Mėgstate keliauti? Kai kurie skanėstai ir suvenyrai iš įvairių šalių pabrangs dar šiemet

Grįžę iš kelionės dauguma turistų stengiasi parsivežti namo ką nors prisiminimui – sau ar artimiesiems draugams. Kažkas apsirūpina magnetukais, kažkas perka marškinėlius ir kepuraites su šalių ir miestų lankytinų vietų pavadinimais, o kažkas bėga į maisto prekių parduotuves pirkti vietinės gastronomijos ar gėrimų.

Kelionėse kai kurie stengiasi pasirūpinti magnetukais, marškinėliais ar maisto prekėmis. Tačiau jų kainos daug kur keisis.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Kelionėse kai kurie stengiasi pasirūpinti magnetukais, marškinėliais ar maisto prekėmis. Tačiau jų kainos daug kur keisis.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 7:13 AM, atnaujinta Feb 22, 2024, 7:14 AM

Tačiau „skanių“ suvenyrų mėgėjams yra blogų naujienų – 2024 m. kai kurie iš jų dėl įvairių priežasčių pastebimai pabrangs, rašo kelionių leidykla „Fodor's“.

Itališkas alyvuogių aliejus

2023 m. Viduržemio jūros regiono šalys susidurs su ekstremaliomis oro sąlygomis – ir viena iš labiausiai nukentėjusių šalių yra alyvuogių aliejaus gamyba.

Italija yra viena didžiausių gamintojų pasaulyje, o Toskanoje ir Ligūrijoje dėl prasto derliaus ir mažo alyvmedžių derliaus sumažėjo pasiūla.

Dėl to kainos Europos prekybos centruose pakilo 115 proc.

Šveicariškas šokoladas

Šveicarijos saldumynai garsėja visame pasaulyje, todėl nenuostabu, kad grįžę iš šios šalies turistai pirmiausia kaip suvenyrus perka šokoladą.

Tačiau 2023 m. kakavos kainos šoktelėjo daugiau kaip 21 proc., todėl šokolado kainos pakilo.

Švedijos saldumynai

Cukraus kainos Azijoje ir Europoje smarkiai šoktelėjo dėl sausų orų ir karštų vasarų daugelyje pasaulio šalių.

Švedija garsėja savo „fika“ kultūra, kuri reiškia užkandžiavimą kuo nors saldžiu ryte, po pietų ir vakare, todėl ši Skandinavijos šalis ypač pajuto, kaip pabrango viskas – saldainiai, želė, bandelės, sausainiai ir šokoladas.

Itališki makaronai

Vėlgi, dėl klimato kaitos poveikio žemės ūkiui, makaronų kainos Italijoje 2023 m. šoktelėjo daugiau nei 15 proc.

Švediški „Kalles“ ikrai

„Kalles“ žuvų ikrai iš tikrųjų yra Šiaurės Laplandijos patiekalas, tačiau jie labai brangūs.

Tačiau Švedijos prekybos tinkle „Ikea“ galite rasti pigesnę jo alternatyvą: Kalles ikrus, kurie, derinami su ruginiais traškučiais, tampa puikiu kulinariniu suvenyru.

Žinoma, „Ikea“ parduotuvėse jų galima nusipirkti visur, tačiau Švedijoje jų pasirinkimas kur kas platesnis.

Tačiau 2024 m. šio skanėsto kaina smarkiai išaugs dėl aukštų energijos kainų Švedijoje, taip pat švedų jūros gėrybės kenčia nuo klimato kaitos dėl šiltų vandenų ir pernelyg intensyvios žvejybos.

Škotiškas viskis

2024 m. vieno salyklo viskio kainos vėl kils dėl tiekimo grandinės problemų, taip pat dėl to, kad vyriausybė, siekdama pažaboti nepilnamečių alkoholio vartojimą, didina kainas.

Tačiau pirkdami viskį tiesiai iš vietinių distiliavimo gamyklų galite šiek tiek sutaupyti.

Japoniški spiritiniai gėrimai

Japoniškas viskis 2024 m. pabrangs ne dėl klimato kaitos ar kitų su motina gamta susijusių priežasčių, o dėl to, kad jis tampa pernelyg populiarus – dėl to degtinės gamyklos didina gamybos apimtis ir kainas.

Šveicariškas sūris

Kitas ypatingas Šveicarijos produktas yra sūris.

Tačiau nepaisant to, kad šalyje per metus pagaminama beveik 200 000 tonų sūrio, jos sūrio pramonė išgyvena sunkius laikus.

Šveicarijos prekybos centrai turėjo padidinti kai kurias kainas dėl didelių pragyvenimo išlaidų, kurių daugelis susijusios su pieno pramone, taip pat dėl eksporto problemų.

Didėjančios pragyvenimo išlaidos ir sąskaitos už energiją atsiliepė Šveicarijos pieno gamintojams, todėl daugelis sūrio gamintojų turėjo sumažinti gamybą.

Korėjos soju

Korėjos nacionalinio alkoholinio gėrimo kainos smarkiai išaugo, nes didžiausias jo gamintojas Pietų Korėjoje HiteJunro neseniai beveik 10 proc. padidino gamybos apimtis.

Korėjos kimči ir makaronai

Prekybos centrai visoje Pietų Korėjoje taip pat nuolat didina daugelio pagrindinių namų apyvokos prekių, pavyzdžiui, stiklinių makaronų, jūros dumblių ir net nacionalinio patiekalo kimči, kainas.

Šį augimą lemia dvi priežastys: kopūstų kainos muša naujus rekordus, be to, į šalį importuojama daugiau užsienyje pagaminto kimči, todėl kyla vietoje gaminamo kimči kaina.

Graikiškos alyvuogės

Didžiausioje šalies saloje Kretoje šeimos įmonės pastaruoju metu patiria sunkumų dėl sudėtingų oro sąlygų, todėl jų garsiųjų alyvmedžių derlius mažas.

Iš mažyčių vaisių negaminama tiek alyvuogių aliejaus, kiek anksčiau, o tai reiškia, kad alyvuogės stiklainiuose taip pat pabrango.

Šri Lankos arbata

Arbatos kainos kai kuriose Azijos dalyse turėtų didėti, o tai lemia daug veiksnių.

Ūkininkai yra priversti didinti kainas, nes vartotojai nebėra suinteresuoti gerti arbatą, be to, dėl klimato kaitos susidaro prastos oro sąlygos, kurios daro įtaką derliui.

Indonezijos sambalas ir Singapūro aitriųjų paprikų pasta

Keliose Azijos šalyse – Singapūre, Vietname, Tailande ir Indonezijoje – didės aitriosios paprikos pastos skardinėse kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.