes, susijusias su nepriklausomų elektros energijos tiekėjų taikoma akcijų ir nuolaidų politika.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 2:18 PM

Tyrimo metu prokurorai aiškinosi aplinkybes, susijusias su nepriklausomų elektros energijos tiekėjų buitiniams vartotojams ir mažoms bei labai mažoms įmonėms taikoma akcijų ir nuolaidų politika. Buvo vertinama, ar šiems vartotojams siūlomų sudaryti elektros energijos pirkimo-pardavimo sutarčių ir persiuntimo paslaugos teikimo sutarčių bendrosios sąlygos atitinka Elektros energetikos įstatymo nuostatas, draudžiančias po 2023 m. birželio 1 d. sudaromose sutartyse buitiniams vartotojams, mažoms ir labai mažoms įmonėms numatyti ne tik sutarties nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius, bet ir netesybas.

Prokuratūroje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad nepriklausomų elektros tiekėjų bendrovių „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ buitiniams vartotojams siūlomų elektros energijos tiekimo sutarčių bendrosiose sąlygose yra numatytos Įstatyme nuostatoms prieštaraujančios sąlygos dėl įpareigojimo klientams, nutraukiantiems sutartis anksčiau laiko, grąžinti suteiktas nuolaidas ar kitas naudas.

Prokuroras, nustatęs viešojo intereso pažeidimą, 2023 m. rugpjūčio 1 d. nutarimu įpareigojo Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą spręsti dėl priemonių nustatytiems teisės aktų pažeidimams pašalinti taikymo.

Šiems nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams, atsižvelgus į Generalinės prokuratūros ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos poziciją dėl siūlomų sudaryti sutarčių bendrųjų sąlygų, numatančių vartotojo prievolę nutraukiant sutartį anksčiau laiko grąžinti tiekėjui suteiktas nuolaidas ar kitas naudas, prieštaravimo imperatyvioms įstatymo nuostatoms, ir paskelbus naujas elektros energijos pirkimo-pardavimo ir persiuntimo paslaugų teikimo sutarčių bendrąsias sąlygas, prokuroras konstatavo, jog viešojo intereso pažeidimas šioje situacijoje yra pašalintas.

Bendrovių paskelbtose naujose sutarčių bendrosiose sąlygose nenumatyta prievolė buitiniams vartotojams, labai mažoms ir mažoms įmonėms grąžinti naudas, nuolaidas, sumokėti netesybas, kai vartotojas nutraukia sutartį anksčiau sutarties specialiojoje dalyje numatyto naudotis paslaugomis termino. Tiekėjai taip pat įsipareigojo šiai kategorijai vartotojų, kurie yra sudarę sutartis po 2023 m. birželio 1 d., netaikyti sutartyse numatytų sąlygų dėl nuolaidų grąžinimo.

Prokuratūra primena, kad iki 2023 m. gegužės 31 d. galiojusios Įstatymo nuostatos nedraudė terminuotose sutartyse vartotojui, prieš terminą nutraukiant sutartį, numatyti netesybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.