Būkite pirmieji pamatę: skelbia objektus Lietuvoje, kurie šiais metais turistus trauks kaip magnetas

Šiemet vietinių kelionių Lietuvoje žemėlapyje atsiras naujų maršrutų ir ypatingų objektų, kurie suteiks įsimintinų įspūdžių. Naujovės lankytojų šiemet lauks nuo Vilniaus iki Nidos, tad planuoti savo kelionių maršrutus ir datas verta jau dabar. Kur ieškoti naujų lobių turistams, pataria Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje.

Pajūris,Baltijos jūra,Olando kepurė,žiema,orai, turistai, keliautojai, parkas, žmonės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pajūris,Baltijos jūra,Olando kepurė,žiema,orai, turistai, keliautojai, parkas, žmonės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Sapiegų rūmai.<br>„Keliauk Lietuvoje“ nuotr.
 Sapiegų rūmai.<br>„Keliauk Lietuvoje“ nuotr.
 Varnikų pažintinis takas.<br> L.Ciūnio nuotr.
 Varnikų pažintinis takas.<br> L.Ciūnio nuotr.
 Alsėdžių pažinimo centras.<br> N.Sutkaitytės nuotr.
 Alsėdžių pažinimo centras.<br> N.Sutkaitytės nuotr.
 Kaimelio dvaras.<br> „Keliauk Lietuvoje“ nuotr.
 Kaimelio dvaras.<br> „Keliauk Lietuvoje“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 4:25 PM, atnaujinta Jan 18, 2024, 4:44 PM

„Pasitikdami 2024 metus su Lietuvos turizmo informacijos centrais sudarėme didžiausių šių metų turizmo naujienų sąrašą. Pastebime, jog nauji ar atnaujinti objektai, naujos pramogos, patirtys visuomet susilaukia didžiausio lankytojų dėmesio ir neretai atsiduria tarp planuojamų aplankyti vietų. Į sąrašą pateko daug įspūdingų objektų ir pramogų, kviečiančių tiek tyrinėti paveldą bei tradicijas, tiek pažinti mokslo atradimus. Šie metai Lietuvoje bus turtingi įspūdingų renginių ir patirčių, todėl idėjų, kur nukeliauti ir ką pamatyti, tikrai yra, tereikia šių metų planuose skirti laiko kelionėms po savo šalį“, – sako Neringa Sutkaitytė, „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė.

Didieji atidarymai – jau nuo pavasario

Pavasaris Vilniuje bus ypatingas tuo, kad lankytojams duris atvers Antakalnyje esantys Sapiegų rūmai. Rūmuose, kurie veiks kaip Šiuolaikinio meno centro padalinys, bus įrengtos koncertų, konferencijų, vaizdo peržiūrų salės, parodoms bei edukaciniams užsiėmimams pritaikytos erdvės, veiks skaitykla, kavinė. Ekskursijų metu bus galima susipažinti su rūmų istorija ir juose esančiu dailės paveldu: freskomis, sienų ir lubų dekoru, lipdyba bei jų restauravimo eiga.

O Vilniaus centre pavasarį bus atidaryta Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertų salė – rekonstruoti Vilniaus Kongresų rūmai. Muzikos mylėtojai simfonine muzika galės mėgautis išskirtinio dizaino salėje, įrengtoje pagal moderniausius technologinius sprendimus bei su specialiai pritaikyta akustika. Manoma, kad tai bus viena patraukliausių koncertinių erdvių ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Atidarymas įvyks su grandiozine Gustavo Mahlerio „Aštuntąja simfonija“, kai ant scenos vienu metu bus daugiau nei 300 atlikėjų.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas Stasys Eidrigevičius, bus pagerbtas Panevėžyje, kur šiemet pavasarį bus atidarytas jo vardu pavadintas menų centras. Čia bus eksponuojama pasaulinį pripažinimą pelniusio menininko S.Eidrigevičiaus kūrinių kolekcija, kurioje – daugiau nei 1 tūkst. įvairaus žanro ir technikų kūrinių, padovanotų Lietuvai. Meno gerbėjų lauks interaktyvios edukacinės programos ir renginiai, visi svečiai galės pasimėgauti vaizdais iš vienintelės panoraminės lauko terasos Panevėžyje bei nekomerciniu kinu jaukioje kino salėje.

Pavasario pabaigoje šventė laukia senovinės technikos gerbėjų. Gegužės 25 d. Klaipėdoje atsidarys senovinių automobilių muziejus „Senovinių automobilių namai – Memel automuseum“. Ekspoziciją senojo dujų fabriko pastatuose sudarys 12 iki 1920 m. pagamintų automobilių iš Augustino Jankevičiaus kolekcijos, taip pat kiti to laikmečio eksponatai. Norinčius aplankyti automobilių muziejų Klaipėdos turizmo informacijos centras pakvies į specialias ekskursijas.

Be to, Klaipėdoje šiemet laukiama ir ikikarinių motociklų kolekcijai skirto muziejaus atidarymo. Numatyta, kad jame bus daugiau nei 300 originalių ir veikiančių eksponatų, tarp kurių – ne tik motociklai, bet ir keli šimtamečiai automobiliai.

