Šioms šeimoms siūloma skirti antrą automobilio įsigijimo kompensaciją: štai į ką atsižvelgtų

Seimo narys socialdemokratas Eugenijus Sabutis siūlo keisti automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją šeimoms, kuriose auga vaikai su negalia. Įregistruotomis pataisomis siūloma skiriant tokią kompensaciją atsižvelgti į vaikų skaičių.

Siūlo keisti automobilio įsigijimo išlaidų kompensaciją šeimoms, kuriose auga vaikai su negalia.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Siūlo keisti automobilio įsigijimo išlaidų kompensaciją šeimoms, kuriose auga vaikai su negalia.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Feb 20, 2024, 10:43 AM

Jeigu Seimas pritartų, šeima, kuri augina du ar daugiau vaikų su negalia, kuriems nustatytas pirmo arba antro lygio individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos poreikis (specialusis nuolatinės slaugos poreikis), turėtų teisę gauti antrą lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją.

„Vaiko su negalia tėvai, giminaičiai, įtėviai, įmotės ir globėjai pagal įstatymą turi teisę į lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją. Deja, pagal dabar galiojančią tvarką galima kreiptis tik dėl vieno vaiko su negalia. Jeigu šeima augina daugiau nei vieną vaiką su negalia, gauti daugiau kompensacijų ji negali“, – sako įstatymo pataisas parengęs E. Sabutis.

Jo nuomone, šiuo atžvilgiu įstatymas apriboja didesnių šeimų galimybes, taigi jas diskriminuoja. Socialdemokratas ragins Seimą atsižvelgti į poreikius tų šeimų, kuriose auga daugiau vaikų, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Galiojančiame įstatyme numatyta, kad šeima, auginanti neįgalų vaiką, kuriam nustatytas pirmo arba antro lygio individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos poreikis (specialusis nuolatinės slaugos poreikis), turi teisę gauti lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacija.

Šiuo metu teisinis reglamentavimas nesuteikia teisės šeimoms kreiptis dėl kompensacijų ir jas gauti dėl kiekvieno vaiko su negalia atskirai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.