Dirbantys senjorai nuo kovo gaus naujo dydžio pensijas: skelbia, ką žinoti svarbiausia

„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė su kur kas pilnesne pinigine. Joje sukaupta jau 38,6 mln. eurų. Tai net apie 60 procentų daugiau, nei buvo 2022-ųjų pabaigoje. Pensijų anuitetų išmokas kas mėnesį gauna daugiau nei 2 800 žmonių. Jų dydis labai skirtingas – nuo kelių iki kelių šimtų eurų. Vidutinė išmoka – beveik 65 eurai.

Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė su kur kas pilnesne pinigine.<br>V.Balkūno nuotr.
„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė su kur kas pilnesne pinigine.<br>V.Balkūno nuotr.
„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė su kur kas pilnesne pinigine.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė su kur kas pilnesne pinigine.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė su kur kas pilnesne pinigine.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė su kur kas pilnesne pinigine.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Darius Čiužauskas

Feb 24, 2024, 9:10 AM

Lietuvos piliečiai, kurie dalyvauja antrosios pakopos pensijų kaupime, sulaukę pensinio amžiaus įgyja teisę nutraukti kaupimą ir gauti pensijų išmokas iš sukaupto turto.

Nuo sukauptos sumos dydžio priklauso, kokią išmoką jie gali pasirinkti: vienkartinę, periodinę ar pensijų anuiteto.

Pasirinkus įsigyti pensijų anuitetą, sukaupti pinigai pervedami Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) Pensijų anuitetų fondui, kuris gavęs šią sumą įsipareigoja visą likusį gyvenimą kas mėnesį mokėti stabilias pensijų anuitetų išmokas.

Pensijų anuitetas – tai paslauga, kai sumokėjus vienkartinę įmoką iš antrosios pakopos pensijų fonde sukauptų pinigų, visą likusį gyvenimą „Sodra“ mokės stabilias mėnesio išmokas.

Šiuo metu didžiausia mėnesio išmoka šalyje yra 348 eurai, o mažiausia – 9 eurai.

Mažiausią išmoką gaunantis žmogus pensijų anuitetą įsigijo tik už 2,2 tūkst. eurų.

Per praėjusius metus pensijų anuitetų gavėjams iš viso išmokėta 1,69 mln. eurų.

Paskirstė pelną

Praėjusiais metais pensijų anuitetų gavėjams pirmą kartą paskirstytas Pensijų anuitetų fondo pelnas.

Kiekvienam pensijų anuiteto gavėjui tekusi pelno dalis priklausė nuo jo amžiaus, sumokėtos įmokos dydžio, praėjusio pensijų anuiteto galiojimo laiko bei rūšies.

Didesnes įmokas sumokėjusiems ir seniau pensijų anuitetus įsigijusiems pensijų anuitetų gavėjams skirta daugiau pelno, o už skirtą pelno sumą padidinti pensijų anuitetai.

„Pensijų anuitetų išmokų didėjimas susijęs su Pensijų anuitetų fondo investavimo rezultatais, kurie savo ruožtu priklauso nuo ekonominių ir geopolitinių aplinkybių pasaulio rinkose.

Išmokų dydis priklauso ir nuo to, kiek laiko kiekvienas anuitetų gavėjas gauna išmokas iš „Sodros“ – tai yra kada jis įsigijo pensijų anuitetą ir kiek jo pinigai prisidėjo uždirbant pelną“, – teigė „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

2023 metais Pensijų anuitetų fondo turtas augo dėl naujų įmokų – iš gautų 14,5 mln. eurų investavimui skirta 11 mln. eurų. Taip pat dėl investavimo grąžos, kuri sudarė apie 3,5 mln. eurų.

Gąsdina neapibrėžtumas

Pasak D. Gerulytės, šie metai vėl žada daug neapibrėžtumo finansinėse rinkose.

„2023 metai buvo labai margi, bet pradžiugino investuotojus puikia investicijų grąža.

Įvykiai Raudonosios jūros regione kelia abejonių, ar infliacijos mažėjimo tendencija artimiausiu metu išsilaikys.

Vis dar tikima, kad pagrindiniai centriniai bankai netrukus pradės švelninti pinigų politiką, bet šie veiksmai gali būti atidėti ateičiai, jei dėl stiprėjančio konflikto Artimuosiuose Rytuose energijos kainos vėl šaus į viršų.

Artimiausioje ateityje taip pat numatoma daug politinio šurmulio, nes pusė pasaulio gyventojų 2024 metais rinksis naują valdžią“, – prognozuoja D. Gerulytė.

Kas žmonėms svarbiausia

„Sodros“ teigimu, skaičiai rodo, kad pensijų anuitetą besirenkantiems žmonėms svarbiausia yra paveldėjimo galimybė – 68 proc. gavėjų pasirinko standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu.

Tokiu atveju, jei žmogus nesulauktų 80 metų amžiaus, neišmokėtos iki to amžiaus pensijų anuitetų išmokos atitektų jo paveldėtojams.

22 proc. gavėjų pasirinko standartinį pensijų anuitetą, kuris užtikrina didžiausias visą gyvenimą mokamas išmokas, tačiau be paveldėjimo galimybės.

10 proc. anuitantų rinkosi atidėtąjį pensijų anuitetą.