Nauji traukos centrai – ir Kuršių nerijoje, ir Kauno Nemuno saloje

Šiemet svarbūs atidarymai suplanuoti ir Kuršių nerijoje. Po kelerius metus trukusios rekonstrukcijos bus atidarytas ne tik atnaujintas Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ su 500 vietų žiūrovų sale, bet ir pavasarį Juodkrantėje lankytojus pasitiks naujasis Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojų centras. Didžiausios šio pastato erdvės, apie 400 kv. m., bus skirtos nacionalinio parko ekspozicijai „Sukurta smėlio, vėjo ir vandens“ apie Kuršių nerijos savitumą, išskirtinę vertę.

Poilsiautojų Nidoje lauks ir po rekonstrukcijos atidaromas poilsio kompleksas „Auksinės kopos“ su 64 privačiais apartamentais, visiems lankytojams atviru baseinu ir SPA kompleksu, restoranu, taip pat šildomu lauko baseinu. Klaipėdos ir Neringos savivaldybėms 2024-uosius paskelbus Švyturių metais, verta susiplanuoti aplankyti pirmąjį Nidoje 1874 m. pradėjusį veikti švyturį ir tuo pačiu išbandyti atgimusias „Auksines kopas“.

Rudenį smalsių keliautojų maršrutuose turėtų atsirasti Mokslo sala Kaune. Šiuolaikiniame mokslo muziejuje lankytojai galės įsitikinti, kad ekspozicijų erdvės ir edukacijos Kaune niekuo nenusileidžia geriausiems Europos mokslo populiarinimo muziejams. Išskirtinio dizaino ispanų ir australų suprojektuotame daugiau nei 10 tūkst. kv. metrų ploto muziejaus pastate veiks interaktyvios ekspozicijos, virtualių projekcijų erdvė, STEAM laboratorijos, kavinė.

Kur verta sugrįžti – atnaujinti pažintiniai takai

Šiemet taip pat bus naujų priežasčių sugrįžti į jau aplankytas ir turistų pamėgtas vietas Lietuvoje.

Iki vasaros laukiama ir vieno populiariausių Lietuvoje Varnikų pažintinio tako (Trakų raj.) atvėrimo po rekonstrukcijos. 5 km ilgio takas lankytojus ves pro miškus, Ilgelio pelkę, joje telkšančius keturis ežerėlius. Norinčių atsikvėpti lauks apžvalgos aikštelės su suoliukais, pavėsinės.

Dzūkijoje lankytojams jau paruoštas Punios šilo pažintinis takas (Alytaus raj.), pažymėtas specialiais ženklais, pastatyti suoleliai poilsiui, informacinės lentos, žyma į ąžuolų alėją. Keliautojai gali iš kitos Nemuno pusės pasigrožėti Punios piliakalniu, aplankyti šile besislepiantį Panemuninkų piliakalnį, apžiūrėti Panemuninkų skardį.

Žemaitijos nacionaliniame parke lauks atnaujintas Šeirės takas (Plungės raj.), vingiuojantis palei Platelių ežerą, Šeirės mišką, Gaudupio pelkę, velniuko saugomą Piktežerį. Keturiose vaikų žaidimo aikštelėse įrengtos naujos supynės, basakojų takas, žaidimo įrenginiai ir kt. Žemaitijoje turistai atras ir atnaujintą Gardų ozo taką (Plungės raj.), garsų savo tvenkiniu su širdies formos sala.

O pažinti gražiausias istorines Jurbarko krašto vietas Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centras siūlo su naujų teminių žygių sezonu. Vieną iš maršrutų, žygį „Karšuvos girios paslaptys“ Viešvilės apylinkėmis, nuotykių ieškotojai turės įveikti tiek pėsčiomis, tiek baidarėmis.

Dvaruose laukia dar daugiau įdomybių

Lietuvos dvaruose galima išgirsti ne tik įspūdingų istorijų apie čia gyvenusius ponus. Utenos dvaras yra unikalus tuo, kad čia įsikūrusiame STEAM centre jaunieji lankytojai gali mokytis su naujausia įranga bei eksperimentuoti moderniose laboratorijose. O šiemet dvaras pasiūlys dar daugiau, nes baigtas tvarkyti pastato fasadas ir vidus.

O į Šakių raj. esantį Kaimelio dvarą šiemet nuo gegužės mėnesio verta suskubti, nes spalį jis tiesiog užvers duris ilgai restauracijai. Dvaras prie Nemuno mena XVII a. ir yra pilnas atradimų, pavyzdžiui, originalių senovinių baldų.

Dėl Romeo ir Džuljetos istorijos nebūtina skristi į Italiją. Užteks nuvykti į Šiaulių rajoną. Kuršėnai garsėja ne tik puodžiais ar Kuršėnų vyniotiniu, bet ir intriguojančiomis meilės istorijomis. Kuršėnuose gyvenusio žydo A.Tomino ir gražiausios Kuršėnų žydaitės B.Šneideraitės meilės romanas nepaliks abejingų. Ekskursijos dalyvių laukia ir „Liubčiko“ arbatos ragavimas.

Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų centre ruduo padovanos unikalią patirtį jauniesiems lankytojams. Čia šeimoms bei moksleivių grupėms bus parengta nauja edukacinė programa „Žemaičio rudens darbai“. Jos metu vaikai dalyvaus bulviakasyje. Jie susipažins su žemaičio rudens derliaus nuėmimo ritualais, klausys apie tarpukario kaimo žmonių kasdienybę, žais žaidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.