Šiuo atveju į „Sodros“ Pensijų anuitetų fondą pervedama tik dalis gavėjų sukauptos sumos, už kurią bus mokamos pensijų anuiteto išmokos visą likusį gyvenimą nuo 85 metų amžiaus.

Iki to laiko kintamo dydžio periodines pensijų išmokas moka pensijų kaupimo bendrovės – šios išmokos gali didėti arba mažėti priklausomai nuo pensijų fondo investavimo rezultatų.

Sprendimas dėl pensijų anuiteto įsigijimo priimamas visam likusiam gyvenimui. Jį pakeisti galima tik per pirmąsias dešimt darbo dienų, kai „Sodra“ pateikia klientui sprendimą dėl pensijų anuiteto mokėjimo.

Todėl „Sodra“ primena, jog šis sprendimas turi būti priimamas atsakingai ir individualiai pagal asmeninę situaciją.

Kad padėtų potencialiems pensijų anuitetų gavėjams priimti gerai apsvarstytus sprendimus, „Sodra“ sukūrė interaktyvų pensijų anuiteto pasirinkimo testą.

Atsakinėdami į tikslingai užduodamus klausimus, kurie kartais gali būti tiesiogiai net nesusiję su pensijų anuitetais, ir skaitydami atsakymus su išsamiais paaiškinimais, pensijų kaupimo dalyviai gali geriau susipažinti su pensijų anuitetų savybėmis ir įvertinti, kurios iš jų yra svarbios asmeniškai jiems, o kurios – nepriimtinos.

Testą galima atlikti „Sodros“ internetiniame puslapyje.

Daugiau informacijos apie pensijų anuitetų rūšis, pensijų anuiteto įsigijimą bei kitus aktualius klausimus galima rasti „Sodros“ interneto svetainėje.

„Sodros“ puslapyje pateiktoje skaičiuoklėje įvedus pensijų fonde sukauptą sumą, galima matyti ir įvertinti mėnesinės pensijų anuitetų išmokos dydį.

„Riebesnės“ pensijos

Jau praėjusį sausį „Sodra“ išmokėjo padidintas senatvės ir kitas socialinio draudimo pensijas.

Vasarį didesnės išmokos pasieks išankstinių senatvės pensijų gavėjus bei žmones, gaunančius šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių pensijas, pirmojo ir antrojo laipsnio valstybines pensijas.

Tuo metu jau nuo sausio mokamos indeksuotos senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir kitos socialinio draudimo pensijos. Pensijos didinamos kasmet, priklausomai nuo ekonomikos rodiklių, darbo užmokesčio fondo ir kitų veiksnių.

„Sodra“ jau metų pradžioje perskaičiavo visas pensijas pagal naujus indeksavimo koeficientus. Kiekvienam gavėjui padidėjimas yra individualus – priklauso nuo sukaupto darbo stažo ir per visą gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų.

Skirs priemokas

Socialinio draudimo pensijų gavėjams, gaunantiems pačias mažiausias pensijas, bus mokamos pensijų priemokos. Jei žmogus turi būtinąjį stažą, visų jo gaunamų pensijų suma negali būti mažesnė nei minimalių vartojimo poreikių dydis.

2023 metais jis siekė 354 eurus, o 2024 metais padidėjo iki 446 eurų.

Taigi, jei žmogui apskaičiuota pensija yra mažesnė nei 446 eurai ir jis turi įgijęs būtinąjį stažą, jis gaus pensijos priemoką, kad visų gaunamų pensijų suma būtų ne mažesnė nei 446 eurai.

Jei būtinojo stažo žmogus nesukaupė, primokama mažiau. Tuomet priemokos dydis priklauso nuo turimo ir būtinojo stažo santykio.

Po pensijų indeksavimo kai kurie gyventojai gali gauti mažesnę priemoką arba jos nebegauti, jei perskaičiuota pensija didesnė nei 446 eurai.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad pensijos mokamos už einamąjį mėnesį, o priemokos – už praėjusį.

Priklausomai nuo gyvenamosios vietos ir pasirinkto mokėjimo būdo, pensijos pradėtos mokėti vasario 8 d. ir pasieks visus gavėjus iki vasario 26 d.

Dirbančius pensininkus nudžiugins pavasarį

Kai žmogus išėjęs į pensiją toliau dirba ir moka pensijų socialinio draudimo įmokas, jo stažas ir apskaitos vienetų skaičius kiekvienais metais padidėja.

Dėl to daugeliu atvejų didėja ir senatvės pensija, arba netekto darbingumo pensija.

Kiekvienais metais dirbantys pensininkai sulaukia pensijų atnaujinimo – jų gaunamos pensijos perskaičiuojamos, įvertinus papildomai įgytą stažą ir taškus.

Taip pat atnaujinamos ir dirbusiųjų neįgaliųjų netekto darbingumo pensijos.

Dirbantys pensininkai gaus naujo dydžio pensijas nuo kovo.

Pensijos bus atnaujintos atsižvelgiant į praeitais metais papildomai įgytą stažą ir apskaitos vienetų skaičių.

Kadangi pensijos perskaičiuojamos nuo sausio, pradėjus mokėti atnaujintą pensiją nuo kovo, bus sumokėta taip pat nepriemoka už pirmuosius du šių metų mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?